صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مصائب ازدواج و نقشی که خیرین در تسهیل آن می‌توانند داشته باشند

۰۲ مرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۱:۱۹
کد خبر: ۶۴۰۲۶۱
هرساله در هفته ازدواج بحث و گفتگو‌های بسیاری درباره سهولت مساله ازدواج جوانان مطرح می‌شود که متاسفانه هرساله همان حرف‌ها تکرار می‌شود و کاری از پیش برده نمی‌شود.

- اگرچه کارشناسان چندسالی است از کاهشی شدن نرخ جمعیت سخن می‌گویند و بر ضرورت تمهیدات عملیاتی برای بالارفتن نرخ باروری در جامعه تاکید دارند، اما واقعیت این است که ریشه این مشکل به جایی دیگری برمی‌گردد و مشکلات اقتصادی در این میان بی تاثیر نیستند.

یکی از مواردی که باید در این میان از مسئولان زیربط سوال کرد این است که به گفته وزیر ورزش و جوانان از تصویب قانون تسهیل ازدواج در کشور نزدیک به ۱۵ سال در کشور می‌گذرد و هنوز تغییرات لازمه در آن با توجه به شرایط فعلی جوان محقق نشده است، موضوعی که  با کلی گویی هرساله از آن گذشته‌ایم و عملا کاری از پیش نبرده‌ایم.

در این شرایط بد نیست به این مساله اشاره شود که اگرچه در این سال‌ها در تسهیل گرفتن وام ازدواج اقدامات خوبی صورت گرفته و وام ازدواج از رقمی معادل سه میلیون به نزدیک پنجاه میلیون برای هر فرد رسیده است، اما مشکلات اقتصادی جوانان برای بازپرداخت این وام و نبود اشتغال از جمله معضلاتی است که شرایط را در این زمینه بغرنج کرده است.

این مساله در کنار رشد روزافزون هزینه‌های بخش‌های مختلف زندگی به خصوص در زمینه ازدواج موجب شده است تا جوانان از ازدواج کردن و فرزندآوری به طور ناخودآگاه خودداری کرده و دو مرحله از مهمترین بخش‌های زندگی خود را به امید بهتر شدن اوضاع به روز‌های آتی بسپارند.

مساله‌ای که استاندار تهران نیز اخیرا به آن اشاره کرد و یکی از دلایل عمده کاهش میزان ازدواج را موضوع اشتغال دانست؛ از این رو باید موضوع ازدواج و مسائل اقتصادی مترتب بر آن مورد توجه جدی قرار گیرد؛ چراکه موفقیت در این زمینه می‌تواند شرایط ازدواج جوانان را تسهیل کند.

به گفته محسنی بندپی سخت‌تر شدن ازدواج آسیب‌های زیادی به دنبال دارد؛ چراکه از یک سو بر رشد جمعیت تاثیر منفی می‌گذارد و از سوی دیگر آسیب‌های اجتماعی را افزایش می‌دهد.

در همین رابطه حسنی، عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگو با میزان به آسیب‌شناسی این مساله پرداخت و تاکید کرد: یکی از علت‌های کاهش نرخ باروری در خانواده‌ها تغیر الگوی رفتاری خانواده‌ها و طولانی شدن روند ازدواج است، در این شرایط سخت‌تر شدن وضعیت اقتصادی موجب شده تا اولویت‌های افراد تغییر کرده و خانواده‌ها بهبود وضعیت تحصیل و اشتغال بر امر خانواده، ازدواج و فرزندآوری ترجیح دهند.

ورود خیرین راهکاری برای تسهیل ازدواج در کشور

یکی از موضوعاتی که کارشناسان بر آن تاکید دارند و شاید بتوان با آن بخشی از مشکلات جوانان را در این زمینه حل کرد، ورود خیرین و کمک آنان به زوج‌های جوان برای شروع زندگی جدید در کنار امکان فراهم شدن اشتغال است که این مساله می‌تواند تا حدی مشکلات به وجود آمده در این زمینه را کاهش داده و شرایط را برای جوانان تسهیل سازد.

در این شرایط یکی از اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است، تشکیل مجمع خیّرین ازدواج در استان تهران بوده که این مساله می‌تواند گام خوبی برای تسهیل امر ازدواج باشد. موضوعی که می‌تواند در استان‌های دیگر نیز عملیاتی شود و بحران کشور را در این زمینه بهبود بخشد.

برای مثال یکی از موضوعاتی که حاجیان می‌توانند به آن توجه کنند این است که با توجه به کنسل شدن زیارت خانه خدا به خاطر شرایط کرونا و احتمال استمرار این وضعیت در سال آتی، بد نیست آنان در زمینه کمک به زوج‌های جوان وارد شده و ثواب اخروی این مساله را برای خود بخرند.

البته در این میان نباید از سبک زندگی ازدواج در شرایط کرونایی هم چشم پوشی کرد، سالهاست درباره ساده گرفتن خانواده‌های برای سر و سامان گرفته زندگی جوانان صحبت می‌شود، اما عرف غلط در این زمینه هرساله موجب شده است که اتفاقی در این زمینه صورت نگیرد.

با این وجود با شیوع کرونا شاهد بودیم که بسیاری از زوج‌های جوان به خاطر شیوع کرونا نتوانستند عروسی‌های آنچنانی بگیرند و به سادگی زندگی خود را آغاز کردند.

این شرایط در وضعیت فعلی اقتصادی می‌تواند به یک سبک زندگی برای خانواده‌های ایرانی مبدل شود که می‌توان بدون گرفتن عروسی‌های لاکچری و تحمیل کردن هزینه‌های بسیار به زوجین، زمینه ازدواج جوانان را فراهم کرد و چه بسا زندگی‌هایی که با سادگی و صمیمت بیشتر شروع شوند، قطعا در آینده از تحکیم بیشتری برخوردار خواهند بود.

البته باید به این مساله اشاره کرد که ممکن است کرونا نهایتا تا یکسال دیگر مهمان ما باشد و استمرار این سبک زندگی کرونایی در زمینه ازدواج می‌تواند چه در زمینه بهبود وضعیت ازدواج و چه بسا در زمینه افزایش نرخ فرزندآوری موثر باشد.

هرچند در کنار این مساله مسئولان با همراهی باید به بهبود وضعیت اشتغال برای جوانان تلاش کنند و در بسیاری از طلاق‌ها شاهد بودیم که عدم ثبات وضعیت اشتغال و بیکاری از جمله عواملی بوده است که زمینه جدایی زوجین را از هم فراهم ساخته است.

فراموش نکنیم پروسه تسهیل ازدواج و افزایش نرخ جمعیت در کشور باهم ارتباط مستقیم دارند و اگر امروز برای این مساله فکری نشود، در سال‌های آینده با تبعات جدی اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی مواجه خواهیم شد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *