صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چرایی امتناع کره‌جنوبی از پرداخت طلب نفتی ایران؟ / سئول زیر یوغ نظم سلطه‌جویانه آمریکا

۲۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۲:۴۲
کد خبر: ۶۲۹۱۳۸
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
امتناع کره‌ای‌ها از پرداخت طلب نفتی ایران در شرایطی است که مقامات سئول که زیر یوغ آمریکا هستند و نظم سلطه‌گرایانه واشنگتن را پذیرفته‌اند، حداقل می‌توانند در این دوران کرونایی، بدهی نفتی خود را در پوشش کانال بشردوستانه‌ای مشابه کانال راه‌اندازی شده توسط سوییس در قالب غذا و دارو به ایران پرداخت کنند.

- روند موسوم به نظم جهانی که غالباً مبتنی بر اراده آمریکاست، از قاعده «قانون جنگل» تبعیت می‌کند؛ طبق این قاعده، کشوری که زور بیشتری دارد، حق را خریداری می‌کند و همیشه در جایگاه صاحب حق می‌نشیند و سایر کشور‌ها را تحت انقیاد و زورگویی خود درمی‌آورد؛ در این پاردایم، نظامات حقوقی بین‌المللی نیز دستمایه اراده مستکبرانه رژیم‌های قلدری نظیر آمریکا هستند.

نمونه بارز گزاره فوق‌الذکر، اقدام اخیر آمریکا در تحریم دیوان بین‌المللی کیفری است؛ اقدامی که پس از در دستور بررسی قرار گرفتن جنایات جنگی آمریکا در افغانستان توسط دیوان مزبور صورت گرفت؛ در واقع آمریکایی‌ها که به آشکارترین شکل ممکن در افغانستان جنایت کرده‌اند و کثیری از مردم بی‌گناه افغانستانی را به وحشیانه‌ترین شکل ممکن به قتل رسانده‌اند، حتی اجازه نمی‌دهند در مورد این جنایات تحقیق شود.

ذکر مصادیقی از جنس مصداق بالا که بیانگر توحش ضدحقوقی و ضد قواعد آمره جهانی از سوی آمریکاست، بیشمار بوده و اصطلاحاً از حیّز شمارش خارج است.

سیطره واشنگتن بر رویه‌ها و تعهدات مالی سایر کشورها
یکی از موارد برساخته شده توسط نظم جنگل‌وارِ متبوع آمریکا که به آن «نظم جهانی» اطلاق می‌شود، سیطره واشنگتن بر رویه‌ها و تعهدات و مسائل مالی مربوط به سایر کشورهاست؛ البته منظور از سایر کشورها، کشور‌هایی هستند که استیلای آمریکا را پذیرفته‌اند و نه کشور‌های مستقلی نظیر جمهوری اسلامی ایران که این استیلای ظالمانه را به چالش کشیده‌اند.

علی‌ایحال، وقتی کشوری توانایی عمل به تعهداتش در قبال سایر کشور‌ها را به سبب فرمان صادره از آمریکا ندارد، به معنی آن است که نظم برساخته شده از جانب آمریکا در جهان ظالمانه است، چرا که چنین نظم نامنظم و نامتوازنی، حقوق بسیاری از کشور‌ها را پایمال می‌کند. چنین رویه‌ای نیز دیر یا زود محکوم به فروپاشی است.

تعهدات مالی کره‌جنوبی به ایران
اما مصداق مشخصی که برای گزاره فوق‌الذکر یعنی سیطره واشنگتن بر رویه‌ها و تعهدات و مسائل مالی مربوط به سایر کشورها، قابل ذکر است و این روز‌ها ملموس بوده، بحث تعهدات مالی کره‌جنوبی به ایران است که این تعهدات به سبب فرمانبرداری سئول از واشنگتن، اصطلاحاً فریز و تعلیق شده است.

کره‌جنوبی از مشتریان ثابت نفت ایران بود، حتی پس از اعمال تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه صادرات نفت ایران در مرداد ۹۷، کره‌ای‌ها به همراه ۷ کشور دیگر، از معافیت ۱۸۰ روزه برخوردار شدند و از سوی ارباب آمریکایی‌شان مجاز شدند که تا اردیبهشت ۹۸ از ایران نفت بخرند.

کره‌جنوبی در آن مقطع، روزانه حدود ۳۵۰ هزار بشکه نفت و میعانات گازی از ایران می‌خرید و همزمان در حال پیدا کردن فروشنده جدید و جایگزینی آن با ایران بود. فروشنده‌ای که کسی نبود جز آمریکا و امروز واشنگتن به یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت شل به کره جنوبی تبدیل شده است.

۷ تا ۹ میلیارد دلار؛ میزان بدهی نفتی سئول به تهران
علی‌ایحال، پس از آبان ۹۷ که تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه نظام بانکی و صادرات نفت ما برقرار شد، کره‌ای‌ها به بهانه تحریم آمریکا از پرداخت پول نفتی که از ایران خریداری کرده‌اند اجتناب کردند؛ این امر در شرایطی بود که سئول تا اردیبهشت ۹۸ از ایران نفت می‌خرید؛ تخمین زده می‌شود که میزان بدهی نفتی کره‌ای‌ها به ایران ۷ تا ۹ میلیارد دلار باشد.

سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، ۱۲ خرداد در جریان نشست خبری خود اظهار داشت: ما حدود دو سال مذاکره کردیم تا پولی که کره‌ای‌ها باید به ایران می‌دادند را به کشور برگردانیم؛ اما مقامات کره‌جنوبی در این زمینه به آمریکا گوش می‌دهند و تاکنون منتظر پاسخ آمریکا بوده‌اند؛ حدود ۷ میلیارد دلار پول ملت ایران در کره جنوبی است که باید هر زمان دولت ایران درخواست می‌کرد چه به صورت کالا و چه به صورت پول نقد عودت داده می‌شد، اما کره‌ای‌ها تا امروز تعلل کردند؛ استناد به تحریم‌های آمریکا نمی‌تواند ملاک عمل کره جنوبی و یا سایر کشور‌ها باشد.

۵۰ میلیون دلاری که آزاد نشد
حسین تنهایی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی نیز میزان دارایی‌های مسدود شده ایران در کره جنوبی را رقمی بین ۷ تا ۹ میلیارد دلار دانست و گفت: قرار بود مقامات سئول ۵۰ میلیون دلار آن را آزاد کنند، اما بدعهدی کردند و گفتند می‌توانیم مبالغی به عنوان هدیه پرداخت کنیم که همان را هم پرداخت نکردند.

هشدار ایران به کره‌ای‌ها
«عبدالناصر همتی» رییس بانک مرکزی کشورمان نیز روز چهارشنبه ۲۱ خرداد در مصاحبه با خبرگزاری بلومبرگ گفت: عملکرد بانک‌های کره جنوبی بر این مبناست که مانع دسترسی ایران به پول نفت صادراتی برای خرید غذا و دارو شود؛ اقلامی که از تحریم‌های آمریکا معاف است.

همتی در مصاحبه مزبور، به طرف کره‌ای این هشدار را هم داد که چنانچه در آزاد کردن میلیارد‌ها دلار پول نفت وارداتی از ایران اقدامی نکنند، ایران از از طریق مراجع بین‌المللی اقدام قانونی را انجام خواهد داد.

چرا کره‌ای‌ها از راه‌اندازی کانال مالی مشابه کانال سوییس امتناع می‌کنند؟
امتناع کره‌ای‌ها از پرداخت طلب نفتی ایران در شرایطی است که مقامات سئول که زیر یوغ آمریکا هستند و نظم سلطه‌گرایانه واشنگتن را پذیرفته‌اند، حداقل می‌توانند در این دوران کرونایی، بدهی نفتی خود را در پوشش کانال بشردوستانه‌ای مشابه کانال راه‌اندازی شده توسط سوییس در قالب غذا و دارو به ایران پرداخت کنند، اما مع‌الاسف کره‌ای‌ها از اجرای این پوشش نیز برای انجام تکالیف مالی خود سرباز می‌زنند تا بار دیگر به مردم ایران و همه جهانیان ثابت شود آمریکا و اذنابش که پیش‌برندگان نظم جهانی هستند چگونه حقوق سایر ملل را پایمال می‌کنند.

دستور روحانی برای وصول مطالبات نفتی از کره‌جنوبی
حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی، رییس‌جمهور کشورمان روز جمعه ۲۳ خرداد در گفت‌وگوی تلفنی با همتی رییس‌کل بانک مرکزی ضمن انتقاد از مسدودسازی منابع بانک مرکزی ایران توسط کره‌جنوبی که با تبعیت از سیاست‌های ضدانسانی آمریکا و در چارچوب فشار حداکثری آن‌ها به ملت ایران انجام شده است، به رییس کل بانک مرکزی دستور داد با همکاری وزارت امور خارجه موضوع را از طریق سیاسی دوجانبه و مسیر حقوقی، نهاد‌های مالی و مجامع بین‌المللی مورد پیگیری قرار دهد.

محافل سیاسی و اقتصادی و رسانه‌ای در کشور امیدوار هستند با دستور اخیر روحانی به رییس کل بانک مرکزی روند پیگیری‌های ایران برای وصول مطالبات نفتی از کره‌ای‌ها وارد مرحله جدی‌تری نسبت به گذشته شود و دولت با قاطعیت بیشتری برای دریافت پول نفت ملت ایران از سئول اقدام کند.

از سوی دیگر کره‌ای‌ها نیز باید آگاه باشند که مردم و نظام ایران، رفتار بدعهدانه و قانون‌شکنانه آن‌ها را که بازنمایی از مسخ شدن این کشور در نظم جنگل‌گونه و استیلاجویانه جهانی آمریکاساخته است، فراموش نمی‌کنند و پس از پایان دیر یا زود تحریم‌های یکجانبه آمریکا و فروکش کردن بحران کرونا، دیگر ظرفیت‌‎های عظیم اقتصادی و تجاری ایران برای سئول مسدود خواهد بود.


برچسب ها: ایران کره جنوبی

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *