روحانی: جاسک به زودی به یک بندر بسیار مهم در حوزه نفت تبدیل خواهد شد
متن کامل سخنان رییس جمهور در این مراسم به شرح زیر است:
بسم الله الرحمنالرحیم
امروز روز بسیار خوبی برای همه مردم و بخصوص مردم بسیارعزیز استان استراتژیک هرمزگان است. مردم این استان از تنگه بسیار مهم هرمز حفاظت میکنند و این استان با بنادر مهم خود در روند کالاهایی که باید به کشور وارد شود و حتی به سایر کشورها در مناطق شمالی و همچنین برای صادرات، نقش بسیار اساسی و مهمی دارد.
البته در بقیه زمینهها از جمله صنعت و تولید بنزین نیز از ظرفیتها و پالایشگاههای بسیار عظیمی برخوردار است و از همه مهمتر مردم بسیار خوب، وفادار و مرزدار این استان اعم از شیعه و سنی است.
نکته مهم دیگر اینکه جاسک به زودی به یک بندر بسیار مهم صادراتی نفت تبدیل میشود و بنابراین جایگاه این استان روز به روز رفیعتر و مهمتری خواهد شد.
در اینجا میخواهم از همه دست اندرکاران وزارت نیرو و سرمایهگذاران و کارآفرینان در بخش خصوصی و شرکتهای وابسته به دولت، عمومی غیردولتی، کارگران، مهندسین، طراحان و همه آنهایی که ما را در همه این زمینهها خودکفا میسازند، تشکر و سپاسگزاری کنم.
به مردم عزیز ایران عرض کنم که البته همه توجه داریم، اما چون وقتی آدم داخل نعمت هست ازآن غفلت میکند و وقتی نعمت زایل میشود توجه پیدا میکند که چه نعمت بزرگی است، چون الحمدالله برق و آب قطع نمیشود توجه به این نعمت کمی سخت میشود مثل ماهی که در آب هست حس نمیکند که آب چقدر مهم است.
الحمدالله در بخشهای مختلف تصفیه آب و رساندن آب به روستاها، بخش فاضلاب، نیروگاهها و امروز آب شیرینکنهایی که میبینیم کارِ عظیم و بزرگی است که انجام میگیرد.
برای اینکه مردم بیشتر توجه کنند در آغاز پیروزی انقلاب ۷۴ درصد مردم شهرها و جمعیت شهری از آب بهداشتی برخوردار بوده و امروز این رقم به ۹۹.۹ درصد رسیده است یعنی کار بسیار بزرگی انجام گرفته و مردم شهرستانها از آب بهداشتی برخوردار هستند. در روستاها هم حرکت بسیار خوبی آغاز شده و پیش میرود که آمار آن را چند بار اشاره کردم که کار عظیمی است.
در تصفیهخانهها هم همینطور، در آغاز پیروزی انقلاب ۲۷ تصفیه خانه در کشور داشتیم و امروز که در خدمت شما هستیم با محاسبه اقداماتی که تا پایان امسال انجام میشود ۱۶۷ تصفیه خانه در پایان سال ۹۹ خواهیم داشت یعنی بیش از ۶ برابر شده است.
امسال حدود ۱۲ تصفیه خانه افتتاح شده و تا پایان سال افتتاح میشود. سال آینده هم امیدواریم در ۶ ماه اول ۸ تصفیه خانه افتتاح شود. در تصفیه خانههای فاضلاب هم وضعیت خیلی بهتری داریم. درآغاز انقلاب بیشتر از ۴ تصفیه خانه فاضلاب وجود نداشت و تا پایان امسال ۲۵۵ تصفیه خانه فاضلاب خواهیم داشت که ۶۳ برابر اول انقلاب میشود. یعنی مردم عزیز ما بدانند آنهایی که میگویند انقلاب چه کار کرده؟ انقلاب اسلامی فقط در بخش تصفیه فاضلاب نسبت به قبل از انقلاب ۶۳ برابر تلاش کرده و ما دست همه مهندسین و کارگران را میبوسیم.
امروز با یک مساله بسیار مهمی در افتتاح روبرو هستیم و آن اینکه چگونه باید از همه منابع آب به خوبی استفاده کنیم البته منبع اصلی آب آشامیدن و آب شیرین ما، آسمان است، اما در عین حال میتوانیم از آبهای دیگر هم، چون روی کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار داریم مخصوصا بخش جنوبی و شرقی کشور به خاطر کمآبیهایی که دارد، باید از آب دریا هم استفاده کنیم البته ممکن است اولویت اول ما نباشد، اما به هر حال جزو مواردی است که هم برای آب شرب مردم، هم برای صنعت و سایر نیازمندیها، نیاز داریم از بخشی از آب دریا استفاده و بهرهبرداری کنیم. حال از این آب دریا گاهی بدون نمکزدایی استفاده میکنیم یعنی آب شور برای صنعت، برای آبزیان و مصارف دیگری استفاده میکنیم و گاهی باید این آب را شیرین کنیم و آب شیرین و نمک زدایی شده را وارد فلات قاره کنیم.
امروز هر دو کار در حال انجام است و رقمی حدود ۲۶ میلیارد متر مکعب آب بدون نمکزدایی در اختیار استانهای ساحلی قرار میگیرد یعنی آب منتقل میشود برای مصارف مختلفی که دارند. حال استانهای ساحلی از بوشهر گرفته تا هرمزگان تا سیستان و بلوچستان و اگر نیاز باشد خوزستان هم در همین ساحل قرار دارد و از آن طرف هم استانهای ساحلی و هم غیرساحلی هم نیاز به آب شیرین دارند یعنی اینکه نمکزدایی هم باید انجام بگیرد؛ بنابراین برای استانهای ساحلی بیش از ۴ میلیارد مترمکعب آب در نظر گرفته شده که اینها شیرین شود. ۴ و ۴ دهم وقتی شیرین شود به یک و ۴ دهم تبدیل میشود یعنی یک به سه است. ۴ میلیارد و ۴ دهم را وقتی نمکزدایی کنیم یک میلیارد و ۴ دهم آب شیرین در اختیار ما میگذارد. اینها برای استانهای ساحلی و برای استانهای غیرساحلی مثل خراسان جنوبی، کرمان، یزد، سمنان و حتی خراسان رضوی که نیازمند آب هستند باید از آب دریا استفاده کنیم که میتواند از خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر باشد و فرق نمیکند. اینجا باید آب را نمکزدایی و منتقل کنیم که برای استانهای غیرساحلی هم ۳ و هفت دهم میلیارد مترمکعب در نظر گرفته شده است که وقتی به آب شیرین تبدیل میشود یک و سه دهم میلیارد آب شیرین را در اختیار میگذارد.
البته خیلی از کشورهای دنیا هستند که از آب دریا استفاده میکنند. کشورهای جنوبی خلیج فارس و دریای عمان غالبا از آب دریا استفاده میکنند و نمکزدایی کرده و بهرهبرداری میکنند ما هم را باید این کار انجام دهیم البته در چارچوب محیط زیست و اقدامات دیگری که باید انجام بدهیم که وزارت نیرو سهمیه را تعیین و ابلاغ میکند و بخش خصوصی هم عمدتا باید در این بخش سرمایهگذاری کند و این آب را شیرین کند و با فروش آن بتواند هم سرمایه و هم سودش را به دست بیاورد.
در بخش آب شیرین کن مجموعا ۶۱ آب شیرین کن در کشور داریم که ۳۶ آب شیرین کن آن به استان هرمزگان مربوط میشود یعنی بیشتر این رقم به این استان اختصاص پیدا کرده است. ۲۴ آب شیرین کن در حال تاسیس داریم که باز ۹ مورد آن به استان هرمزگان اختصاص پیدا میکند.
در مجموع آنهایی که در حال تکمیل است و آنهایی که تکمیل شده مجموعا ۸۵ آب شیرین کن میشود که از این ۸۵ آب شیرین کن ۵۴ آب شیرین کن در دولت تدبیر و امید به ثمر نشسته است یعنی از ۴۸۵ هزار متر مکعب آبی که از آب شیرین کنها تا پایان سال بدست خواهد آمد ۳۳۰ هزار مترمکعب آن به دولت یازدهم و دوازدهم مربوط میشود.
در اینجا میخواهم از وزارت نیرو و همه دست اندرکاران، محیط زیست و بخش خصوصی و آنهایی که سرمایهگذاری میکنند در این کار مهم و بسیار ارزشمند، تشکر و سپاسگزاری کنم. اگر میخواهیم کشور را متحول کنیم همه میدانیم که آب و برق از نیازهای اولیه ما است و باید تامین کنیم و همه میدانیم که منطقه شرقی و جنوبی کشور خشک و در میان کویر قرار دارد لذا استانهای حاشیه کویر نیازمندند و بنابراین در این زمینه باید تلاش وافری انجام بدهیم.
وزیر نیرو اشاره کردند که با مقررات و با کمک مردم، تا حدی توانستند پیکزدایی کنند و این بسیار مهم است که مردم با فرهنگ بلند خود در این شرایط خاص ما را یاری و کمک کنند که حالا در شرایط بیماری هم هستیم و در این شرایط بیماری آب و برق بسیار مهم است اینکه به مردم تاکید میکنیم مداوم دست خودتان را با آب و صابون بشویید و بر رعایت مسایل بهداشتی تاکید میکنیم. اینکه بیمارستانهای ما به طور مرتب باید به بیماران عزیز رسیدگی کنند. اگر برق یا آب نباشد مشکلات چند برابر میشود گاهی آنقدر پیچیده میشود که ممکن است حتی جان انسانهایی به خطر بیفتد؛ بنابراین کاری که امروز در زمینه آب و برق انجام میگیرد بسیار مهم و ارزشمند است.
نکته دیگری میخواهم خدمت ملت بزرگ ایران اضافه کنم. ما در شرایط تحریم و فشار بسیار سختی هستیم، ولی همه اینهایی که افتتاح میشود چه نیروگاه برق باشد چه آب شیرین کن، چه تصفیه آب و چه تصفیه فاضلاب باشد بخش اعظم آنها به دست ایرانیان عزیز ساخته میشود.
همین الان نیروگاهی که افتتاح شد اعلام گردید که این نیروگاه را مپنا درست کرده است بنابراین الان در بخش برق که یک صنعت پیچیدهای است حدود ۹۰ درصد در این صنعت، خودکفایی هستیم و نیازمندی ما به حداقل رسیده و باید کاری کنیم به صفر برسد.
پس مهم است که در این شرایط سخت هم سرمایهگذاریها را انجام دهیم و هم بسیار مهم است که در این صنایع پیچیده خودمان خودکفا شویم، الحمدالله امروز در زمینه بهداشت و درمان و نیازمندیهایی که برای مبارزه با کرونا داریم، از ماسک گرفته تا انواع نیازمندیها و تجهیزات تا ونتیلاتور و بقیه تجهیزات توسط نیروهای متخصص داخلی تولید میشود و حتی در بعضی از بخشها قادر به صادرات هستیم؛ بنابراین از اصل تلاش و اقدام مضاعفی که انجام میگیرد و هم به خاطر اینکه در مسیر خودکفایی هستیم و روی پای خودمان ایستادیم و در این شرایط سخت میتوانیم مسیر توسعه را ادامه بدهیم از همه سپاسگزاری میکنم.
یکبار دیگر میخواهم به خاطر این روز بسیار خوب، به مردم هرمزگان، به مردم عزیز بشاگرد و به ملت بزرگ ایران تبریک بگویم. مردم عزیز بشاگرد که از اول انقلاب در صدا و سیما فیلمهایی از همان روزها و هفتههای اول انقلاب در این بشاگرد پخش میشد مردمی که در سختی، مشکلات، نبود راه، آب، آموزش و بهداشت به سر میبردند و الحمدالله در جمهوری اسلامی ایران، قدم به قدم کارها و خدمات فراوانی برای رفا مردم انجام گرفته است. برای من بسیار خوشحال کننده بود که امروز طرحی افتتاح شد که بوسیله آن آبی از یک سد با طی سیر طولانی و با عبور از ارتفاعات فراوان و با پمپاژهای زیاد، به دست مردم میرسد و الحمدالله فاز اول آن امروز افتتاح شد و این برای همه ما شیرین بود.
انشاءالله برای مردم عزیز و خوب بشاگرد ما هم گوارا باشد و همه ما بتوانیم خادمان بسیار خوبی برای مردم بسیار عزیز و خوب ایران سربلندمان باشیم.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته