دوره گردی پمپئو در غرب آسیا؛ رژیمهای عربی عادی سازی را ادامه میدهند؟
- پیش بینیها نشان میدهد که پس از عادی سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی، تلاشها برای وارد کردن برخی دیگر از رژیمهای عربی منطقه برای عادی سازی روابط با اسرائیل افزایش مییابد.
سفر دورهای «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، به اراضی اشغالی، امارات، بحرین و سپس عمان را باید در همین راستا ارزیابی کرد.
پیشتر «برایان هوک»، مسئول گروه اقدام ایران، تحول در روابط امارات و رژیم اسرائیل را اجرای طرح «خاورمیانه جدید» اعلام کرده بود.
عادی سازی روابط رژیمهای عربی منطقه با پیش قدمی امارات در اعلام رسمی آن، راه را برای دیگر رژیمها هموار کرد.
بحرین و عمان دو کشوری هستند که زمینه برقراری روابط آنها با رژیم صهیونیستی آماده شده است.
بحرین به خاطر شرایط خاص سیاسی داخلی شاید نتواند دومین کشوری باشد که با اسرائیل روابط برقرار میکند، اما عمان پس از مرگ «سلطان قابوس» و تغییر «بن علوی»، وزیر خارجه پیشین، از زمینه بیشتری برای عادی سازی روابط با اسرائیل برخوردار است.
امارات و عمان دو ویژگی دارند؛ امارات به خاطر ادعاهایی که بر سر جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس راه انداخته، هر از گاهی سعی میکند از این موضوع بهانهای برای تقابل سیاسی با ایران بسازد.
اما با توجه به عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی از این پس باید شاهد بازی شدیدتر امارات باشیم.
قاعدتاً واکنش و پاسخ ایران به ادعاهای امارات درباره سه جزیره ایرانی از این پس قاطعتر و شدیدتر خواهد شد.
امارات اکنون تصور میکند به خاطر برقراری روابط رسمی با رژیم اسرائیل، خود را زیر چتر حمایتی صهیونیستها قرار داده است؛ روشن است که آمریکا و رژیم اسرائیل سعی دارند عمق چالشهای منطقه خلیج فارس را افزایش دهند.
از ماجرای امارات و اسرائیل به بحرین میرسیم، این کشور چند سال است که با قیام مردم خود علیه حکام منامه روبرو است.
اکثریت مردم این کشور شیعه هستند، اما حاکمیت آن در دست آل خلیفه است؛ در واقع وهابیت در این کشور حاکم است و از حمایتهای گسترده رژیم سعودی بهره میبرد.
علمای شیعه و مردم بحرین با وجود فشارها، برخوردها و خشونتهای رژیم، دست از قیام و انقلاب خود برنداشتهاند و اگر سران بحرین تصمیم به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بگیرند، قطعاً شعلههای قیام مردم این کشور زبانه خواهد زد، پس نمیتوان انتظار داشت که به این زودی، بحرین دست به برقراری روابط رسمی با رژیم صهیونیستی بزند؛ این موضوع را آمریکاییها و صهیونیستها نیز به خوبی میدانند.
اما عمان؛ این کشور نخستین کشوری بود که نخست وزیر رژیم صهیونیستی پا بر خاک آن گذاشت و با «سلطان قابوس» دیدار و گفتوگو کرد.
با این حال عمان در دوران «سلطان قابوس»، جسارت عادی سازی روابط خود با رژیم اسرائیل را نداشت.
با مرگ «سلطان قابوس»، مسیر سیاست این کشور نیز تغییر کرد؛ برکناری «بن علوی» از وزارت خارجه عمان نشان میدهد که این کشور نیز میتواند گزینه دوم یا سوم برای برقراری روابط با اسرائیل باشد.
اما چرا پس از امارات، عمان برای آمریکا و اسرائیل اهمیت دارد؟
عمان و ایران در تنگه هرمز، سهیم هستند، هر چند سهم ایران از عمان بیشتر است؛ خلیج فارس و تنگه هرمز شاهراه انتقال نفت از منطقه است و کنترل آن نیز در دست ایران است.
ایران بارها تأکید کرده که «اگر قرار باشد ایران نفت صادر نکند، هیچ کشور دیگری در منطقه نیز اجازه نخواهد داشت کشتیهای نفتی خود را از تنگه هرمز عبور دهد.»