صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حوادث آمریکا؛ نشانه وارونگی هژمونیک/ جابجایی قدرت در حال وقوع است

۲۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۴:۲۸
کد خبر: ۶۲۷۷۹۳
دسته بندی‌: سیاست
نماینده مجلس نهم با بیان اینکه حوادث اخیر آمریکا به اعتبار این کشور مدعی رهبری جهان لطمه وارد کرده است، گفت: نوعی وارونگی هژمونیک در حال وقوع است یعنی خود آمریکا که منادی این نهادها و هنجارهای بین‌المللی حقوق بشری بود، اتفاقات بزرگی در درون خودش در حال حادث شدن است.
نوذر شفیعی در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به نقض حقوق بشر سیستماتیک در آمریکا بیان داشت: آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم، به‌جای انگلیس به عنوان قدرتی مسلط؛ اداره امور جهان را به دست گرفت. 

وی ادامه داد: کار قدرت مسلط یا هژمون این است که خیر عمومی دیگر کشورها را تأمین کند. به‌همین دلیل آمریکا نهاد‌های مختلفی مثل سازمان ملل و نهاد‌های وابسته به آن، از جمله سازمان تجارت جهانی، نهاد‌ها و هنجار‌های عریض و طویلی را برای اداره امور جهان به وجود آورد.

کارشناس مسائل بین الملل بیان داشت: آمریکا همزمان با ایجاد این نهاد‌ها و رژیم‌های حقوقی از قدرت نظامی هم برای اداره امور جهان استفاده کرد که همه این‌ها را ثبات هژمونیک می‌نامیم.
 
شفیعی تأکید کرد: در حوزه حقوق بشر نیز آمریکا در تدوین اعلامیه حقوق بشر، شکل گیری و تدوین کنوانسیون‌های حقوق مدنی و سیاسی، همچنین حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و نیز کنوانسیون‌های منع تبعیض نژادی به‌عنوان چهار مورد از بنیاد‌های حقوق بشر در جهان نقش برجسته‌ای داشت.

وی گفت: هدف آمریکا این بود که این نهاد‌ها در چارچوب ارزش‌های لیبرال دموکراسی عمل کنند و دیگر کشور‌ها را تشویق کنند که به این مسیر بپیوندند؛ برای این کار هم هزینه‌های زیادی توسط آمریکا و کشور‌های در معرض مداخله، پرداخت شد.
 
کارشناس مسائل بین الملل تأکید کرد: این روند از سال ۱۹۴۵ آغاز و تاکنون ادامه یافته است و حال این‌طور تصور می‌شود که نوعی وارونگی هژمونیک در حال وقوع است یعنی خود آمریکا که منادی این نهاد‌ها و هنجار‌های بین المللی حقوق بشری بود، اتفاقات بزرگی در درون خودش در حال حادث شدن است.
نماینده مجلس نهم بیان داشت: متأسفانه تضییع حقوق سیاه‌پوستان آمریکا و متأثر از آن نقض حقوق بشر رنگین پوستان در طول تاریخ به شکل‌های مختلفی وجود داشته است؛ چنانچه اخیراً قتل یک شهروند سیاه‌پوست توسط پلیس آمریکا رخ داد و یا جلوگیری از ورود مهاجران توسط شخص رییس جمهور آمریکا صورت می‌گیرد. خیلی جالب است که نه حادثه اخیر و نه واقعه‌ای که یکی دو - سال پیش توسط نژادپرستان آمریکایی رخ داد و مردم را با خودرو زیر کردند، توسط ترامپ محکوم نشد.

شفیعی گفت: امروزه آمریکا در معرض توجه افکار عمومی جهانی قرار گرفته است چراکه آنها اتفاقات اخیر در آمریکا را با معیارهای حقوق بشری،می‌سنجند و می‌بینند حرف و عمل آمریکایی‌ها تا چه‌حد،با هم متفاوت است.

کارشناس مسائل بین الملل با تأکید بر اینکه کشوری که هنجار‌های بین المللی خود ساخته را رعایت نمی‌کند، شایستگی رهبری جهان را ندارد، عنوان کرد: حوادث اخیر در آمریکا؛ به اعتبارات استراتژیک این کشور به‌عنوان مدعی رهبری جهان لطمه وارد کرده است. 

وی گفت: قبل از این حوادث هم عدم موفقیت دولت آمریکا در مواجهه با کرونا و قبل‌تر هم خروج این کشور از توافقنامه‌های مهم بین‌المللی از آمریکا، یک تصویر متزلزل نشان می‌دهد و فرصت‌ مغتنمی برای کشور‌هایی مانند چین برای خودنمایی بیشتر فراهم می‌کند.

شفیعی با بیان اینکه همه این اتفاقات باعث تغییر و یا انتقال قدرت در سطح نظام بین الملل می‌شود، افزود: چین در ارتباط با بحث کرونا تجربیات و توانمندی‌های تکنولوژیک خود را با دیگر کشورها به اشتراک گذاشته است، آن‌ها همچنین بر رعایت هنجار‌های بین‌المللی تأکید دارند و دنبال کسب پیروان جهت تاثیرگذاری بیشتر بر نظم بین المللی هستند؛ لذا گویی روند جابجایی قدرت در حال اتفاق افتادن است منتهی به‌زمانی ۳۰ تا ۴۰ ساله نیاز دارد. 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *