زوایای پیدا و پنهان تشکیل بورس املاک و مستغلات
اوایل هفته جاری تشکیل بورس املاک و مستغلات به عنوان بورس پنجم از سوی شورای عالی بورس تصویب شد.
از اظهارات مقامات شورای عالی بورس و وزیر راه و شهرسازی این طور برداشت میشود که با راه اندازی این بورس، ابزارهایی در خصوص سرمایه گذاری با خرید تدریجی مسکن ایجاد میشود، همچنین امکان تامین مالی طرحهای ساخت و ساز انبوه نیز فراهم خواهد شد.
نکته اصلی عرضه احتمالی زمینهای دولتی و بخش عمومی در تعامل با راه اندازی این بورس است که میتواند طرف عرضه را در بخش مسکن تقویت کرده و باعث کنترل قیمتها شود.
بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران در مورد جزئیات راه اندازی بورس املاک و مستغلات گفت: ۳۰ درصد سهام بورس املاک در اختیار آحاد مردم قرار میگیرد و مردم میتوانند در آن پذیرهنویسی کرده و سهام دریافت کنند.
به گفته این مقام مسئول تسریع در راه اندازی بورس املاک، مستغلات و امتیازات ایران، کمک بزرگی به عرضه و تولید مسکن در کشور خواهد کرد.
رییس اتاق تعاون ایران اضافه کرد: این بورس با توجه به پیش بینیها، پردر آمد و پر رونق خواهد شد، به لحاظ اقتصادی هم میتواند به تامین مسکن مردم کمک کند.
وی افزود: فرصت حداکثر چهار ماههای که برای راهاندازی این بورس، در نظر گرفته شده، میتواند سبب اتفاقهای بسیارخوب در زمینه مدیریت تولید و عرضه و مسکن در کشور را به همراه داشته باشد.
چندی پیش شاهین چراغی عضو شورای عالی بورس شنبه شب در برنامه تلویزیونی اظهار کرد: در بورس املاک و مستغلات و امتیازات، صندوقهای مختلف و طرحهای متری مسکن وجود دارد که افراد با توجه به مبلغ سرمایهگذاری خود، میتوانند هر ساله بخشی از منابع خود را به متراژ تبدیل کنند.
چراغی معتقد است زمینهای بزرگ که موجب انبوه سازیهای بزرگ و کاهش قیمت تمام شده میشود، در اختیار نهادهای عمومی و مجموعههای دولتی است و براساس مصوبه هیئت وزیران، تمامی مجموعههای دولتی میتوانند با قیمت کارشناسی، داراییهای خود را تبدیل به اوراق کنند و این اوراق، قیمت گذاری و قابل معامله تا انتهای طرح خواهد بود.
در ابتدای صحبت از تشکیل بورس املاک و مستغلات بسیاری از کارشناسان بازار مسکن به دلیل نامعلومی بسیاری از زوایای تشکیل بورس پنجم و مستقل به اسم بورس املاک مخالفت خود را اعلام کردند، اما برخی نیز موافق تشکیل بورسی مستقل به نام بورس املاک و مستغلات بودند.
در همین راستا احمدرضا سرحدی کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با میزان درباره طرح فروش متری زمین گفت: قیمت ملک تابع دادههای اقتصادی مختلفی در جامعه است و بر اساس متغیرهایی تعیین میشود که قابل برنامه ریزی نیست از این روز فروش متری زمین در بورس کار دشواری است.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: مسئولانی که حرف از فروش متری زمین در بورس میزنند در ابتدا باید سازوکار آن را اعلام کنند و باید این سوال مطرح شود که یک متر زمین یا آپارتمان در بورس با چه قیمتی عرضه میشود.
به گفته سرحدی در ابتدا باید پروژه تعریف شود و زمان تحویل پروژه با قیمت قطعی مشخص شود و باید این موضوع روشن شود که قیمتها هنگام تحویل پروژه نیز با همان رقمهای اعلامی واگذار میشود یا مانند بازار مسکن با نوسان روبرو است.
کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: قطعا باید قراردادی وجود داشته باشد و قیمت زمان تحویل ملک مشخص شود در غیراین صورت قطعا قیمتها در بورس املاک با قیمت بازار فرقی نخواهد کرد و در صورت عرضه ملک به قیمت بازار این طرح عملا هیچ خروجی ندارد.