ماجرای رایگان شدن اینترنت «شاد» به کجا رسید؟
در این میان با توجه به شرایط کرونایی سال تحصیلی جدید که موجب محور قرار گرفتن آموزش مجازی شد، موضوعی که مطالبه بسیاری از فعالان حوزه آموزش و پرورش و خانواده دانشآموزان است بحث هزینههای اینترنت در این سبک از آموزش است و رایگان شدن اینترنت مصرفی معلمان و دانشآموزان در ساعات آموزش از طریق شبکه شاد یک مطالبه جدی است.
اما طبق آنچه از خبرها به گوش میرسد فعلاً خبری از رایگان شدن اینترنت شبکه شاد نیست و معلمان و دانشآموزان باید هزینهها را پرداخت کنند.
طبق گفتههای محمود حبیبی؛ مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات وزارت آموزش و پرورش، " اینترنت شاد رایگان نیست و آنچه مصوب شد این است که برای استفاده از اینترنت ثابت، آبونمان ماهانه تعیین شود که هنوز هزینه آن مشخص نیست، اما رقم آن بسیار اندک خواهد بود. هزینه استفاده از اینترنت همراه برای سایتهای داخلی یک سوم است و هزینه شاد هم برای معلمان و دانشآموزان یک سوم خواهد بود این اینترنت فقط برای استفاده از بستر شاد است و در صورت استفاده از نرمافزارهای دیگر نرخ اینترنت به شیوه معمول برای آنها محاسبه خواهد شد".
البته مسئولان آموزش و پرورش میگویند مذاکرات برای رایگان شدن اینترنت شاد ادامه دارد، اما تا آغاز سال تحصیلی جدید کمتر از ۱۰ روز فرصت باقی مانده است و باید بحث آموزش دانشآموزان به عنوان یک اولویت مدنظر مسئولان قرار بگیرد.
اتفاق خاصی برای هزینه اینترنت شاد نیفتاده است!
عادل برکم معلم در این رابطه میگوید: اصل ۳۰ قانون اساسی تاکید دارد وسایل آموزش باید به صورت رایگان تامین شود و اینترنت و حتی فراتر از آن یعنی در اختیار گذاشتن وسایل آموزش مجازی باید جزو وظایف دولت تلقی شود و اگر دولت نمیخواهد زیر بار تامین ابزار آموزش مجازی برود بدیهیترین کار رایگان کردن اینترنت شاد است.
او ادامه میدهد: هماکنون اگر قرار باشد، هزینه اینترنت شاد، یک سوم قیمت محاسبه شود عملاً اتفاق خاصی نیفتاده است، چون در حالت عادی هزینه استفاده از سایتهای بینالمللی سه برابر است و هزینه استفاده از سایتهای داخلی یک سوم قیمت است، اگر دولت خود را به عنوان پاسدار قانون اساسی کماکان ملزم به رعایت آن میداند اینترنت رایگان حداقل کار ممکن است.
برکم معتقد است که در بودجه سال ۹۹، ۱۰ میلیارد تومان بابت طراحی سیستم آموزش الکترونیکی در نظر گرفته شده است و باید مشخص شود آیا این مبلغ اختصاص یافته؟ و در کجا هزینه شده است از سوی دیگر باید بگویم در بحث پلتفرم شاد، اگر میگویند شاد هبه است شاید به خاطر این نمیتوانند هزینه اینترنت آن را رایگان کنند!
اگر چه پلتفرم شاد از نظر آموزش و پرورش یک دستاورد محسوب میشود که هزینهای را هم برای آنها رقم نزد و به صورت هبه در اختیار آنها قرار گرفت و همراه اول نیز از ترافیک شبکه، سود خود را خواهد برد، اما در این میان موضوع اصلی حقوق دانشآموزانی است که حالا آموزش رایگان سالهاست بر دوش خانواده آنهاست و حالا در سبک جدید آموزش مجازی نیز باید هزینههای اینترنت را تأمین کنند؛ و بحث تأمین اینترنت رایگان زمانی با اهمیتتر میشود که نگاهی به دو نظر سنجی وزارت آموزش و پرورش و وزیر ارتباطات بیندازیم، طبق این دو نظرسنجی تأمین هزینههای اینترنت مهمترین مطالبه مردم بود.
در نظر سنجی وزیر ارتباطات، ۹۰ درصد مردم در پاسخ به این پرسش که آیاهزینه اینترنت شما یا استفاده از آموزش مجازی افزایش یافته است؟ پاسخ مثبت دادهاند همچنین در پاسخ به این پرسش که در سال تحصیلی گذشته کدامیک برای شما چالش بزرگتری بود، هزینه شبکه یا کیفیت خدمات "شاد"؟ ۵۹ درصد گفتهاند هزینه و ۴۱ درصد کیفیت.
همچنین در نظر سنجی وزارت آموزش و پرورش که در بستر شبکه شاد از مخاطبان آن انجام شد، پاسخ به دو سؤال زیر، خود به تنهایی گویای بسیاری از حقایق این روزهای آموزش و پرورش است:
رایگان شدن ترافیک مصرفی در شبکه شاد تا چه حد برای شما مهم است؟
۵ درصد کم. ۵ درصد متوسط. ۱۴ درصد زیاد و ۷۶ درصد خیلی زیاد.
۴. آیا دوستانی دارید که در صورت رایگان نبودن ترافیک شاد، اصلاً امکان حضور در کلاس مجازی را نداشته باشند؟
۶۹ درصد بله و ۳۱ درصد خیر.