آصفی: کار ویلموتس زشت و غیراخلاقی بود/ جریمه ۶ میلیون یورویی را نمیشود از طریق سیاسی حل کرد
*فدراسیون فوتبال ایران محکوم به پرداخت ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار یورو به ویلموتس شد. به نظر شما چرا چنین اتفاق رخ داد؟
متاسفانه ویلموتس کار زشت و غیراخلاقی کرد. یک مربی حرفهای اینگونه برای دو ماه کار، درخواست چند میلیون یورو غرامت نمیکند. درست است که ما از فدراسیون فوتبال انتقاد داریم، اما نباید کار زشت ویلموتس را فراموش کنیم. به نظر من قبل از اینکه کار به اینجا میرسید باید با این مربی مذاکره میشد.
متاسفانه قرارداد ویلموتس به صورت حرفهای بسته نشده و ما همیشه در تنظیم قراردادها مشکل داریم. این مسئله هم به خاطر این است که هم فدراسیون فوتبال و هم باشگاهها برای تنظیم قرارداد از افراد حرفهای استفاده نمیکنند. ضمن اینکه کسانی که با مربیان مذاکره میکنند به دنبال این هستند که هر طور شده به نتیجه برسند و با مربی قرارداد ببندند؛ این مسئله یک مصیبت است.
وقتی در مذاکره با فردی احساس میکنید که به نتیجه نمیرسید نباید مذاکرات را ادامه داد؛ چون نتیجه چنین مذاکراتی شکست است. اینکه در یک مذاکره نتیجهای حاصل نشود هیچ ایرادی ندارد و میشود سراغ گزینههای دیگر رفت. مربی خارجی نان شب نیست که به هر قیمتی به دنبال جذب او باشیم. وقتی میبینیم که با مربیان خارجی به توافق نمیرسیم چه ایرادی دارد که سراغ مربیان ایرانی برویم؟ حالا که این اتفاق برای فوتبال ایران رخ داده باید از وکلای توانمند استفاده کنیم تا از زیر بار این جریمه سنگین به سلامت عبور کنیم.
*برخی اعتقاد دارند در حکم فیفا نگاه سیاسی هم وجود دارد. این مسئله را قبول دارید؟
نه؛ زمانی که ما در همه پروندههای ورزشی شکست میخوریم، نشان میدهد در تنظیم قراردادها نابلد هستیم. در همین قرارداد ویلموتس عبارت «or certain fee» کار را خراب کرده است. اینکه گفته میشود نگاه فیفا به فوتبال ایران، سیاسی است سرپوش گذاشتن روی کمکاریهایمان است. اصلا این حرف که میگویند همه دنیا با ما بد هستند هم حرف خوبی نیست؛ مگر ما هیولا هستیم؟ ما فقط با آمریکا و رژیم صهیونیستی دشمن هستیم و قلدرتر از آمریکا هم نداریم. در همین قطعنامه اخیر هم این کشور را شکست دادیم. دلیل این اتفاق هم تلاش دیپلماتیک بود.
*تاج مدعی شده بود که ویلموتس را وزارت ورزش معرفی کرده؛ اما وزارت ورزش عنوان میکند که نقشی در قرارداد ویلموتس نداشته است. این مسئله را چطور ارزیابی میکنید؟
نمیدانم در این خصوص کدام طرف ماجرا مقصر است. دو سالی میشود که به فدراسیون فوتبال نرفتم و از کم و کیف قرارداد ویلموتس هم اطلاعی ندارم. درباره این قرارداد نه با من مشورت شد و نه آن را دیدهام؛ به همین خاطر نمیتوانم در این خصوص اظهارنظری داشته باشم.
*اگر چنین اتفاقی در کشورهای دیگر رخ میداد همه کسانی که در تنظیم قرارداد نقش داشتند استعفا میکردند؛ اما در خصوص قرارداد ویلموتس نه تنها خبری از استعفا نبود، کسی هم مسئولیت آن را قبول نکرد.
متاسفانه در ورزش ایران اصل پاسخگویی وجود ندارد. اگر من نمیتوانم در جایی مدیریت کنم نباید این مسئولیت را قبول کنم. همین الان وضعیت فدراسیون فوتبال را ببینید؛ مدتهاست که وضعیت نامشخصی دارد و این وضعیت برای فوتبال ایران یک ضایعه است.
*صحبتهایی در مورد اینکه احتمال تعلیق فوتبال ایران وجود دارد هم مطرح شد؛ هر چند در نهایت اساسنامه به تایید فیفا رسید؛ اما آیا چنین احتمالی وجود دارد؟
خودمان را از تعلیق نترسانیم. من در دو پرونده مشابه حضور داشتم. زمینه گفتوگو با فیفا مهیا است و تعجب میکنم از اینکه چرا ما به دنبال گفتوگو نیستیم و کار را به دادگاه میکشانیم. در همین پرونده ویلموتس اگر یک مذاکرهکننده قوی حضور داشت و متوجه میشد که احتمال ضرر چند میلیون یورویی وجود دارد با یک گفـتوگوی درست مبلغ به مراتب کمتری را به عنوان غرامت پرداخت میکردیم. مشکل دیگری که ما داریم این است که همه تصمیمات را دقیقه ۹۰ میگیریم. وقتی دقیقه ۹۰ تصمیم گرفته میشود ضریب اشتباهات هم بالا میرود.
*اینکه دفتر تجاری ایران و هلند به وزارت ورزش مربی معرفی میکند باعث ایجاد شائبههایی شده است.
من مشکلی در این خصوص نمیبینم. یک زمانهایی دفتر یک نهاد در خارج از کشور فکر میکند معرفی یک شخص میتواند اتفاقات خوبی را رقم بزند. تا اینجای کار ایرادی ندارد، اما مشکل از جایی آغاز میشود که صلاحیت فرد معرفی شده را بررسی نمیکنیم.
*قرار است پرونده ویلموتس به دادگاه عالی ورزش برود. چقدر احتمال میدهید در این دادگاه رای فیفا تغییر کند؟
ما اگر یک تیم قوی حقوقی داشته باشیم احتمال دارد که دادگاه عالی ورزش به نفع ما رای بدهد، اما این احتمال ضعیف است. البته ما افراد قوی که حوزه حقوقی داریم و اگر فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش بخواهند میتوان این افراد را به آنها معرفی کرد.
*دستگاه دیپلماسی کشور میتواند در موضوع ویلموتس کمک کند؟
نمیدانم از وزارت امور خارجه خواسته شده که به این پرونده ورود کند یا نه، اما چون پرونده سیاسی نیست این وزارتخانه نمیتواند کاری انجام دهد. به لحاظ فنی و معرفی افراد حقوقی میتواند کمک مشورتی به فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش کند. اینکه تصور کنیم از طریق سیاسی میشود پرونده ویلموتس را حل کرد اولین خطا است.
*شما به استقلالی بودن معروف هستید. شرایط این تیم را در دربی پیشرو چگونه میبینید؟
به نظرم شرایط استقلال خوب است و فرهاد مجیدی توانسته تا حدودی حاشیهها را جمع کند. البته دربی شرایط خودش را دارد و نمیشود گفت کدام تیم برنده میشود. در این بازی تماشاگران حضور ندارند و حساسیتها کمتر از همیشه خواهد بود. به نظر من تا الان هم استقلال نتایج خوبی گرفته و باید به این تیم زمان داد.
*سوال آخر اینکه نسبت به خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس خوش بین هستید؟
نه، این موضوع یک شوخی است.
گفتوگو از آرش عبدی