همکاری بورس و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه تا یک ماه آینده عملیاتی میشود
با ابلاغ بورس به شرکتهای بورسی، انتخاب کارشناسان مستقل با معرفی مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه انجام میگیرد
- با ابلاغ سازمان بورس و شرکت بورس به شرکتهای بورسی، از ماه آینده و احتمالا در اواخر مرداد ماه ۹۹، به تدریج انتخاب کارشناسان رسمی مستقل، توسط مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه آغاز خواهد شد و پس از ابلاغ سازمان بورس به شرکت ها، به تدریج شاهد انتخاب کارشناسان از سوی مرکز وکلا خواهیم بود. این روش به افزایش سطح استقلال کارشناسان، تقویت نظارت و مراقبت از بورس و شرکتهای بورسی کمک خواهد کرد و سهامداران و مسوولان سرمایه گذاران نیز با رضایت بیشتری با آن برخورد خواهند کرد.
پورزرندی رییس هیات مدیره شرکت بورس در پاسخ به این پرسش که به نظر شما از چه زمانی همکاری بورس با مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه وارد فاز تازهای خواهد شد گفت: مادرگذشته و سالهای قبل نیز از توان وکلا، کارشناسان رسمی و تیمها و هیاتهای کارشناسی بهره برده ایم. اما در گذشته شرکتها میتوانستند کارشناس و وکیل را خودشان انتخاب کنند و در چنین انتخابی، معمولا موضوع استقلال کارشناس رسمی و وکیل کمتر مورد توجه قرار میگیرد. زیرا شرکت براساس شناخت یاهمکاری قبلی کارشناس را انتخاب کرده است و قرارداد مالی بین آنها وجود دارد و این موضوع شائبه امضای کارشناس بر اساس نظر مدیران شرکت را تقویت میکند.
پورزرندی رییس هیات مدیره شرکت بورس در پاسخ به این پرسش که به نظر شما از چه زمانی همکاری بورس با مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه وارد فاز تازهای خواهد شد گفت: مادرگذشته و سالهای قبل نیز از توان وکلا، کارشناسان رسمی و تیمها و هیاتهای کارشناسی بهره برده ایم. اما در گذشته شرکتها میتوانستند کارشناس و وکیل را خودشان انتخاب کنند و در چنین انتخابی، معمولا موضوع استقلال کارشناس رسمی و وکیل کمتر مورد توجه قرار میگیرد. زیرا شرکت براساس شناخت یاهمکاری قبلی کارشناس را انتخاب کرده است و قرارداد مالی بین آنها وجود دارد و این موضوع شائبه امضای کارشناس بر اساس نظر مدیران شرکت را تقویت میکند.
وی اضافه کرد: اما وقتی مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه، از بین کارشناسان یک یا چند نفر را معرفی کند، به استقلال کارشناسان بیشتر توجه خواهد شد و مردم و سهامداران نیز اطمینان بیشتری به این روش کارشناسی خواهند داشت. زیرا کارشناس به صورت اتفاقی و یا براساس تخصص و سابقه و توان او انتخاب شده و استقلال بیشتری را برای او میتوان متصور بود.
پورزندی با تاکید بر استفاده از توان کارشناسان مستقل مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه گفت: به دنبال این تفاهم نامه و شروع همکاریهای بورس با مرکز وکلا، سازمان بورس و شرکت بورس و سازمانهای نظارتی بورس، به شرکتهای مختلف ابلاغ خواهند کرد تا برای انتخاب کارشناسان، به مرکز مراجعه کنند و این موضوع به استقلال کارشناسان کمک بیشتری خواهد کرد.
وی ادامه داد: برای سهامداران خرد این دغدغه وجود دارد که چه کسی این قیمتها را اعلام کرده و نظر کارشناسی داده است.
رییس هیات مدیره شرکت بورس در مورد همکاری بورس و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه گفت: قرار بر این شده که یک سری آموزشهای لازم در شرکتهای تامین سرمایه و ارزیابی قیمت و تجدید ارزیابی سرمایهها ارائه شود که از نظر مرکز وکلا با ساختار کارشناسان رسمی هماهنگ و هم راستا باشد و شرکتهای تامین سرمایه نیز خیالشان راحت باشد که کار خود را با سیستم منصفانه قیمت گذاری انجام داده اند و اطمینان نسبی به این روشها حاصل شود و به خواستهها و مطالبات درست مردم توجه شود.
وی افزود: در کمیتههای فرعی روش همکاری برای ارزیابی سرمایه ها، تامین مالی و تعیین قیمت، داوریها و کارشناسان حقوقی و دعاوی و رفع اختلافها مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت تا از طریق تیم ها، هیاتها و گروههای کارشناسی مختلف با همکاری دو طرف، زمینه استفاده بهتر از کارشناسان هر دو طرف فراهم شود و همکاری فعلی گسترش یافته و با عمق و توان کارشناسی و دانش و سواد مالی بیشتری همراه شود و شاهد حضور بیشتر کارشناسان رسمی در حوزههای مختلف بورس، شرکتهای بورسی، تامین سرمایهها و... باشیم.
رییس هیات مدیره شرکت بورس در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در مورد نتایج و دستاوردهای جلسه نمایندگان بورس و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه گفت: جلسه مبارک و میمونی با حضور روسا و معاونان نمایندگان مرکز وکلای قوه قضاییه و همچنین رئیس سازمان بورس، رییس هیات مدیره و چند تن از معاونان و روسای شرکتهای وابسته به بورس در محل مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه برگزار شد و گفت وگوهای موثر و راهگشایی بین نمایندگان دو طرف مطرح شد که سرانجام این توافق حاصل شد که تفاهم نامه همکاری بین دو طرف در جهت بهبود عملکردها و تقویت نظارت کارشناسی و استفاده از توان کارشناسان، نهایی و اجرایی شود و جلسات مشترک، آموزشهای مورد نیاز دو طرف، تبادل اطلاعات و نظرات کارشناسی و... برای تحقق اهداف مورد انتظار در دستور کار قرار گیرد.
وی ابراز امیدواری کرد : رابطه مشترک شکل گرفته به یک توافق نامه کارآمد به عنوان راهکاری در جهت سالم سازی و ایمن سازی بازار و افزایش سواد مالی شرکت ها، ناظران، کارشناسان و سرمایه گذاران و سهامداران منجر شود.
پورزرندی افزود: در حال حاضر بازارهای سرمایه و دارایی رو به گسترش است و تعداد سهامداران که قبلا ۱۵ میلیون نفر بوده، به دنبال افزایش تعداد سهامداران در دو سال اخیر و همچنین با ورود سهام عدالت به بازاربه ۶۰ میلیون نفر میرسد و فرصت بزرگی است که باید از آن در جهت رشد و توسعه تولید و اقتصاد کشور و سرمایه گذاریها استفاده شود و از بازار سرمایه برای مقاصد عمرانی کشور و توسعه سرمایه گذاریها و تولید استفاده شود. مقام معظم رهبری نیز سال ۹۹ را سال جهش تولید نام گذاری کرده اند و در جهت تحقق اهداف این سال نیز میتوان از بازار سرمایه در جهت جهش تولید استفده کرد و سرمایههای مردم و نقدینگی موجود کشور را جلب تولید کرد.
مراقبت و نظارت بر بورس با کمک کارشناسان رسمی
وی تاکید کرد: اما بازار سرمایه در عین حال به نظارت نیازمند است و باید از این سرمایه گذاریها و داراییهای مردم مراقبت شود. در حال حاضر بیش از ۵۰۰ شرکت تولیدی صنعتی و اشتغال زا در بازار سرمایه فعالیت دارند که علاوه بر جذب نقدینگی و کمک به رشد تولید ناخالص داخلی میتوانند به رشد بازارهای مالی و توان کارشناسی کشور کمک کند. همچنین در مقابل ظرفیتهای حقوقی، کارشناسی بورس، مالی، اقتصادی وتامین سرمایه باید در جهت مراقبت و نظارت بر عملکرد این شرکتها و جریان بازار سرمایه و نقدینگی، قراردادها و خرید و فروش ها، ارزیابی سرمایه، تامین مالی و اعلام قیمت سهام و... به کار گرفته شود تا از حقوق سهامداران و شرکتها و بازار مراقبت شود و نظارت بر عملکردها را تقویت کند.
پورزرندی تصریح کرد: در این زمینه، تقویت نظارت و مراقبت با حضور کارشناسان مالی، حقوقی و بورس در بازار سرمایه، میتواند به تقویت حس اعتماد سرمایه گذاران کمک کند و در نتیجه به رشد تامین مالی و جذب نقدینگی و سهامداران کمک خواهد کرد و اعتبار بازار سرمایه و شرکتهای بورسی را بالا میبرد.
کارشناسان و وکلا چشم بینای مردم در بورس
پورزرندی اظهار داشت: برای این که از سلامت بازار مطمئن شویم باید روشهایی را به کار بگیریم تا سهامداران خرد که سواد لازم را ندارند دچار زیان نشوند. کارشناسان مرکز وکلا میتوانند در این زمینه ظرفیت قابل توجهی در جهت افزایش اعتماد مردم و نظارت و مراقبت بر بازار ایجاد کنند و این اطمینان بخشی را ایجاد کنند که در تعیین ارزش سهام شرکت ها، عرضه اولیه، ارزیابی دارایی ها، روشهای کارشناسی و نظارت کافی صورت گرفته و کارشناسان چشم بینای مردم در نظارت بر قیمت گذاریها بوده اند. کارشناسان خبره بورس، مالی و حسابداری در مرکز وکلای قوه قضاییه، میتوانند در کنار کارشناسان شرکتهای بورسی و نهادهای ناظر مانند شرکت بورس و سازمان بورس، بهترین توان کارشناسی کشور را در جهت تقویت نظارت و مراقبت به کار بگیرند.
فرهنگ سازی و آموزش
وی افزود: دغدغه فعلی بسیاری از کارشناسان و مسوولان اقتصادی و مسوولان بورس این است که رشد بی قواره و بی ضابطه در بورس نداشته باشیم و براین اساس نیازمند فرهنگ سازی، نظارت قوی و آموزشهای لازم هستیم. از این رو، کارشناسان مرکز وکلا در کنار کارشناسان بورس و شرکتهای بورسی میتوانند سطح آموزش و توانایی یکدیگر را تقویت کنند. هر دو طرف به آموزشهای متقابل در مرکز و بورس نیازمند هستند و به توان کارشناسی و سطح دانش یکدیگر کمک خواهند کرد و در نتیجه توان نظارتی بر شرکتهای بورسی و بازار سرمایه تقویت خواهد شد.
پورزرندی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر عدهای نگران کاهش قیمت سهام و ریزش شاخصها هستند و البته طبق قانون، بورس یک بازار ریسک پذیر است، اما در عین حال به خاطر وجود میلیونها نفر در بورس، چه راهکاری باید در جهت تقویت نظارتها در دستور کار باشد گفت: بازار سرمایه مانند سایر بازارها نیست و سهامدار با ورود به بورس میداند که نباید انتظار یک سود حداقلی، اما مطمئن را داشته باشد، در مقاطعی با سود بالا همراه است و در عین حال در برخی سالها با سود کم مواجه میشود و گاهی با نوسان و کاهش قیمت مواجه میشود.
وی افزود: کسانی که طاقت زیان و کاهش قیمت را ندارند بهتر است که از طریق صندوقهای سرمایه گذاری وارد بورس شوند و از مشاوران خود بهره ببرند. زیرا اگر خودشان خرید و فروش کنند هنگام استراحت یا کاهش قیمتها نگران شده و اقدام به فروش سهام میکنند و مدتی بعد وقتی قیمتها بالا میرود پیشیمان میشوند.
وی ادامه داد: اما بسیاری از حرفه ایهای بازار، موقع کاهش قیمت ها، اتفاقا به دنبال خرید بیشتر هستند تا تعداد سهام و خرید خود را کامل کنند و دچار هیجان یا ترس نمیشوند. زیرا به روند صعودی یا نزولی و نوسانات آگاه هستند.
پورزرندی تاکید کرد:اما در عین حال، باوجود شرکتهای مشاوره ای، صندوقهای سرمایه گذاری و آگاهی از ریسک موجود در بازار، سازمانهای نظارتی در بورس و کارشناسان رسمی در مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه میتوانند با روشهای کارشناسی مناسب، شرکتهای بورسی و مردم و سهامداران را در تقویت نظارت و مراقبت از بورس یاری دهند.
وی افزود: سهامداران و کارشناسان انتظار دارند که روشهای تامین سرمایه، تعیین قیمت در عرضههای اولیه و همچنین ارزیابی سرمایه شرکت ها، با بهترین روشهای کارشناسی روز و با استفاده از توان و ظرفیتهای موجود کارشناسی رسمی مورد استفاده قرار گیرد. براین اساس تفاهم نامه مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه با بورس میتواند به تقویت نظارت و مراقبت از بورس استفاده کند.
پورزرندی ادامه داد: کارشناسان بورس در شرکتها و سازمان بورس و همچنین کارشناسان رسمی مرکز وکلا میتوانند ارتباط خود را تقویت کرده و به افزایش سطح دانش یکدیگر کمک کنند و در عین حال زمینه ساز تنظیم قراردادهای حقوقی، مالی و کارشناسی بهتری را فراهم کنند.
همکاری در دعاوی و امور حقوقی و قراردادها
پورزرندی با اشاره به توان وکلا و کارشناسان حقوقی در مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه گفت: شرکتهای بورسی و تولیدی کشور علاوه بر تامین سرمایه و تعیین قیمت در عرضه اولیه و ارزیابی سرمایه و تجدید ارزیابی سرمایهها و موضوعات کارشناسی از این دست، به کارشناسان حقوقی و وکلا برای شرکت در محاکم، دادگاه ها، تنظیم قراردادهای حقوقی و شرکت در دعاوی نیز نیاز دارند و لذا این همکاری دو جانبه بورس و مرکز وکلا، میتواند زمینه ساز همکاری گستردهای در جهت تقویت قراردادهای حقوقی و کمک به شرکتهای تولیدی و بورسی باشدواز توان وکلا در امور حقوقی وقراردادها و دعاوی نیز استفاده شود.
پورزرندی در پاسخ به این پرسش که به نظر شما از چه زمانی همکاری بورس با مرکز وکلا وارد فاز تازهای خواهد شد گفت: ما درگذشته و سالهای قبل نیز از توان وکلا، کارشناسان رسمی و تیمها و هیاتهای کارشناسی بهره برده ایم. اما در گذشته شرکتها میتوانستند کارشناس و وکیل را خودشان انتخاب کنند و در چنین انتخابی، معمولا موضوع استقلال کارشناس رسمی و وکیل کمتر مورد توجه قرار میگیرد. زیرا شرکت براساس شناخت یاهمکاری قبلی کارشناس را انتخاب کرده است و قرارداد مالی بین آنها وجود دارد و این موضوع شائبه امضای کارشناس بر اساس نظر مدیران شرکت را تقویت میکند.
وی اضافه کرد:اما وقتی مرکز وکلا، از بین کارشناسان یک یا چند نفر را معرفی کند، به استقلال کارشناسان بیشتر توجه خواهد شد و مردم و سهامداران نیز اطمینان بیشتری به این روش کارشناسی خواهند داشت. زیرا کارشناس به صورت اتفاقی و یا براساس تخصص و سابقه و توان او انتخاب شده و استقلال بیشتری را برای او میتوان متصور بود.
پورزرندیبا تاکید بر استفاده از توان کارشناسان مستقل مرکز وکلا گفت: به دنبال این تفاهم نامه و شروع همکاریهای بورس با مرکز وکلا و کارشناسان رسمی، سازمان بورس و شرکت بورس و سازمانهای نظارتی بورس، به شرکتهای مختلف ابلاغ خواهند کرد تا برای انتخاب کارشناسان، به مرکز مراجعه کنند و این موضوع به استقلال کارشناسان کمک بیشتری خواهد کرد.
وی افزود: به نظر میرسد که در یک ماه آینده و اواخر مرداد ماه ۹۹، روند انتخاب کارشناسان توسط مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه وکلا آغاز خواهد شد و پس از ابلاغ سازمان بورس به شرکت ها، به تدریج شاهد انتخاب کارشناسان از سوی مرکزوکلا خواهیم بود. این روش به افزایش سطح استقلال کارشناسان، تقویت نظارت و مراقبت از بورس و شرکتهای بورسی کمک خواهد کرد و سهامداران و مسوولان سرمایه گذاران نیز با رضایت بیشتری با آن برخورد خواهند کرد.
پورزرندی ادامه داد: برای سهامداران خرد این دغدغه وجود دارد که چه کسی این قیمتها را اعلام کرده و نظر کارشناسی داده است.
وی در مورد همکاری بورس و مرکز وکلا گفت: قرار بر این شده که یک سری آموزشهای لازم در شرکتهای تامین سرمایه و ارزیابی قیمت و تجدید ارزیابی سرمایهها ارائه شود که از نظر مرکز وکلا با ساختار کارشناسان رسمی هماهنگ و هم راستا باشد و شرکتهای تامین سرمایه نیز خیالشان راحت باشد که کار خود را با سیستم منصفانه قیمت گذاری انجام داده اند و اطمینان نسبی به این روشها حاصل شود و به خواستهها و مطالبات درست مردم توجه شود.
پورزرندی افزود: در کمیتههای فرعی روش همکاری برای ارزیابی سرمایه ها، تامین مالی و تعیین قیمت، داوریها و کارشناسان حقوقی و دعاوی و رفع اختلافها مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت تا از طریق تیم ها، هیاتها و گروههای کارشناسی مختلف با همکاری دو طرف، زمینه استفاده بهتر از کارشناسان هر دو طرف فراهم شود و همکاری فعلی گسترش یافته و با عمق و توان کارشناسی و دانش و سواد مالی بیشتری همراه شود و شاهد حضور بیشتر کارشناسان رسمی در حوزههای مختلف بورس، شرکتهای بورسی، تامین سرمایهها و... باشیم.
قیمت گذاری روز
یکی دیگر از نکاتی که سهامداران و مردم انتظار دارند قیمت گذاری روز سرمایهها و دارایی هاست و مردم انتظار دارند که شرکتها اطلاعات شرکتها را به روز ارائه دهند. در این زمینه خوب است که کارشناسان رسمی و کارشناسان مرکز وکلا در کنار کارشناسان شرکتهای بورسی، اقدام به ارائه این اطلاعات کنند. زیرا برای مردم مهم است که چه کسی این اطلاعات را تنظیم و امضا کرده و به جامعه سهامداران ارائه میدهد و لذا در گزارشهای فصلی، ماهانه و شش ماهه و سالانه لازم است که همکاری کارشناسان رسمی را در کنار کارشناسان شرکتها شاهد باشیم.
وی افزود: از زمانی که دکتر بهادری در راس مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه قرار گرفته، همکاری بهتری با بورس داشته اند و همکاری مرکز و کارشناسان بیشتر شده است و لذا باید از این فرصت و تحرک مرکز در جهت ایجاد یک نظام کنترل کیفی و ایجاد استقلال در نظر کارشناسان استفاده شود.
پورزرندی ادامه داد: در این مسیر، مرکز در تجدید ارزیابی ایران خودرو، تعداد از کارشناسان رسمی را انتخاب کرد و شرکت ایران خودرو از قبل نسبت به انتخاب کارشناسان دخالتی نداشت، اما نتیجه کار رضایت بخش بود. مرکز وکلا را انتخاب کرد و این موضوع به استقلال نظر کارشناسان و تقویت استقلال آنها کمک کرد. براین اساس میتوان انتظار داشت که در آینده در انتخاب سایر کارشناسان نیز از طریق مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه انتخاب شوند و در عین حال استقلال آنها افزایش یابد و همین موضوع باعث میشود که مردم نیز به نظر آنها اطمینان بیشتری خواهند کرد. این در حالی است که قبلا خود شرکتها کارشناس را انتخاب میکردند و این موضوع استقلال کمتری ایجاد میکرد، اما امروز با این روش و مکانیزم خاص مرکز در انتخاب کارشناسان، میتوان اطمینان بیشتری برای سهامداران و مردم و سرمایه گذاران ایجاد کرد و در عین حال از بورس و شرکتها و قیمت گذاریها مراقبت بیشتری کرد.
وی اضافه کرد: اکنون سازمان بورس و شرکت بورس میتوانند به مردم بگویند که انتخاب کارشناسان به صورت مستقل و با مکانیزم مرکز وکلا صورت گرفته و هیچ دخل و تصرفی صورت نگرفته است و در ارائه نظر کارشناسان استقلال آنها تقویت شده است. این موضوع به سلامت و اعتبار و اعتماد نظر کارشناسان کمک خواهد کرد و مردم اعتماد بیشتری خواهند داشت و در عین حال این نظر کارشناسی مستقل به شرکتها کمک میکند که در هیاتهای پذیرش بورس نیز بهتر پذیرفته شوند، زیرا وقتی گزارش کارشناسی مستقل و مورد اعتمادی ارائه میشود میتوان انتظار داشت که نگاه همگان و هیاتهای پذیرش نیز با احساس اعتماد بیشتری همراه شود و مراحل پذیرش شرکتها در بورس نیز با سرعت بیشتری همراه خواهد شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *