صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اولتیماتوم به معادن‌داران حاکمیتی/ درآمد ۵ هزار و ۶۵۳ معدن چه می‌شود؟

۱۱ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۸:۴۵
کد خبر: ۶۵۱۶۹۹
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
معاون اقتصادی وزیر کشور می‌گوید ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن در کشور وجود دارد که از این تعداد ۵ هزار و ۶۵۳ معدن معادل ۵۲ درصد فعال، ۴ هزار و ۹۹۵ معدن معادل ۴۶ درصد غیرفعال و ۲۵۷ معدن معادل ۲ درصد در حال تجهیز هستند.
- از زمان حادثه تروریستی دفتر نخست وزیری در هشتم شهریور سال ۱۳۶۰ و شهادت دو یار مردمی، مؤمن و فداکار معمار کبیرانقلاب، محمدعلی رجایی و محمد جواد باهنر که به دست منافقان کوردل صورت گرفت، هفته اول شهریور هر سال به نام هفته گرامیداشت دولت نام‌گذاری شده است تا در این بازه زمانی، رییس جمهور و اعضای هیئت دولت برای تنویر افکار عمومی و اطلاع مردم از اقدامات صورت گرفته و اهداف آتی، برنامه‌های خود را تشریح کنند.

به رسم سنت دیرینه هر ساله، اعضای هیئت دولت در یکی از روز‌های این هفته، رهسپار حسینیهٔ امام خمینی(ره) می‌شوند تا با رهبر انقلاب اسلامی دیدار داشته باشند و ضمن بهره‌گیری از رهنمود‌های این حکیم فرزانه، برنامه‌های خود را بازگو کنند.

 امسال با شیوع ویروس کرونا، امکان دیدار و حضور فیزیکی اعضای هیئت دولت با رهبر معظم انقلاب فراهم نشد لذا جهت رعایت پروتکل‌های بهداشتی  رییس جمهور و وزرا، روز دوم شهریور به صورت ویدئوکنفرانسی پای فرمایشات ایشان نشستند.

رهبر معظم انقلاب در این دیدار نیز همچون سایر دیدار‌های خود با دیگر مسئولان و کارکنان ارکان مختلف نظام، به نکات کلیدی و ارزشمندی اشاره کردند. بیاناتی که اگر از طرف مسئولان و کارگزاران مختلف کشور مورد بی‌مهری عمدی یا سهوی قرار نمی‌گرفت و نگیرد قطعاً منتج به رفع مشکلات می‌شود.

دوری از صادرات موادّ خام یا صادرات فلّه‌ای 
یکی از نکات محوری و تاکیدات ایشان روی استفاده از ظرفیت معادن و دوری از صادرات موادّ خام یا صادرات فلّه‌ای بود که در این باره فرمودند: «در حاشیه مسئله تولید، من یک نکته دیگری را عرض کنم که آن هم بی‌ارتباط به مسئله تولید نیست و آن مسئله صادرات موادّ خام یا صادرات فلّه‌ای است که یک نمونه‌اش را قبلاً در مورد نفت گفتیم. یکی از مشکلات ما همین است که ما موادّ خام را بدون فراوری و بدون اینکه ارزش افزوده‌اش را برای کشور خودمان، برای سرمایه‌دار خودمان، برای کارگر خودمان فراهم بکنیم، می‌فرستیم خارج. سنگ معدنی قیمتی ما می‌رود خارج، آنجا فراوری و فروخته می‌شود؛ گاهی هم همان سنگی که ما خامش را دادیم رفته، دوباره با چند برابر قیمت به داخل آورده می‌شود! من مکرّر راجع به مسئله معدن، راجع به همین سنگ‌های ذی‌قیمتی که در کشور ما هست و گاهی آن طوری که شنفتم بعضی از این‌ها در دنیا بی‌نظیر یا کم‌نظیر است، [تأکید کرده‌ام].»

ارائه مهلت کوتاه دولت به افرادی که معادن در اختیار آنهاست
مسئولان اجرایی مختلف نیز بار‌ها بر اهمیت استفاده از ظرفیت منابع طبیعی و خدادادی معادن و نیز امکان صادرات مواد اکتشافتی معادن به خارج از کشور صحبت کرده‌اند؛ چنانچه اخیراً بابک دین پرست معاون اقتصادی وزیر کشور، با اشاره به اقدام مشترک وزارت کشور و صمت پیرامون استفاده بهینه ازظرفیت معادن اظهار داشت: رییس جمهور در نشست اخیر خود با استانداران سراسرکشور، دستور ویژه‌ای مبنی بر ضرورت مولدسازی بخش بزرگی از معادن کشور که هم اکنون منجمد هستند صادر و تاکید کرد، مهلت کوتاهی به افرادی که معادن در اختیار آنهاست داده شود، اگر نتوانستند در موعد مقرر از معادن در اختیار بهره‌برداری کنند، معادن را آزاد کنیم.

وجود ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن در کشور
وی با اشاره به وجود ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن در کشور گفت: از این تعداد تعداد پنج هزار و ۶۵۳ معدن در حدود ۵۲ درصد فعال، چهار هزار و ۹۹۵ معدن در حدود ۴۶ درصد غیرفعال و ۲۵۷ معدن معادل ۲ درصد درحال تجهیز هستند.

ایجاد ۸۸۸ هزار اشتغال جدید درصورت فالسازی ظرفیت معادن
به گفته معاون وزیر کشور، اگر این تعداد معادن فعال شوند شاهد ایجاد ۸۸۸ هزار اشتغال جدید و نیز ۴۱۰ هزار شغل جدید در مناطق کمترتوسعه یافته خواهیم بود، اما درصورت فعال شدن معادن غیرفعال، شاهد افزایش ظرفیت تولید به میزان ۳۲۷ هزار تن (معادل ۴۵ درصد تولید سالانه کشور) خواهیم شد.

خراسان جنوبی چهارمین استان کشور از نظر اشتغال افراد در بخش معادن
محمدصادق معتمدیان، نماینده ارشد دولت در استان خراسان جنوبی درباره معادن غنی این استان و برنامه‌ریزی‌هایی که جهت فعال کردن این ظرفیت‌ها صورت گرفته است، به خبرنگار میزان گفت: یکی از مزیت‌های نسبی این استان نسبت به دیگر استان‌ها در بخش معادن است.

وی افزود: به دلیل تنوع محصولات معدنی، استان خراسان جنوبی در میان سایر استان‌ها زبان‌زد است چرا که حدود ۴۹ تا ۵۰ محصول معدنی فلزی و غیرفلزی از معادن این استان استخراج می‌شود.

استاندار خراسان جنوبی گفت: طبیعتاً به دلیل پهناوری این استان که سومین استان پهناور کشور نیز هست از نظر اشتغال افراد در بخش معادن نیز چهارمین استان کشور هستیم.
 
 
برنامه‌های توسعه‌ای استان خراسان جنوبی در بخش معدن
معتمدیان  با بیان اینکه یکی از برنامه‌های توسعه‌ای ما در بخش معدن است، خاطر نشان کرد: لذا تلاش کرده‌ایم در وهله اول بتوانیم مطالعات گسترده‌ای را در  در بخش معادن  در پهنه استان گسترش دهیم و در حوزه‌های اکتشاف، استخراج و خصوصاً فرآوری محصولات معدنی که مهم‌ترین بخش در تولید محصولات است و به افزایش درآمد، ثروت و ایجاد اشتغال نیز منجر می‌شود، سرمایه گذاری کنیم. 

وی افزود: در ۲ سال اخیر چند جهت‌گیری در حوزه معادن داشته‌ایم، یکی اینکه مطالعات در این زمینه را افزایش داده‌ایم، از سازمان زمین‌شناسی کشور خواسته‌ایم به این موضوع ورود پیدا کند و ۵۰ درصد مساحت استان را از طریق ژئوفیزیک هوایی مورد مطالعه قرار دادند و برای اولین بار چنین اتفاقی در استان رخ داد.

معتمدیان با اشاره به انعقاد قرارداد‌های مختلف با ایمیدرو، گفت: ایمیدرو نیز اعتباراتی را در زمینه‌های مطالعه و اکتشاف دربخش معدن سرمایه‌گذاری کرده است، همچنین دنبال مشارکت بخش خصوصی در این صنعت مهم و گران‌سنگ هستیم تا در پهنه‌های آزاد شده، مطالعه و اکتشافات لازم را به عمل بیاورند و از ظرفیت‌های این بخش نیز در حوزه معدن بهره‌مند شویم.
 
 
وی عنوان کرد: یکی از موضوعات دیگری که در حوزه معدن به آن پرداخته‌ایم، انعقاد قرارداد با قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء بود که ان‌شاءالله بتوانیم از ظرفیت‌های این قرارگاه نیز در بخش معدنی استان بهره‌مند شویم.

معتمدیان با اشاره به اهمیت تکمیل زیرساخت‌های معادن، گفت: کمی از جهت زیرساخت‌های معادن با مشکلات روبرو هستیم، اما خوشبختانه با تفاهم‌نامه‌ای که به امضای بنده، مدیرکل ایمیدرو و رییس شرکت توانیر استان رسید، توافق‌نامه‌ای برای تکمیل زیرساخت‌های منطقه معدنی در نهبندان انجام گرفت،۲ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال میزان این تفاهم‌نامه است که در چند سال انجام خواهد شد، انتقال خط برق و ایجاد پست برق  با همکاری این سه قطب عملیاتی خواهد شد.

استاندار خراسان جنوبی افزود: بیش از ۵۰ معدن سنگ از جمله گرانیت در این مناطق داریم که بیشتر به صورت سنتی استخراج می‌شوند و با ژنراتور تأمین برق‌شان صورت می‌گیرد. در بحث فرآوری نبود برق، مشکلاتی برای معدن‌داران ایجاد کرده بود که با اجرای این طرح ان‌شاءلله شاهد کاهش هزینه‌ها و نیز کاهش قیمت محصولات استخراج شده و نیز توسعه فرآوری در بخش محصولات معدنی خواهیم بود. 

وی با اشاره به معادن ذغال‌سنگ این استان، گفت: بزرگ‌ترین معادن ذغال‌سنگ کشور در استان خراسان جنوبی و شهرستان طبس واقع شده است، ۷۶ درصد ذغال‌سنگ کشور در طبس استخراج می‌شود و بیش از ۳ میلیارد تن ذخایر قطعی ذغال سنگ داریم و همین مقدار هم برآور ذخایر احتمالی است.

معتمدیان گفت: شستا از شرکت‌های بزرگی است که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده است چنانچه اخیراً قراردادی به ارزش یک هزار میلیارد تومان با مدیرعامل این شرکت امضا کردیم تا در شهرستان طبس جهت توسعه زیرساخت‌ها و فرآوری محصولات سرمایه گذاری و اقدامات لازم انجام ‌شود.
 

استاندار خراسان جنوبی افزود: در بخش سرب و روی در شهرستان‌های بشرویه و طبس نیز اقداماتی را در دستور کار قرار داده‌ایم و امیدواریم با توسعه این منطقه بتوانیم هم در ایجاد اشتغال و هم افزایش کیفیت محصولات معدنی اقدامات لازم را صورت دهیم.


استخراج ۳۶ نوع ماده معدنی در استان مرکزی
سیدعلی آقازاده دیگر نماینده عالی دولت در استان مرکزی است با اشاره به اینکه یکی از استان‌هایی هستند که بیشترین جلسات شورای‌عالی معادن را در سال گذشته برگزار کرده‌اند، به خبرنگار میزان گفت: استان مرکزی از ظرفیت غنی‌ای در بخش معادن برخوردار است.

وی افزود: در استان مرکزی مواد معدنی غیرفلزی، فلزی، مصالح ساختمانی و سنگ‌های تزئینی به وفور یافت می‌شود به‌طوری‌که از نظر تعداد معادن رتبه هشتم کشور و از نظر تولید و استخراج مواد معدنی و ایجاد اشتغال رتبه یازدهم و از نظر ذخیره مواد معدنی رتبه چهاردهم کشور را به خود اختصاص داده‌ایم.

آقازاده با بیان اینکه محصولات غیرنفتی استان مرکزی به ۶۸ کشور دنیا صادر می‌شود، گفت: بیشترین تعداد معادن این استان مربوط به معادن تراورتن و سنگ لاشه است.

استاندار مرکزی یادآور شد: ۳۶ نوع ماده معدنی از جمله تراورتن، سولفات سدیم، سرب، روی، سنگ آهن، سنگ گچ در معادن استان مرکزی استخراج می‌شود لذا با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری و نیز رییس جمهور برای استفاده از این ظرفیت مهم اقتصادی، سرمایه گذاری و بهره وری یسشتر از معادن را در دستورکار قرار داده‌ایم. 

 
آقازاده عنوان کرد: استان مرکزی یکی از استان‌های صنعتی کشور است که در عرصه های مختلف صنعتی پیشتاز است، البته اقدامات توسعه‌ای در بخش معادن نیز بجد در دستور کار است زیرا در ایجاد اشتغال و نیز افزایش سهم صادرات کشور مؤثر است. 

ایران جزو ده کشور برتر جهان از نظر ذخایر معدنی است و حال که دشمنان این مرز با تمام توان تحریمی خود برای فلج کردن اقتصاد کشور و ایجاد فشار و ضربه به معیشت مردم وارد صحنه شده‌اند، جا دارد مسئولان با تأسی از فرمایشات رهبری به ظرفیت سرشار، غنی و بی حد و مرز معادن در کشور توجه کنند و با برنامه ریزی و جذب سرمایه گذار در این بخش به جنگ با خام فروشی، با ایجاد اشتغال و نهایتاً صادرات محصولات تولیدی بروند. 

البته مجلس شورای اسلامی باید با نظارت دقیق به مردم اعلام کند که درآمد ۱۰ هزار و ۴۵۰ معدن چه می‌شود؟

انتهای پیام/ 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *