گزارش جذاب فیبا از درخشش بسکتبال ایران پس از ظهور نسل طلایی؛ حامد و صمد در تاریخ میمانند
در ابتدای دهه ۲۰۰۰ میلادی تیم ملی بسکتبال چین از سیزده دوره برگزاری مسابقات قهرمانی آسیا، تنها در سالهای ۱۹۹۷ و ۱۹۸۵ موفق به کسب عنوان قهرمانی آسیا نشد.
در همین رابطه رامین طباطبایی رییس فدراسیون بسکتبال گفت: در دهه ۸۰ و ۹۰ بهترین عملکرد تیم ملی ایران، قرار گرفتن در مکان چهارم آسیا بود و بیشتر عناوین مربوط به قرار گرفتن در بین ردههای ۶ تا ۱۲ ثبت میشد.
وی ادامه داد: از سال ۲۰۰۳ نسل جدیدی به بسکتبال ایران معرفی شد. با شناسایی استعدادها و همچنین پشتیبانی بسیار زیاد، ایران توانست به موفقیتهای بیشتری برسد. در ادامه با تلاش خوب و حمایتهای مالی، تیمهای جوانان تشکیل شدند تا بتوانند جایگزین مناسبی برای بازیکنان بزرگسال تیم ملی در آینده باشند.
در سال ۲۰۰۵، ایران حامد حدادی، ستاره تیم جوانان را همراه داشت و در کنار آیدین نیکخواهبهرامی، در ترکیب ایران قرار گرفت. حدادی ۲۰ ساله در هر بازی برای ایران در آن سال تنها ۶.۶ امتیاز کسب کرد، اما این مسئله نویدبخش روزهای بهتری برای بسکتبال ایران بود.
در سال ۲۰۰۷ با وجود اینکه ایران با فیلیپین، اردن و چین در یک گروه سخت قرار گرفته بود، اما توانست با عبور از سد حریفان خود گام به مرحله بعدی مسابقات بگذارد و در مرحله یک چهارم نهایی هم مقابل دشمن خودش، قطر که در دوره گذشته مغلوب آنها شده بود به میدان رفت و با درخشش برادران نیکخواهبهرامی، تیم ایران توانست با عبور از سد این تیم برای دومین در طول تاریخ خود به نیمهنهایی صعود کند.
ایران در نیمهنهایی هم با گذر از سد قزاقستان حریف تیم لبنان در دیدار نهایی شد و با وجودی که فادی الخطیب و خیلی دیگر از بازیکنان در ترکیب تیم لبنان حضور داشتند، اما تیم ایران توانست با درخشش خارقالعاده حامد حدادی که در آن دیدار ۳۱ امتیاز و ۱۰ ریباند به دست آورد، با نتیجه نزدیک ۷۴ بر ۶۹ رقیب خود را از پیشرو بردارد تا ضمن کسب عنوان بهترین بازیکن مسابقات، تیم ایران را هم برای نخستین بار به قهرمانی در آسیا برساند.
پس از این عنوان، تیم ایران بعد از سپری شدن ۶۰ سال در طول تاریخ خود برای دومین بار طعم حضور در المپیک را چشید هر چند نتوانست حتی یک پیروزی هم به دست بیاورد. پس از این اتفاق، حامد حدادی اینطور صحبت کرد: استعداد بازیکنان ایرانی پس از اینکه تیم ایران به عنوان یکی از ۱۲ تیم حاضر برای حضور در المپیک انتخاب شده است، بیشتر شناختهتر شد.
همین اتفاقات کافی بود تا حدادی توجهات را به خود جلب کند و فرصت بازی در NBA را به دست آورد. این برای نخستین بار بود که یک بازیکن از ایران تجربه حضور در چنین لیگ معتبری را پشت سر میگذاشت. همچنین صمد نیکخواهبهرامی هم فرصت بازی در لیگ حرفهای فرانسه را تجربه کرد.
در ادامه گزارش به این مطلب اشاره شده است که تیم ایران با وجود در اختیار داشتن نسل طلایی خود، همچنان به حضورش در جمع تیمهای برتر آسیا ادامه داد.
تیم ایران دوباره در سال ۲۰۱۳ قهرمان آسیا شد، در سال ۲۰۱۵ به نیمهنهایی رسید و در سال ۲۰۱۷ هم به فینال راه یافت تا از این طریق بازیکنان با استعداد ایرانی، مسیر خود را برای حضور در لیگهایی چون چین، فیلیپین و لبنان پیدا کنند.
کلید اصلی ظهور بسکتبال ایران فداکاری آنها در شناسایی استعدادها در سنین جوانی بوده و این کاری است که آنها به خوبی انجام دادهاند و هنوز هم متعهد به ادامه این شیوه هستند.
در پایان این گزارش طباطبایی آورده است: در بعضی دورانها، افراد فوقالعاده با استعدادی وجود دارند که میتوانند به افسانههایی مانند صمد و حامد تبدیل شوند. آنها برای همیشه در تاریخ بسکتبال کشور خواهند ماند و پیدا کردن جایگزین برای آنها به این آسانی نیست. آن چه فدراسیون بسکتبال همواره تلاش کرده که انجام دهد، اجرای برنامههای شناسایی استعدادها در سطح کشور برای یافتن بهترین بازیکنان بوده است.