اهداف عفو بینالملل از انتشار گزارش دروغ پیرامون وضعیت زندانهای ایران در مواجهه با کرونا/ فاجعه انسانی در کمین زندانیان آمریکا و سکوت مجامع جهانی
انتشار مستمر اخبار دروغ و کذب از وضعیت زندانها با هدف هجمه گسترده به نظام قضایی ایران، یکی از راهبردهای عملیاتی این جبهه ضد ایرانی است.
در همین ماههای اخیر که دنیا درگیر کرونا بوده است و دستگاه قضایی کشورمان به تصریح کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل عملکردی تحسینبرانگیز در جلوگیری از شیوع کرونا در زندانهای کشور با روشهایی نظیر اعطای مرخصی به زندانیان و گسترش تدابیر بهداشتی در زندانها داشته است، جبهه ضدایرانی مورداشاره برای مخدوش کردن وجهه کشورمان به انتشار اخبار دروغ و برجستهسازی گزارههای کذبی متوسل شده است.
دروغی که عناصر ضدانقلاب درخصوص محکوم تبعه استرالیا نشر دادند
برای مثال، در اردیبهشت ماه سال جاری، همسر یک محکوم امنیتی ادعا کرد که «کایلی مور گیلبرت»، محکوم تبعه استرالیا سه بار در زندان خودکشی کرده و وضعیت بسیار نامناسبی دارد. بعد از این ادعا، ارگانهای به اصطلاح حقوقبشری و رسانههای ضد انقلاب به شدت روی این موضوع مانور دادند و این خط دروغ را پی گرفتند که وضعیت گیلبرت مساعد نیست؛ اما در روز ۲۸ اردیبهشت خانواده گیلبرت با صدور اطلاعیهای دروغ رسانههای ضد انقلاب را برملا کرد.
در بیانیه خانواده کایلی مور گیلبرت آمده بود که با وی در ارتباط هستند و خانم گیلبرت صراحتا اعلام کرده است، ادعای خودکشی وی به هیچ عنوان صحت ندارد. براساس اعلام خانواده گیلبرت، آنها در هفتههای اخیر با متهم گفتوگوهای متعددی انجام دادهاند و او ادعاهای مبنی بر خودکشی یا شکنجه را به شدت انکار کرده است و از سلامتی خوبی برخوردار است.
دروغپردازی گزارشگر به اصطلاح حقوقبشر سازمان ملل
یا در مورد دیگری،در اردیبهشت ماه سال جاری، جاوید رحمان، گزارشگر به اصطلاح حقوق بشر سازمان ملل در ایران مدعی شد که با توجه به خطر بیماری کرونا، ایران در مرخصی دادن به زندانیان از جمله زندانیان دو تابعیتی تبعیض قائل شده است؛ این ادعای جاوید رحمان در شرایطی بود که بنا به گفته غلامحسین اسماعیلی در مرخصی اعطاء شده به زندانیان بواسطه کرونا بیش از هزار نفر تبعه بیگانه غیر از هموطنان خودمان به مرخصی رفتند و برخی از اتباع همین کشورهای مدعی نیز در زمره کسانی بودند که مشمول این مرخصیها شدند.
نکته قابل تامل آنکه در همان زمان که جاوید رحمان ادعای دروغ فوقالذکر را مطرح کرد؛ روزنامه گاردین گزارشی از وضعیت زندان آیس ایالت لوئیزیانا متعلق به اداره مهاجرت آمریکا منتشر کرد و در این گزارش نوشت: شرایط نگهداری زندانیان در زندان اداره مهاجرت آمریکا که کثیف و پرازدحام است، نامطلوب میباشد و مقامهای زندان اقدامی برای مقابله با شیوع ویروسهای کُشنده انجام ندادهاند.
طبق گزارش گاردین، مسئولان زندان اداره مهاجرت آمریکا -که سیروس عسگری دانشمند ایرانی به صورت غیرقانونی در آنجا بازداشت بود- هیچ گونه اقدامی برای ضدعفونی کردن محل زندان در پی شیوع کرونا انجام نداده و همچنان افراد جدید، بازداشت و به زندان مزبور انتقال داده میشوند.
با این حال، هیچ گزارشگر یا نهادی در دنیا نسبت به جنایتی که در زندانهای آمریکا در زمان شیوع ویروس کرونا در حال انجام است، موضعگیری نکرد، اما در مقابل، همین گزارشگران و سازمانهای به اصطلاح حقوق بشری در قبال عملکرد عالی دستگاه قضایی ایران در زمینه تامین سلامت زندانیان در مواجهه با کرونا، اقدام به اتخاذ موضع خصمانه و ارائه گزارش دروغ کردند.
اما اخیراً سازمان عفو بینالملل نیز با استناد به منبعی مجهول گزارشی مخدوش و مغرضانه از وضعیت زندانهای کشورمان در مواجهه با کرونا منتشر کرده است؛ گزارشی که آن را باید در سلسله گزارشهای کذب افراد و رسانهها و نهادهای ضدایرانی وابسته به آمریکا ارزیابی کرد که با هدف منحرف کردن اذهان جهانیان از وضعیت وخیم جامعه کرونا زده آمریکا ناشی میشود.
عفو بینالملل؛ ابزار دست آمریکا
عفو بینالملل سازمانی در ظاهر غیردولتی است، اما با نگاهی به عملکرد و سیستم گزارشدهی این سازمان و همچنین جهتگیریهایش در مواقع بحرانی نظیر جنایات آمریکا در عراق و افغانستان یا کودککشی رژیمهای صهیونیستی و سعودی در غزه و یمن، خط و ربط گردانندگان عفو بینالملل آشکار میشود.
در واقع مدل رفتاری سازمانهایی نظیر عفو بینالملل ثابت کرده که این سازمانها چیزی بیش از ابزار دست آمریکا نیستند؛ در واقع رژیم آمریکا که بزرگترین ناقص حقوق بشر محسوب میشود و در اطراف و اکناف جهان و حتی در جغرافیای داخلی آمریکا ردپای جنایتکاری این رژیم به وضوح نمایان است، با ایجاد سازمانهایی نظیر عفو بینالملل درصدد فرافکنی و انحراف اذهان جهانیان از جنایات خود بواسطه اتهامزنیهای بیپایه به کشورهای مستقل است.
عملکرد فاجعهبار رژیم آمریکا در مواجهه با کرونا
در قضیه کرونا نیز همین مدل رفتاری فوقالذکر در جریان است؛ عملکرد سیستم حکومتی آمریکا در مقابله با کرونا فاجعهبار بوده است؛ آمریکا از حیث مبتلایان و جانباختگان کرونا از بسیاری از کشورها وضعیت بدتری دارد؛ با این همه، نهادهای مدعی پیگیری مسائل حقوق بشری در قبال اهمال دولتمردان آمریکایی در حفظ جان اقشار مختلف مردم آمریکا از شر ویروس کرونا، سکوت اتخاذ کردهاند و در مقابل به مخدوش کردن عملکرد مثبت و تقدیرشده کشورهای مستقل در مقابله با کرونا میپردازند.
تا روز جمعه ۳۱ جولای تعداد چهار میلیون و ۵۵۷ هزار نفر از مردم آمریکا به کرونا مبتلا شدهاند و ۱۵۳ هزار و ۲۶۸ نفر از آنها جان باختهاند. اگر جامعه آمریکا را بواسطه کرونا فاجعهزده بنامیم، وضعیت در زندانهای این کشور اسفبارتر و فاجعهآمیزتر است؛ مؤسسه «مارشال پراجکت» گزارش جامعی از وضعیت ابتلا به کرونا در زندانهای آمریکا منتشر کرده که این گزارش نشان میدهد تا روز ۲۱ جولای (۳۱ تیر)، ۷۰ هزار و ۷۱۷ نفر در زندانهای سراسر آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند.
وضعیت اسفبار زندانهای آمریکا در مواجهه با کرونا
در گزارش مارشالپراجکت که مربوط به حدود ۱۰ روز پیش است، آمده که از زمان آغاز پاندمی کرونا دستکم ۷۱۳ نفر در زندانهای آمریکا بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند.
در بخش دیگری از گزارش مؤسسه مارشال پراجکت، قید شده که از زمان آغاز شیوع کرونا، ۱۵ هزار و ۷۰۷ نفر از کارکنان زندانهای آمریکا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند و ۵۴ نفر از آنها نیز بر اثر ابتلا به این ویروس جان باختهاند.
از میان زندانهای آمریکا، وضعیت زندان «سن کوئنتین» به عنوان قدیمیترین زندان ایالت کالیفرنیا به لحاظ جولان کرونا بسیار وخیم گزارش شده است؛ نیوزویک در گزارشی که مربوط به اوایل مردادماه است، اعلام کرد از مجموع ۳ هزار و ۳۰۰ زندانی در «سن کوئنتین»، ۸۶۸ نفر به ویروس کرونا مبتلا هستند و ۱۵ نفر نیز از ماه ژوئن (تیر) بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادهاند.
آمارهای فوقالذکر مؤید وضعیت اسفبار بهداشتی و درمانی در زندانهای آمریکاست؛ طبق گزارش وبسایت وایس، اتحادیه کارکنان زندانهای فدرال آمریکا از کمبود ماسک و مواد بهداشتی و شوینده در زندانهای آمریکا که منجر به رشد زیاد مبتلایان به کرونا در زندانهای این کشور شده گلایهمند هستند.
فاجعه انسانی قریبالوقوع در زندانهای آمریکا
در نخستین ماههای شیوع کرونا در آمریکا، پایگاه ووکس در گزارشی به وضعیت زندانهای آمریکا پرداخته و نوشته بود که شیوع و گسترش ویروس کرونا میتواند به یک فاجعه انسانی در زندانهای آمریکا منجر شود.
در گزارش ووکس آمده بود که محیط زندانهای آمریکا به اینصورت است در یک سلول چندین زندانی در کنار هم زندگی میکنند؛ راهروها و سالنهای غذا خوری و اماکنی که زندانیان در آنجا جمع میشوند، اغلب فضای کوچکی دارد و عملاً جایی برای فاصله گرفتن زندانیان از یکدیگر وجود ندارد.
انتشار فیلم مخفیانه از وضعیت اسفناک زندانهای آمریکا در مقابله با کرونا
در اوایل آوریل سال جاری (میانههای فروردین ماه) یک زندانی آمریکایی در زندان FCL Elkton در اوهایو، مخفیانه و با استفاده از یک تلفن همراه ویدئویی را ضبط کرده و در آن به شرایط فاجعه بار زندان آلوده به ویروس کرونا که در آن دوران حبس خود را می گذراند، پرداخته است.
این زندانی میگوید: «آنها به معنای واقعی کلمه ما را به حال خود رها میکنند تا بمیریم.»
در این ویدئو توضیح داده میشود که مسئولان این زندان اقدامات کافی را برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا انجام ندادهاند و حتی اقدام به اجرای فاصله گذاری اجتماعی نکرده اند و این امر به شیوع ویروس کرونا در محیط زندان منجر شده است.
این زندانی توضیح میدهد که تجهیزات محافظتی و مواد ضد عفونی کننده بسیار کمی در اختیار آنها قرار داده شده و به عنوان مثال مواد ضد عفونی کننده بسیار کمی که به آنها داده شده برای مدت ۲ هفته باید استفاده شود.
در این ویدئو نشان داده میشود که چادری در محوطه زندان قرار داده شده و گفته میشود که مسئولان زندان اجساد را در داخل این چادر قرار میدهند.
مطالب مندرج در بالا تنها گوشه کوچکی از وضعیت اسفبار زندانهای آمریکا در مواجهه با بحران کروناست؛ با این همه نهادهایی نظیر عفو بینالملل هیچگاه در این رابطه گزارشی ارائه نمیکنند، اما در مقابل، همین نهاد در راستای اهداف ایرانستیزانه رژیم آمریکا، اخیراً گزارش کذبی را در خصوص وضعیت زندانهای ایران در مواجهه با کرونا منتشر کرده و مدعی شده وضعیت زندانهای ایران در مقابله با کرونا «خطرناک» و «غیرانسانی» است!
این وارونهنمایی و دروغپردازی عفو بینالملل در شرایطی است که نظام قضایی ایران و سازمان زندانها به عنوان زیرمجموعه آن، بهترین عملکرد را در مواجهه با کرونا برای ایمنی مددجویان و کادر زندان داشتهاند.
تدابیر ویژه بهداشتی و پیشگیرانه در زندانهای ایران
در پی شیوع ویروس کرونا در کشور، از همان روزهای نخست قوه قضاییه در کنار قوای دیگر و همگام با جامعه پزشکی و ستاد ملی مقابله با کرونا، اقدامات ویژهای را در دستور کارخود قرار داد و تدابیر ویژه بهداشتی و پیشگیرانه در زندانها اتخاذ کرد.
ششم اسفندماه ۹۸، در نخستین روزهای شیوع کرونا در ایران، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه از دستور آیتالله رییسی برای رسیدگی ویژه به وضعیت زندانیان در جهت پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا خبر داد.
تشکیل کمیته ویژه توسط سازمان زندانها
سخنگوی دستگاه قضایی در ادامه، با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور، از تمهیدات ویژه بهداشتی و قضایی در زندانهای کشور خبر داد و گفت: در جلسه شورایعالی قوه قضاییه و متعاقب گزارش سازمان پزشکی قانونی از وضعیت مبتلایان به این ویروس در برخی استانها، حسب دستور ریاست محترم قوه قضاییه مقرر گردید کمیته ویژهای توسط سازمان زندانها با همکاری و مشارکت پزشکی قانونی و وزارت بهداشت و درمان تشکیل و اقدامات بهداشتی و پیشگیرانه در جهت حفظ سلامت زندانیان انجام و پیشبینی لازم در زمینه تدارک بخشهای پزشکی و درمانی صورت پذیرد.
در کنار این موضوع، قوه قضاییه با اعطای مرخصی و عفو زندانیان ضمن اینکه از احتمال درگیر شدن زندانیان به بیماری کرونا جلوگیری کرد، سبب شد تا بار دیگر فرصت زندگی و در کنار خانواده بودن به زندانیان اعطاء شود.
اعطای مرخصی به زندانیان در ایران
در همین راستا، از زمان شیوع کرونا در ایران، در چند مقطع با دستور رییس قوه قضاییه به زندانیان مرخصی اعطاء شد. نخست در همان اسفند ۹۸ بیش از ۵۴ هزار نفر از زندانیان به مرخصی رفتند.
اعطای مرخصی به بیش از ۵۴ هزار نفر از زندانیان در دور نخست
همچنین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در جریان نشست خبری خود در تاریخ ۱۳ اسفند ۹۸، با اشاره به فضاسازی و دروغ پردازی رسانههای ضدایرانی مبنی بر وضعیت نامطلوب بهداشتی زندانیان امنیتی در زندانهای ایران گفت: در مرخصی که اعطا شد، بیش از ۵۴ هزار نفر از زندانیان به مرخصی رفتند. از سوی دیگر در رابطه با بهداشت و تامین امنیت و سلامت زندانیان اقدامات بسیار خوبی با همکاری وزارت بهداشت انجام شده است. میتوانم ادعا کنم که شرایط نگهداری زندانیان امنیتی به مراتب مناسبتر از شرایط نگهداری سایر زندانیان است؛ اما وظیفه خود میدانیم که همه زندانیان حداکثر استفاده از تسهیلات زندان را بویژه در این شرایط ببرند.
۲۶ اسفندماه سال گذشته نیز رییس قوه قضاییه در آخرین جلسه شورای عالی قوه قضاییه در سال ۹۸ با اشاره به اقدام صورت گرفته در اعطای مرخصی به ۸۳ هزار زندانی، خطاب به رئیس سازمان زندانها گفت: در اجرای بخشنامه صادره در این خصوص واقعاً کاری جهادی صورت گرفت؛ چرا که دریافت سند و وثیقه و اجرای فرایندهای قضایی برای این تعداد در مدتی کوتاه، نیازمند یک همت بزرگ و تلاش شبانه روزی است و من به نوبه خود از همکاران عزیز تشکر میکنم.
۲۷ اسفندماه، سخنگوی قوه قضاییه در بیست و دومین نشست خبری در پاسخ به سئوالی پیرامون آخرین وضعیت مرخصی زندانیان با توجه به بخشنامه رییس قوه قضاییه و اینکه چه تعداد از زندانیان امنیتی از مرخصی بهرهمند شدهاند، گفت: به لحاظ درک درست دستگاه قضا از شرایط موجود و برنامه سنواتی که برای ایام نوروز داشتیم، بخشنامه ریاست قوه قضاییه با شرایط خاصی برای اعطای مرخصی به زندانیان واجد شرایط تصویب شد که تا به امروز حدود ۸۵ هزار نفر از زندانیان از این مرخصی بهرهمند شدند.
اما این پایان ماجرای اعطای مرخصی، عفو و آزادی زندانیان نبود، چرا که ۱۰ فرودین ماه اسماعیلی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه با توجه به اینکه مرخصی مرحله اول زندانیان رو به اتمام است، قوه قضاییه برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا چه تدابیری را در نظر گرفته است، گفت: با توجه به شرایط عمومی کشور و متعاقب مرخصی اعطایی از ناحیه ریاست قوه قضاییه به زندانیان کشور که قریب به ۱۰۰ هزار نفر از زندانیان از این مرخصی اعطایی تاکنون بهرهمند شدند، لازم میدانم اعلام کنم با دستور صریحی که امروز ریاست قوه قضائیه صادر کردند، موج دوم اعطای مرخصی به زندانیان آغاز شده است.
استقبال کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل از اقدام قوه قضاییه در اعطای مرخصی به حدود یکصد هزار زندانی
۱۷ فرودین ماه ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در تبیین «سراب حقوق بشر غربی» و «حقیقت کرامت انسانی اسلامی» در دوره شیوع ویروس کرونا بیانیه صادر کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: "در این میان ابتکار اعطای مرخصی به حدود یکصد هزار زندانی از جمله بینظیرترین اقدامهای قوه قضاییه در سطح جهان است تا جایی میشل باچلت، کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل متحد به آن اذعان نموده و از اقدام قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران استقبال کرده است. وی در بیانیه اخیر خود جمهوری اسلامی ایران را به عنوان کشوری نمونه در زمینه کاهش جمعیت زندانها برای مقابله با شیوع کرونا و تضمین حق سلامتی زندانیان معرفی کرد. این در حالی است که به دلیل حاکمیت پول و سرمایه بر مناسبات حکومتی رژیم امریکا، بخش زیادی از زندانهای این کشور در اختیار بخش خصوصی بوده و این شرکتها نیز از زندانیان به عنوان نیروی کار اجباری استفاده کرده و به دلیل درآمدزایی زندانیان برای صاحبان سرمایه، زمینهای برای آزادی موقت زندانیان امریکایی وجود نداشته و حتی زندانیان پُرریسک و در معرض خطر ابتلا به کرونا نیز مشمول مرخصی از زندان نشدهاند".
در ادامه بیانیه مزبور آمده بود: ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران ضمن تأکید بر مسئولیتهای دولت آمریکا برای تضمین سلامت شهروندان ایرانی دربند در زندانهای این کشور، از حق این دسته از ایرانیان برای خروج از امریکا در دوره پُرخطر شیوع ویروس کرونا حمایت نموده و از سازمانهای مسئول بینالمللی بهویژه سازمان ملل متحد و بالاخص کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد میخواهد تا به مسئولیتهای خود در صیانت از حقوق ایرانیان دربند در زندانهای امریکا عمل نموده و اجازه ندهند رویکرد ضدحقوق بشری رژیم آمریکا بیش از این حق حیات و حق سلامت ایرانیان در زندانهای امریکا را تهدید نماید.
دستورالعمل مجدد برای اعطای مرخصی به زندانیان
اما همزمان با موج دوم کرونا، در روز چهارشنبه ۱۸ تیر، با تصمیم رییس قوه قضاییه دستورالعمل مجددی برای اعطای مرخصی به زندانیان صادر و به واحدهای قضایی و سازمان زندانها ابلاغ شد تا به تناسب وضع موجود، جامعه زندانیان بتوانند مجدداً از مرخصی استفاده کنند و شاهد کاهش جمعیت کیفری در زندانها باشیم.
به طور کلی، دستگاه قضایی در جریان بحران کرونا ثابت کرد که بهداشت محیط زندان و سلامت یکایک زندانیان فارغ از نوع جرم و میزان مجازات و اعمال مجرمانهای که انجام دادهاند، در زمره اولویتهاست و در این زمینه هیچ تبعیضی وجود ندارد و همه زندانیان بواسطه شخصیت فردی و اجتماعیشان مشمول پروتکلهای بهداشتی میشوند.
تقدیر ستاد ملی مبارزه با کرونا از عملکرد سازمان زندانها
عملکرد تحسین برانگیز قوه قضاییه در ایمنی بهداشتی زندانها در جریان بحران کرونا سبب تقدیر ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز شده است؛ هفته گذشته در جریان جلسه شورای عالی قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین منتظری، دادستان کل کشور که به عنوان نماینده قوه قضاییه در ستاد ملی مبارزه با کرونا حضور دارد، از تقدیر ویژه این ستاد از عملکرد سازمان زندانها در دوره شیوع بیماری کرونا خبر داد و بخشهایی از گزارش این ستاد را برای اعضای شورای عالی قوه قضاییه تشریح کرد.
علیایحال، گزارش دروغ اخیر عفو بینالملل نیز همانند گزارش چندماه پیش جاوید رحمان چیزی بیشتر از تلاش بازوهای غیردولتی رژیم آمریکا برای منحرف کردن اذهان جهانیان از وضعیت فاجعهبار آمریکای کرونا زده نیست.