شکست دیپلماتیک آمریکا در شورای امنیت؛ عدم همراهی متحدان کلیدی و انزوای واشنگتن
نشست دوم شورای امنیت سازمان ملل در مورد تحریم تسلیحاتی ایران را باید شکستی دیگر برای آمریکا در عرصه سیاست خارجی و تعمیق انزوای این کشور خواند.
دومین نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل روز سه شنبه در حالی برگزار شد که به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران، آمریکا نتوانست به مهمترین هدف خود یعنی متقاعد کردن کشورهای دیگر برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران دست پیدا کند.
توسل آمریکا به مواضع ضد ایرانی عربستان و نماینده این کشور در سازمان ملل و گزارش «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل در مورد عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه تاسیسات نفتی عربستان در تابستان سال گذشته را باید نقطه اوج بیهودگی تلاشهای آمریکا در متقاعد کردن دیگران به تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بود.
تیر خلاص به تلاشهای آمریکا را باید موضع چین و روسیه در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و هماهنگی طرفهای اروپایی توافق هستهای به ویژه آلمان با این مواضع دانست.
نکته مهم در این نشست، تغییر جهت سریع بحث از موضوع تمدید تحریم تسلیحاتی به سمت تاکید بر لزوم ادامه حیات توافق هستهای ایران و انتقاد از رویکرد باصطلاح «فشار حداکثری» آمریکا علیه ایران با هدف وادار کردن تهران برای حضور پای میز مذاکره دانست.
ابراز تاسف نمایندگان تقریبا بیشتر کشورها شامل متحدان اروپایی آمریکا در مورد خروج یکجانبه این کشور از توافق هستهای نیز قابل توجه است.
سخنان «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان در مورد سابقه و پیشینه سیاستهای مداخله جویانه آمریکا در ایران، بخشی از این نشست مجازی بود که به شدت مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
وی تاکید کرد «تسلیم شدن جامعه بین المللی در مقابل خواستههای آمریکا به دلیل ترس از یک شخص را بازگشت به قانون جنگل، توصیف کرد.»
استفاده از عبارت «رویکرد خفگی» یا «قرار دادن زانو بر گردن» برای توصیف سیاستهای آمریکا توسط «واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه در سازمان ملل، اشارهای بود که این مقام روس به تحولات اخیر در آمریکا داشت.
«رویترز» نوشت، نماینده روسیه در واقع به قتل «جورج فلوید»، شهروند سیاه پوست آمریکایی توسط پلیس، اشاره کرده که ناآرامیهای عمده را در سراسر آمریکا و شماری از کشورهای جهان رقم زد.
همچنین «فارین پالیسی» در گزارشی که به این نشست اختصاص داد، به مسئله انزوای روزافزون آمریکا و بی میلی کشورهای مختلف از پیروزی مجدد «دونالد ترامپ»، رییس جمهور آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرده و دو مصداق برای آن ذکر کرد.
نخست انتشار «فهرست سفید» اتحادیه اروپا برای انجام پروازهای خارجی در میانه بحران شیوع «کرونا» بود که نام آمریکا در آن درج نشده بود و مورد دوم تلاش بی حاصل «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، برای کسب نفوذ از دست رفته این کشور با طرح چالش تمدید تحریم تسلیحاتی ایران بود که برای وی نتیجهای جز انتقاد و سرزنش از سوی دوست و دشمن به دلیل خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای در پی نداشت.
همچنین «واشنگتن پست» در گزارش این نشست، به شانس اندک آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران اشاره کرد.
«نیویورک تایمز» نیز به نقل از چند دیپلمات نوشت «پیشنهاد آمریکا در شورای امنیت قطعا شکست میخورد.»
این نشریه آمریکایی میگوید «مقاومت در برابر تلاشهای پمپئو نه تنها از جانب رقبایی مانند چین و روسیه بلکه از سوی متحدان کلیدی آمریکا قابل توجه و نشان دهنده انزوای و کاهش نفوذ روزافزون آمریکا بود.»
«هنری روم»، تحلیلگر ارشد امور ایران در گروه «اوراسیا» میگوید «این نشست تصویر واضح دیگری از انزوای واشنگتن در موضوع ایران و همچنین ناکامی تلاشهای این کشور در متقاعد کردن دیگر طرفهای توافق هستهای برای حمایت از رویکرد خود است.»
همچنین «اف ایکس استریت» در مورد نتیجه نشست مذکور نوشت، در حالی که انتظار میرفت قیمت نفت «وست تگزاس اینترمدیت» در پی این نشست افزایش پیدا کند، این اتفاق رخ نداد.
آمریکا از چند ماه پیش تلاش خود را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که در مهرماه سال جاری براساس توافق هستهای پس از ۱۳ سال منقضی میشود، تشدید کرده است.
روند تحولات و واکنشهای مخالف به این تلاشها از یک سو و ناکامی آمریکا در اعمال خواسته هایش به دلیل خروج یکجانبه از توافق هستهای ایران در سال ۲۰۱۸، واشنگتن را تا مرز تهدید به اعمال تحریم یکجانبه پیش برده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *