صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

بازار بورس نیازمند مدیریت است نه حمایت‌های کلامی

۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۳:۰۰
کد خبر: ۶۴۹۷۹۲
با توجه به حمایت‌های کلامی مسئولان معاملات بازار سهام همچنان روند نزولی بسیار سنگینی دارد و طی دو هفته اخیر سهام‌داران ضرر‌های سنگینی را متحمل شده اند.

- روزنامه آرمان ملی نوشت: معاملات بازار سهام به‌رغم حمایت‌های کلامی مسئولان همچنان روند نزولی بسیار سنگینی دارد. بسیاری از سهام‌داران خرد طی دو هفته اخیر ضرر‌های سنگین تا رقم‌های ۴۰ و ۵۰ درصد متحمل شده‌اند. این در حالی است که هر روز خبر‌های جدیدی از سوی دولتی‌ها و مسئولان بورسی در شبکه‌های مجازی دست به دست می‌شوند، اما به عقیده مردم و کارشناسان این‌ها تنها واژه‌های تکراری چند روزه است.

به عبارت دقیق‌تر آنچنان که باید و شاید حمایتی از جانب حقوقی‌ها و مسئولان دولتی در بهبود روند بازار سرمایه به چشم نمی‌خورد. عده‌ای دیگر هم شرایط پیش آمده بورس را متاثر از شیطنت حقوقی‌های تاثیرگذار در نماد‌های بزرگ می‌دانند، اما نکته قابل توجه که این روز‌ها در میان گروه‌های بورسی سر و صدای زیادی کرده است، حضور همین حقوقی‌های مدعی حمایت در صف‌های فروش سنگین است.

به عقیده خیلی از معامله‌گران میزان دارایی سهام‌داران حقیقی به حدی نیست که بتوان هر روزه شاهد صف‌های فروش بالای ۳۰۰ و ۲۰۰ میلیون بود و تشکیل این حجم از صف‌های فروش تنها با حضور حقوقی‌های فرصت‌طلب محقق می‌شود.

افت ۶۵ هزار واحدی شاخص کل

در جریان معاملات روزگذشته بازارسرمایه همانند دو هفته اخیر از همان ابتدا با فشار عرضه در اکثر نماد‌های شاخص‌ساز همراه شد. کمتر از ۳۰ دقیقه پس از شروع معاملات شاخص کل بورس تهران بیش از ۱۳ هزار واحد افت کرد و فشار فروش در تمام گروه‌های معاملاتی به شکل محسوسی به چشم می‌خورد.

این در حالی است که روز شنبه معاملات در بازار سرمایه متاثر از اخبار مثبت هفته قبل به مراتب متعادل‌تر پیگیری شد و همین امر امیدواری را برای بازگشت بازار به مدار صعودی افزایش داد. اما روز یکشنبه شرایط بازهم تغییر کرد و برخلاف آنکه دولتی‌ها و مسئولان اقتصادی همچنان وعده حمایت تمام قد از بازار سرمایه را می‌دهند در عمل شرایط کمی متفاوت و نشانه‌ای مبنی بر حراست و حمایت از پول سرمایه‌گذاران خرد در بازار سهام به چشم نمی‌خورد. روند معاملات روز قبل تا جایی پیش رفت که نماگر بورس تهران با افت بیش از ۶۵ هزار واحد در کانال یک میلیون و ۶۶۲ هزارواحدی متوقف شد.

«فارس»، «فولاد»، «شستا» و «فملی» همانند روز‌های قبل بیشترین تاثیر منفی را برنماگر داشتند و در ادامه سهام گروه پالایشی و در راس آن‌ها «شپنا» و «شتران» هرکدام بیشترین حجم عرضه را به خود اختصاص دادند.

آیا صف‌های فروش سنگین واقعی است؟

معامله‌گران بازار سرمایه بر این باورند که صف‌های فروش چندصد میلیونی تشکیل شده طی دو هفته اخیر واقعی نیست. به عبارت دقیق‌تر گرچه هیجان کاذب در میان فروشندگان حقیقی به چشم می‌خورد، اما سرمایه آن‌ها در حدی نیست که بتوانند هر روز چنین رقم‎‌های سنگینی را برای عرضه تشکیل دهند.

به‌زعم آن‌ها حقوقی‌های بازار عامل اصلی تشکیل صف‌های فروش هستند و با شیطنت قصد دارند تا سهام را با قیمت پایین‌تر خریداری کنند. باور بسیاری از فعالان بازار سهام بر این است که دولت اگر به واقع قصد حمایت از بازار سرمایه را دارد باید چنین شرایطی را مدیریت کند و مانع تشکیل صف‌های فروش بیش از ۳۰۰ میلیونی در نماد‌های شاخص‌ساز توسط برخی حقوقی‌ها شود.

وعده‌های پوشالی

بیش از یک هفته است که مسئولان بورسی خبر از حمایت بی‌بدیل خود از بازار سهام را می‌دهند. بسیاری اصلاح را جز ذات بازار سرمایه تلقی می‌کنند و معتقدند وضعیت پیش‌آمده فعلی پس از رشد شاخص تا قله دو میلیون طبیعی است. همچنان که جلسه روز شنبه شورای عالی بورس در حالی پایان یافت که تمامی حاضران آن خبر از بهبود شرایط و اتخاذ راهکار‌های مناسب به منظور تقویت بازار سرمایه را دادند.

به گونه‌ای که قالیباف اصل، رییس سازمان بورس، روز شنبه در مصاحبه‌ای با خبرنگاران اظهار کرد: بازار سهام دیر و زود دارد و سوخت و سوز ندارد.

او همچنین از سرمایه‌گذاران خواست صبور باشند، چراکه بازار سرمایه در بلندمدت بازدهی بیشتری را نسبت به سایر بازار‌های مالی خواهد داشت. از طرف دیگر، محمود واعظی، رییس‌دفتر رئیس‌جمهوری، هم شنبه‌شب در گفت‌وگویی با رسانه ملی خبر از حمایت تمام قد دولت در بازار سهام داد و اظهار کرد: شاخص کل پس از اصلاح و بین کانال‌های یک میلیون و ۶۰۰ و ۷۰۰ دوباره روند صعودی خود را پی خواهد گرفت.

اما آنچه مشخص است و بسیاری از فعالان بازار سرمایه نسبت به آن اتفاق نظر دارند این است که تاکنون هیچ موردی از حمایت در بازار به منظور بهبود وضعیت فعلی دیده نمی‌شود. در مقابل برخی از کارشناسان وضعیت حال حاضر را فراتر از یک اصلاح طبیعی می‌دانند و از آن به‌عنوان یک ریزش که متاثر از شکل‌گیری موج بی‌اعتمادی در میان معامله‌گران است، یاد می‌کنند.

همانگونه که پیش‌تر اشاره شد این مساله تحت تاثیر وضعیت مبهم عرضه صندوق‌های ای‌تی‌اف آن‌هم با تبلیغات گسترده چندماهه آغاز شد و فعالان بازار سهام بر این باورند تا زمانی که اعتماد از دست رفته بازنگردد، نمی‌توان چشم‌انداز روشنی را برای بازار سرمایه در روز‌های آتی متصور شد. لازم به ذکر است تعدادی از معامله‌گران قدیمی بازار سهام وضعیت پیش‌آمده دو هفته اخیر بورس را با افت سنگین سال ۹۲ بازار سرمایه طی مدت دو سال مقایسه می‌کنند. گفتنی است واکنش سهام‌داران نسبت به خبر‌های حمایتی چند روزگذشته مثبت نبود و از مسئولان خواستند تا اجازه دهند بازار سهام روند طبیعی خود را طی کند. این در حالی است که ناصر موسوی لارگانی عضو هیات رییسه مجلس روز گذشته اعلام کرد حدود یک و نیم تریلیون تومان (۲۵ درصد) از ارزش بورس تهران از بین رفته است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *