برخورد دوگانه غربیها با صلح در افغانستان
- استرالیا و فرانسه از دولت افغانستان خواستهاند که ۹ زندانی طالبان را که در کشتن سربازان این کشورها دست داشته اند را آزاد نکنند که این برخورد دوگانه مانع آغاز مذاکرات بین افغانستان شده است.
نام این ۹ زندانی در فهرست ۴۰۰ زندانی طالبان قرار دارد که آزادی آنها باعث اختلاف بین دولت و گروه طالبان شده بود و کابل مجبور شد برای هموارسازی این مسیر پر پیچوخم لویه جرگه مشورتی را تشکیل دهد.
لویهجرگه مشورتی تصمیم به آزادی مشروط این زندانیان گرفت و رئیس جمهوری افغانستان هم فرمان آزادی این ۴۰۰ تن را پس از تصمیم لویهجرگه امضا و در مرحله نخست ۸۰ تن از این زندانیان را آزاد کرد.
اما طی چند روز گذشته حرف و حدیثهای در باره موانع آغاز مذاکرات بین افغانی منتشر شد که از جمله زندانی بودن شماری از افسران ارتش در نزد طالبان بود.
اما روز گذشته روشن شد که مانع اصلی آغاز گفتوگوی صلح بین افغانی خارجیها هستند، آنهایی که در گذشته به دولت افغانستان، برای آزادی زندانیان فشار وارد می کردند، اکنون مانع آزادی آنهایی می شوند که متهم به قتل سربازان خارجی هستند.
این برخورد نظامیان خارجی در افغانستان سوالهای زیادی را برای مردم این کشور بوجود آورده است، از جمله اینکه آیا خون نظامیان خارجی رنگینتر و باارزشتر از خون سربازان افغان است؟
شماری از کارشناسان و آگاهان مسائل حقوقی و سیاسی افغانستان بر این باورند که کشورهای خارجی بویژه آمریکا که خود آغازگر گفتوگوی صلح و امضا کننده توافق نامه با گروه طالبان است، حق ندارند مانع آزادی زندانیان شود و یا در روند صلح برخورد دوگانه انجام دهد.
«محمدامین احمدی» رییس دانشگاه «ابن سینا» و عضو هیأت مذاکره کننده با طالبان به طلوع نیوز گفت که کشورهای غربی بویژه آمریکا که در جنگ افغانستان دخیل بودند، حق ندارند در روند صلح مانع ایجاد کنند.
وی افزود:در جنگ ۱۹ سال گذشته در افغانستان شماری زیادی از سربازان افغان، گروه طالبان و نظامیان خارجی کشته شده اند اما زمانی که موضوع صلح به میان آید دیگر هیچ کشوری حق ندارد به بهانه کشته شدن سربازان خود در راه دستیابی به صلح مانع ایجاد کند.
عضو هیات مذاکره کننده با طالبان با بیان اینکه تنها افرادی که مرتکب جنایت جنگی شده باشند ازاد نمی شوند گفت که هیچ کشور خارجی حق ندارد روند صلح را تخریب کند.
اکنون شورای عالی مصالحه ملی افغانستان به ریاست عبدالله عبدالله نیز تائید می کند که شماری از کشورهای خارجی مخالف رهایی ۹ زندانی طالبان هستند که در قتل شهروندان این کشورها دخیل بودهاند.
این شورا می افزاید برخی از کشورها درباره آزادی شماری از زندانیان طالبان ملاحظاتی دارند و از همینرو روند رهایی چهارصد زندانی جنجالی طالبان با تأخیر روبهرو شدهاست.
«فریدون خوزون» سخنگوی شورای عالی مصالحه ملی میگوید که روند آزادی این زندانیان ادامه خواهد یافت و حکومت افغانستان در حال گفتوگو با کشورهایی است که در این باره ملاحظه دارند.
نیلوفر ابراهیمی، عضو مجلس نمایندگان افغانستان هم می گوید که هزاران سرباز افغانستان در این جنگ کشته شدهاند، اما هیچ کسی نگفت که قاتلان آنها نباید آزاد شوند اما وقتی موضوع آزادی ۹ زندانی طالبان که متهم به دست داشتن در کشتن نظامیان خارجی هستند، اجازه نمی دهند.
«زلمی خلیلزاد» روز گذشته (یکشنبه)از تمامی طرفها خواست که به تلاشهای صلح سرعت بخشند و به سرعت گفت وگوها بین گروههای افغان آغاز شود.
در این مرحله موانعی زیادی پیشروی گفتوگوی صلح قرار گرفته است که از جمله اظهارات طالبان مبنی بر اینکه دولت افغانستان را بعنوان یک نظام برسمیت نمی شناسند، زندانی بودن شماری از افسران و سربازان نیروی ویژه در نزد طالبان از جمله موانعی است که در رسانههای افغانستان بازتاب یافته است.
/انتهای پیام/
ایرنا