واکنشها به بیانیه پایانی نشست کمیسیون مشترک برجام؛ تاکید بر بی اعتبار بودن ادعاهای آمریکا
- کمیسیون مشترک برجام که براساس این توافق، مسئول نظارت بر اجرای مفاد برجام است، روز سه شنبه به ریاست «هلگا ماریا اشمید»، دبیرکل سرویس اقدام خارجی اروپا و با حضور نمایندگان چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و ایران در سطح مدیران سیاسی و معاونین برگزار شد.
به گزارش پایگاه سرویس اقدام خارجی اروپا، شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام با انتشار بیانیه ای پایان یافت.
در این بیانیه آمده است «همه شرکت کنندگان مجدداً بر اهمیت حفظ توافق نامه تأکید و یادآوری کردند که این توافق یک عنصر اصلی در ساختار منع گسترش سلاحهای هستهای جهانی است؛ همانطور که در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل (۲۰۱۵) تأیید شده است؛ اجرای کامل توافق نامه توسط همه طرفها همچنان مهم است.»
با توجه به بحثهای اخیر در شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک در مورد موضوع تلاش برای بازگرداندن تحریمهای لغو شده قبلی سازمان ملل، شرکت کنندگان مجددا تاکید کردند که آمریکا به طور یک جانبه قطع همکاری خود را در برجام در تاریخ ۸ می ۲۰۱۸ اعلام کرد و متعاقباً در هیچ فعالیت مرتبط با توافق هستهای شرکت نکرده است.
شرکت کنندگان تایید کردند بر این اساس نمیتوان آمریکا را به عنوان یک کشور عضو در توافق در نظر گرفت. در این راستا، شرکت کنندگان همچنین اظهارات و ارتباطات مختلف خود را که قبلاً در شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده بود، از جمله سخنگوی نماینده عالی به عنوان هماهنگ کننده برجام، تایید کردند که آمریکا نمیتواند روند بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل تحت برجام را آغاز کند.
شرکت کنندگان همچنین از بیانیه مشترک ایران و آژانس بین المللی انرژی هستهای مورخ ۲۶ آگوست (پنجم شهریور) که اجرای آن قبلاً آغاز شده، استقبال کردند.
در این زمینه، آنها نقش مهم آژانس بین المللی انرژی هستهای را به عنوان تنها سازمان بین المللی بی طرف و مستقل مسئول نظارت و تایید تعهدات منع گسترش سلاحهای هستهای یادآوری کردند.
کمیسیون مشترک در نشست مذکور به موضوعات هستهای و همچنین رفع تحریمها در این توافق رسیدگی کرد و بر ادامه بحث و گفت و گو در مورد همه موارد مورد نگرانی توسط کارشناسان تاکید کرد.
شرکت کنندگان بر اهمیت پروژههای منع گسترش سلاحهای هسته ای، به ویژه پروژه نوسازی اراک و پروژه ایزوتوپ پایدار در فردو تاکید کردند.
شرکت کنندگان با در نظر گرفتن عواقب احتمالی تصمیم آمریکا در ماه مه برای پایان دادن به معافیت اراک، بر حمایت قاطع و مسئولیت جمعی خود برای ادامه پروژه تاکید کردند.
این دیدار در شرایط همه گیری ویروس کرونا انجام شد؛ شرکت کنندگان همبستگی خود را با همه کشورهای آسیب دیده از ویروس کرونا و تلاش خود برای مقابله با شیوع این ویروس ابراز داشتند؛ به دلیل محدودیتهای مربوط به سفر، کمیسیون مشترک اخیراً نتوانسته بود تشکیل جلسه دهد.
«میخاییل اولیانوف»، نماینده روسیه در سازمانهای بین المللی مستقر در وین نیز در پایان نشست کمیسیون مشترک برجام با انتشار توییتی تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بی ارزش و پوچ خوانده و تاکید کرد آمریکا که در ۸ می ۲۰۱۸ از این توافق نامه خارج شده نمیتواند به عنون یک عضو شرکت کننده توافق هستهای در نظر گرفته شود.
از سوی دیگر «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر خارجه روسیه، که به نمایندگی از کشورش در نشست کمیسیون مشترک برجام شرکت کرده بود، از روند منسجم میان شرکت کنندگان توافق برجام خبر داده و گفت «در این نشست روند جاری اجرای توافق هستهای و اقدامات لازم برای حفظ برجام مورد رایزنی قرار گرفت.»