اهالی تئاتر به شرایط کرونایی عادت دارند/«ماشه» راهی جشنواره فیلم فجر میشود
آرش سنجابی در گفتگو با ، پیرامون آخرین فعالیتهای خود در عرصه ادبیات و هنر گفت: طی سالهای گذشته در سه حوزه تئاتر، سینما و ادبیات فعالیت داشتهام، در حوزه کتاب «آخرین انار دنیا» را از طریق نشر افراز به چاپ دوازدهم رساندم.
وی در همین راستا ادامه داد: در همین راستا بعد از سالها تصمیم به انتشار پنج نمایشنامهام گرفتهام، این آثار در حال حاضر مراحل پایانی خود برای چاپ را پشت سر میگذراند و به امید خدا به زودی توسط نشر افراز وارد بازار کتاب خواهند شد.
کارگردان نمایش «به وقت پازولینی» درباره فعالیت خود در عرصه سینما اظهار کرد: در حال حاضر مراحل پایانی فیلمنامه «ماشه» را پشت سر میگذرام، امیدوارم که بتوانم این فیلم را امسال جلوی دوربین ببرم، این فیلم اثری سیاسی عاشقانه است که بازه زمانی دهه ۵۰ تا ۷۰ را سپری میکند. در این اثر از همکاری دو تن بزرگان سینما و تئاتر استفاده میکنم و به اتفاقات و حوادث این دههها خواهم پرداخت.
کارگردان فیلم سینمایی «ماشه» درباره مخاطب این فیلم تشریح کرد: این فیلم بدون شک برای سینمای بدنه و سینمایی که بتواند سرگروه داشته باشد ساخته خواهد شد، این فیلم اثری پرهزینه است و باید با مخاطب عام ارتباط برقرار کند، من پیش از این در سینمای هنر و تجربه کارهای زیادی داشته ام و امروز هم به این سینما علاقه مندم، اما در قبال «ماشه» به دنبال ارتباط با مخاطب عام سینما هستم.
کارگردان فیلم «بازدهم» در همین رابطه اظهار کرد: تجربی بودن و فیلمساز تجربی بودن همواره برای هنرمند از گفته عباس کیارستمی یک ستایش محسوب میشود، اما به هر حال برخی از آثار سینمایی هدف گذاری مشخصی دارند، فیلم سینمایی «ماشه» نیز در فضایی ساخته میشود که به مخاطب بیشتری نیازمند است به همین دلیل برای سینمای بدنه ساخته میشود. امیدوارم که بتوانم این فیلم را برای رونمایی در جشنواره فیلم فجر آماده کنم و البته اثر برای حضور در این جشنواره پذیرفته شود.
وی درباره روی صحنه بردن نمایش تازه خود افزود: از همان روزهای ابتدایی سال جاری تمرینات نمایش «جیرجیرک» را آغاز کردیم، جیرجیرک جزو آثاری است که سالها به اجرای آن فکر میکردم، اما به واسطه نوع تولید و همچنین سنگین بودن پروژه همواره ساخت آن به تاخیر میافتاد، اما به امید خدا این اثر از پنجم مرداد ماه امسال در تئاتر مستقل تهران روی صحنه خواهد رفت.
سنجابی پیرامون روی صحنه بردن نمایش جیرجیرک اظهار کرد: این نمایشنامه سالها با من همراه بوده است، روی صحنه بردن این نمایش به نوعی ژانر و گونه رئالیسم جادویی را برای من تمام میکند، نمایش جیرجیرک از مرداد ماه امسال با حضور چهرههای خوب و کاربلد سینما، تئاتر و تلویزیون روی صحنه خواهد رفت.
وی ریسک روی صحنه بردن نمایش بعد از چهار ماه تعطیلی تماشاخانهها را اینگونه توصیف کرد: از نظر من شرایط بوجود آمده برای تئاتر تحت تاثیر بیماری کرونا چندان سخت و عجیب نبود، زیرا ما هر نمایشی را که آغاز میکنیم نمیتوانیم از دورنمای آن مطمئن باشیم، هیچ وقت تضمینی برای روی صحنه رفتن و یا روی صحنه ماندن یک اثر وجود ندارد به همین دلیل احساس میکنم شرایط کرونا برای تئاتریها آن چنان هم غریبه نبوده است.
کارگردان نمایش «مرگ فیدل» در همین رابطه تصریح کرد: از نظر من یکی از دلایلی که کشور ما توانست نسبت به کشورهای دیگر بهتر عمل کند فهم مردم نسبت به این شرایط بود، در تئاتر هم شرایط به همین صورت بود، اهالی تئاتر به صورت عادی هم افقی پیش روی خود نمیبینند پس میتوانند به راحتی شرایطی همچون کرونا را پشت سر بگذارند.
وی نگاه خود نسبت به اجرای نمایش «جیرجیرک» همزمان با بازگشایی تماشاخانههای تئاتر را اینگونه توصیف کرد: من هیچگاه در تئاتر به فکر جذب حداکثری مخاطب نبوده و نیستم، من همواره نمایشی را روی صحنه میروم که خودم و مجموعه ام به آن باور داشته باشد. بدون شک در این شرایط هم مخاطبانی هستند که تئاتر را دنبال کنند، اگر مخاطب بیشتری به تماشای نمایش ما آمد که خوشحال میشویم و در غیر این صورت هم از لذت روی صحنه بودن تئاتر استفاده میکنیم.
کارگردان نمایش «انسان انباری» درباره احتمال حضور بین المللی نمایش جیرجیرک اظهار کرد: من فکر میکنم که بعد از اجرای جیرجیرک در داخل کشور، بنا به مسیری که تهیه کننده به آن باور دارد، این اثر را راهی کشورهای خارجی خواهیم کرد، ما قرار است که این اجرا را به کشورهای ترکیه، امارات و افریقای جنوبی ببریم، البته تمامی این اتفاقات به شرایط مهار کرونا و امکان سفر به این کشورها مرتبط است.
سنجابی درباره امکان موفقیت گروههای جوان پس از بازگشایی تماشاخانهها اضافه کرد: از نظر من نه تنها در زمان فعلی بلکه در تمامی زمانها حضور جوانان در عرصه تئاتر یکی از بهترین اتفاقات این هنر بوده است، من همیشه از کشف یک بازیگر، کارگردان و نویسنده جدید لذت برده ام، من همیشه فکر میکنم که در این ایام شاهد بلوغ جوانان عرصه نمایش باشیم، جوانانی که طی سالهای گذشته خوب کار کرده اند و این دوران میتواند به عبور آنها به سمت حرفهای شدن کمک شایانی انجام دهد.
این نویسنده و کارگردان تئاتر گروهی بودن تئاتر را لذتبخش خواند و خاطرنشان کرد: یکی از تفاوتهای زیبای تئاتر با سینما در گروهی بودن آن است، کمتر میشنویم که یک فیلم توسط گروهی با نام مشخص تولید شود، اما در تئاتر اکثر افراد به صورت گروهی فعالیت میکنند، از نظر من دوران بعد از بازگشایی تماشاخانههای تئاتر زمانهای درخشان برای بلوغ گروههای تئاتری مخصوصا جوانان خواهد بود.
سنجابی آینده تئاتر و سینما را در سال جاری اینگونه توصیف کرد: از نظر من در شرایط فعلی کرونا، آینده نگری کمی مبهم و گنگ است، اگر کرونا بار دیگر قوت بگیرد تصویر تاریکی پیش روی هنر خواهد بود، اما از منظر دیگر بسیاری از گروههای تئاتری و سینمایی در حال تولید هستند، از نظر من شعفی که برای تولید آثار هنری در کشور وجود دارد در هیچ جای دنیا موجود نیست، خوشبختانه همیشه هنرمندان حرکت روبه جلو داشته اند و بعید میدانم که تصمیمی بر توقف داشته باشند.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: به شخصه آینده خوبی را پیش روی تئاتر و سینما میبینم، به شخصه امیدوارم امسال بتوانم بعد از پایان نمایش جیرجیرک، فیلم خود را آغاز کنم و پایان ساخت فیلمم مصادف با شروع اجراهای بین المللی نمایش جیرجیرک باشد. البته اگر همه چیز آن طور که برنامه ریزی کرده ام پیش برود در نظر دارم تا نمایش «دراکولا» را نیز روی صحنه ببرم.