نسل کشی مسلمانان در سربرنیتسا؛ سکوت غرب در برابر قساوت آمیزترین جنایت در اروپا
نسل کشی مسلمانان در سربرنیتسا، جنایتی است که در سایه سکوت مجامع بین المللی همچنان از رسیدن به عدالت دور مانده است.
مسلمانان بوسنیایی در حالی مراسم یادبود قتل عام حدود ۸ هزار مرد مسلمان را برای بیست و پنجمین سال پیاپی و در سایه شیوع بیماری «کرونا» برگزار کردند که این نسل کُشی، قساوت آمیزترین جنایت در اروپا در دوران پس از جنگ جهانی دوم شناخته میشود.
بزرگترین و فاجعه بارترین نسل کُشی در اروپا در دوران پس از جنگ جهانی دوم که ۸ هزار کشته برجای گذاشت، سبب مفقود شدن یک هزار نفر دیگر نیز شد.
این جنایت در سال ۱۹۹۵ در پی آن رخ داد که صربها به شهرهای شرقی مانند سربرنیتسا هجوم برده و مردم این منطقه را قتل عام کردند.
دلیل حضور مسلمانان در این منطقه، اقدامهای خشونت بار صربها برای اخراج آنان از این کشور بود که در نهایت به میانجیگری سازمان ملل و اسکان آنها در مناطقی با عنوان مناطق امن منجر شد.
صربستان در سالهای ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ شاهد جنگ کروات ها، صربها و مسلمانان در بوسنی و کشته شدن حدود ۱۰۰ هزار نفر بود.
سربرنیتسا در صبح روز ۱۱ جولای ۱۹۹۵ شاهد قتل عام مردان و پسران مسلمانی بود که به گورهای دسته جمعی انداخته میشدند؛ این گورها چند سال پیش توسط بازرسان سازمان ملل کشف و به عنوان مدرکی علیه ارتکاب سران صرب به جنایت جنگی مطرح شد.
این مراسم که هر ساله با حضور حدود ۱۰ هزاز نفر برگزار میشود، در سال جاری به دلیل شیوع کرونا با جمعیتی حدود چند هزار برگزار شد و سران کشورهای مختلف نیز به صورت ویدئو کنفرانس در آن شرکت کردند.
تفاوت مراسم امسال با سالهای گذشته، کشف جسد ۹ قربانی این جنایت بود؛ جنایتی که توسط دو دادگاه بین المللی با عنوان نسل کُشی محکوم شد؛ تاکنون ۶ هزار و ۹۰۰ جسد از ۸۰ گور دسته جمعی در این منطقه پیدا شده است.
به نظر میرسد آشتی میان صربها و مسلمانان به دلیل وجود دریایی از خون حدود ۱۰ هزار مسلمان، سکوت مجامع بین المللی در محکومیت این نسل کُشی و طرح نام قاتلان به عنوان قهرمانان ملی در صربستان، دور از دسترس باشد.
نکته قابل توجه درخواست تجدید نظر عاملان این جنایت از دادگاه است؛ یعنی پس از ۲۵ سال هنوز این افراد آزادانه برای خود زندگی میکنند.
اگرچه جامعه جهانی جنایات رخ داده در سربرنیستا را تنها بخشی از درگیری در بوسنی میداند که در آن جنایت جنگی رخ داده است، اما هنوز اقدامی برای مجازات عاملان این جنایت صورت نگرفته و غالب صربها این جنایت را مصداق نسل کُشی نمیدانند.
سربرنیتسا، اما همچنان شهری فقیر و بی روح در شرق بوسنی است که از این جنایت کمر راست نکرده است و همچنان این سوال را میپرسد که چگونه ممکن است جنایتی با این وسعت در قلب اروپا و در منطقه حفاظت شده سازمان ملل رخ داده باشد، اما واقعیت نسل کُشی کماکان انکار شود؟
انتهای پیام
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *