فرضیههای اقدام مخاطرهآمیز و تروریستی آمریکا در تعرض به هواپیمای ایرانی؛ از «عملیات سوتر» تا «تلاش برای به سقوط کشاندن»
ایجاد مزاحمت برای هواپیمای مسافربری ایرانی در آسمان کشورهای سوریه و لبنان جدیدترین نمونه از رفتارهای تروریستی و پرخطر آمریکاییهای متجاوز است؛ اقدامی که مطابق با قرائن و شواهد موجود برای به سقوط کشاندن این هواپیمای مسافربری صورت گرفت که البته با مهارت خلبان ایرانی هواپیمای مزبور، توطئه جنایتکارانه آمریکاییها خنثی شد.
شرح ماجرا
شامگاه پنجشنبه ۲ تیر، دو فروند جنگنده آمریکایی اف ۱۵ در آسمان سوریه، طی رفتاری مخاطرهآمیز و تروریستی به هواپیمای مسافربری ۱۱۵۲ ماهان ایران نزدیک شدند و آن را تهدید کرده و جان مسافران غیر نظامی که از تهران به مقصد بیروت در حرکت بودند را به خطر انداختند و باعث مجروحیت تعدادی از آنان شدند.
نامه ایران به دبیرکل سازمان ملل
در نخستین دقایق پس از این اقدام پرخطر آمریکاییها که در صورت عدم تبحر خلبان ایرانی، به قیمت جان مسافران ایرانی پرواز ۱۱۵۲ منجر میشد، در شرایطی که ستاد فرماندهی تروریستهای آمریکایی از اعلام موضع خودداری میکرد، «مجید تختروانچی» سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد طی تماسی با «آنتونیو گوترش» دبیرکل آن سازمان صراحتا تاکید کرد که چنانچه هر حادثهای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسئول آن خواهد شناخت. بنا بر اعلام «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، این پیام همچنین به سفیر سویس در تهران نیز داده شد.
بیانیه تحریفآمیز آمریکاییها
اما در صبح روز جمعه ۳ تیر به وقت تهران در شرایطی که چندین ساعت از اقدام پرخطر و تروریستی جنگندههای آمریکایی علیه هواپیمای مسافربری ایرانی میگذشت، ارتش تروریستی آمریکا بالاخره این موضوع را به گردن گرفت و طی بیانیهای توجیهی و تحریفآمیز که از جانب «بیل اوربان» سخنگوی سازمان تروریستی سنتکام منتشر شد، اعلام کرد: جنگنده اف-۱۵ در ماموریت هوایی روتین خود در مجاورت پایگاه «التنف» در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان ایران کرده است.
در بیانیه مزبور ادعا شده بود، فاصله جنگنده آمریکایی با هواپیمای ایرانی ایمن و در حدود ۱۰۰۰ متر بوده است و زمانی که خلبان اف-۱۵، هواپیما را به عنوان هواپیمای مسافربری ماهانایر شناسایی کرد، جنگنده اف-۱۵ به صورت امن اقدام به فاصله گرفتن از هواپیما کرد.
جنگندههای آمریکایی در ماموریت هوایی روتین نبودند
اما این ادعای سنتکام که مرکز فرماندهی تروریستهای آمریکایی مستقر در غرب آسیاست، مقرون با واقعیت نبود؛ در همین رابطه نورنیوز به نقل از یک مقام مسئول نوشت: برخلاف اظهارات سخنگوی تروریستهای سنتکام، جنگندههای اف-۱۵ آمریکایی در ماموریت هوایی روتین نبودهاند و با تجاوز به آسمان لبنان اقدام به رهگیری هواپیمای ایرانی کردهاند.
رهگیری هواپیمای ایرانی توسط جنگنده آمریکایی در آسمان لبنان صورت گرفت
این مقام مسئول با کذب خواندن اطلاعات اعلام شده از سوی سخنگوی سنتکام که گفته بود جنگنده آمریکایی در آسمان سوریه و در مجاورت پایگاه «التنف» اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان ایران کرده، گفت: رهگیری هواپیمای ایرانی توسط جنگنده آمریکایی در آسمان لبنان و زمانیکه هواپیمای مسافربری در حال کم کردن ارتفاع خود برای نزدیک شدن به فرودگاه بیروت بوده صورت گرفته است.
آمریکا حق بازرسی هواپیماهای مسافربری را ندارد
اما سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز ادعای سخنگوی سنتکام مبنی بر اینکه جنگندههای آمریکایی در ماموریت هوایی روتین خود در مجاورت پایگاه التنف در سوریه اقدام به بازرسی بصری هواپیمای مسافربری ماهان از فاصلهای ایمن کردهاند را مضحک دانسته و چنین اقدامی را واجد خلافهای پیاپی توصیف کرد؛ وی گفت: حضور نیروهای آمریکایی در سوریه غیرقانونی است، و ماموریت هوایی جنگندههای آنان هم غیرقانونی است. از آن مهمتر هیچ کس به آمریکا چنین اجازهای نداده است که هواپیماهای مسافربری را به وسیله جنگندههای نظامی خود روی آسمان بازرسی نماید. چنین کاری هم غیرقانونی، هم خطرناک و هم بازی با جان انسانهای بیگناه است؛ به خصوص که برخلاف ادعای انجام شده، فاصله امن اصلا رعایت نشده است.
فرضیههای اقدام مخاطرهآمیز و تروریستی آمریکا
اما پس از اقدام مخاطرهآمیز و تروریستی جنگندههای آمریکایی در ایجاد مزاحمت و تعرض به هواپیمای مسافربری ایرانی، در فضای رسانهای چند فرضیه پیرامون هدف تروریستهای آمریکایی از این ایجاد مزاحمت شکل گرفت؛ نخست بحث «عملیات سوتر» مطرح شد؛ بدین معنا که آمریکاییها تلاش داشتند با ایجاد مزاحمت برای هواپیمای ایرانی، ضمن پنهان ساختن شناسه راداری و پوششی هواپیمای مزبور، پدافند ارتش سوریه را به اشتباه انداخته و عامل شلیک این پدافند به هواپیمای مسافربری ایرانی شوند؛ فرض دوم آن بود که آمریکاییها قصد داشتند با مزاحمتشان، فعل و انفعالاتی ایجاد کنند تا هواپیمای ایرانی مزبور را به سقوط بکشانند و سپس سناریوهای خبیثانه خود را ناظر بر دلایل سقوط این هواپیما با عملیات رسانهای ارئه کنند.
علیایحال، این توطئه تروریستی و جنایتکارانه آمریکاییها علیه مسافران ایرانی پرواز ۱۱۵۲ ماهان با هوشیاری و مهارت خلبان ایرانی ناکام ماند اما این امر از مسئولیت آمریکاییها نمیکاهد؛ در همین رابطه مسئولان کشورمان طی موضعگیریهایی به پیگیری حقوقی و بینالمللی این اقدام شرارتبار آمریکا اشاره کردند.
بهرهگیری از همه ظرفیتهای حقوقی و قضایی بینالمللی
علی باقریکنی معاون رییس قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر، با اشاره به اینکه تعرض فرماندهی تروریستی ارتش آمریکا به هواپیمای مسافربری ایران مصداق بارز و انکارناپذیر نقض اصول مسلم حقوق بینالملل است، اظهار داشت: «مراجع بین المللی به ویژه مدعیان حفاظت از صلح و امنیت بینالمللی در برابر آزمونی سرنوشت ساز قرار گرفتهاند، چراکه سکوت و انفعال در برابر تجاوز به جان انسانها و حقوق آنها و نیز نقض آشکار موازین بینالمللی، نه تنها آمریکاییهای خودبرتربین را گستاختر خواهد نمود، بلکه ماهیت وجودی این سازمانها و نهادهای بینالمللی را نیز زیر سؤال خواهد برد».
معاون رییس قوه قضاییه با تأکید بر اقدام رژیم آمریکا در تعرض به هواپیمای مسافربری ایران و ضرورت بهرهگیری از همه ظرفیتهای حقوقی و قضایی بینالمللی برای مقابله با نقض نظاممند آزادی و امنیت پرواز هواپیماهای غیرنظامی، تصریح کرد: «دستگاه قضایی با استفاده از ظرفیتهای قانونی داخلی از جمله قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه، آمران، عاملان، مباشران و معاونان تعرض به هواپیمای مسافربری ایران و نیز تهدید به نقض حق حیات مسافران این هواپیما از جمله آسیببهای جسمی و روحی آنها را در مراجع ذیصلاح داخلی با جدیت پیگیری خواهد کرد و تعقیب متجاوزان به حقوق عامه در سطح بینالمللی را طبق قانون در دستورکار خود قرار خواهد داد».
آمریکاییها را متوقف کنید!
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در واکنش به اقدام مخاطره آمیز و تروریستی جنگندههای آمریکایی علیه هواپیمای مسافربری ایرانی، در حساب توییتریاش، نوشت: «آمریکا به صورت کاملاً غیرقانونی در سرزمینهای یک کشور دیگر حضور دارد و آن را اشغال میکند و پس از آن نیز با برنامهای از پیش تعیین شده برای هواپیمای مسافربری ایجاد مزاحمت کرده و جان مسافران غیرنظامی و بیگناه آن را به خطر میاندازد آن هم به بهانه محافظت از نیروهای اشغالگر خود، گستاخی برای افزودن یک بیقانونی بر روی یک بیقانونی دیگر. این قانونشکنان باید پیش از بروز هر گونه فاجعهای متوقف شوند».
محمد اسلامی وزیر راه نیز تعرض جنگندههای آمریکایی به هواپیمای ایرانی را اقدام تروریستی دانست و اعلام کرد: سازمان هواپیمایی کشوری مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران به اقدام را به سازمان هواپیمایی بینالمللی (ایکائو) اعلام کرده و پیگیری حقوقی این اتفاق را انجام خواهد داد.
ایران هیچ حرکت خصمانهای را بیپاسخ نخواهد گذاشت
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز تاکید کرد که ایران تعرض آمریکا به هواپیمای مسافربری ماهان را از طریق رجوع به مجامع قانونی بینالمللی، به ویژه سازمان بینالمللی هوانوردی (ایکائو) دنبال خواهد کرد و اجازه نخواهد داد آمریکا این چنین با قلدربازیهای خود تمام قوانین بین المللی را به سخره گیرد.
موسوی این را هم گفت که جمهوری اسلامی ایران هیچ حرکت خصمانهای علیه ملت ایران را بیپاسخ نخواهد گذارد و در زمان خود به هر حرکت نابخردانهای واکنش قاطع و مناسب نشان خواهد داد.
نقض معاهده شیکاگو توسط آمریکا
علیایحال، رفتار هواپیماهای جنگنده آمریکایی در قبال پرواز ۱۱۵۲ ماهان در آسمان کشور ثالث، نقض آشکار امنیت هوانوردی و تخلف از اصل آزادی پرواز هواپیماهای غیرنظامی مطابق کنوانسیون ۱۹۴۴ شیکاگو است لذا ضروری است مجامع بینالمللی و کشورهای جهان به این رفتار پرمخاطره آمریکا پیش از تبدیل شدن آن به رویه جاری ارتش تروریستی آمریکا واکنش نشان دهند.