- فردا چهارشنبه ۷ خرداد ۹۹، جلسه افتتاحیه مجلس یازدهم در صحن علنی بهارستان برگزار میشود. بر این اساس، ۲۷۶ منتخب فعلی مجلس یازدهم باید رأس ساعت ۸ صبح فردا در صحن علنی مجلس حضور داشته باشند.
افتتاحیه با ۲۷۶ منتخب
آنطور که سید اسماعیل موسوی دبیر ستاد انتخابات کشور به خبرنگار میزان گفت: این ۲۷۶ نفری که فردا باید در جلسه افتتاحیه مجلس حضور یابند، در جریان انتخابات دوم اسفند سال گذشته، جواز حضور در بهارستان را یافتند؛ البته تعداد راهیافتگان به مجلس یازدهم در جریان انتخابات دوم اسفند، ۲۷۹ نفر بود که دو نفر از آنها با نامهای «فاطمه رهبر» منتخب مردم تهران و «محمدعلی رمضانی دستک» منتخب مردم آستانه اشرفیه به دلیل ابتلاء به کرونا فوت کردند و یک نفر دیگر از آنها، با نام «سینا کمالخانی» به دلیل فاقد اعتبار بودن مدرک تحصیلیاش، از راهیابی به مجلس یازدهم بازماند.
تکلیف ۱۴ کرسی خالی
طبق گفته موسوی، انتخاب ۱۱ نماینده دیگر مجلس یازدهم به انتخابات مرحله دوم کشیده شده است که تکلیف این تعداد از نمایندگان در روز ۲۱ شهریور ماه مشخص خواهد شد اما انتخاب میان دورهای سه نماینده دیگر نیز همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ برگزار میشود.
رسمیت یافتن جلسه با حضور دو سوم نمایندگان
اما چگونگی و کموکیف برگزاری جلسه افتتاحیه مجلس در فصل اول آییننامه داخلی مجلس قید شده است. بر این اساس، جلسه افتتاحیه با حضور دو سوم نمایندگان رسمیت مییابد و در آغاز جلسه، آیات (۳۵) تا (۴۲) سوره شوری تلاوت میشود.
گزارش وزیر کشور و سخنرانی رییسجمهور
همچنین، آنطور که غلامرضا نوریقزلجه در جریان نشست خبری امروز خود گفت: در جلسه افتتاحیه مجلس یازدهم که فردا برگزار میشود پس از تلاوت قرآن و قرائت گزارش مختصری از جلسه، هیئت رییسه سنی مستقر میشود و پس از آن وزیر کشور به ارائه گزارش از روند برگزاری انتخابات میپردازد و در ادامه رییسجمهور سخنانی را ایراد میکند.
طبق گفته معاون اجرایی مجلس، در جلسه فردا، پس از سخنرانی رییسجمهور مراسم تحلیف و سوگند منتخبان مجلس یازدهم و افتتاح شعب برگزار میشود.
اما در بخش دیگری از آییننامه داخلی مجلس که مرتبط با چگونگی برگزاری جلسه افتتاحیه است، آمده که پس از قرائت پیام مقام معظم رهبری، مراسم سوگند انجام و در پایان جلسه، نمایندگان به منظور بزرگداشت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرتامام خمینی (ره) و شهیدان انقلاب اسلامی و ادای احترام و تجدید عهد با آنان در مرقد مطهر آن حضرت و بهشت زهرا(س) حضور خواهند یافت.
تفاوت افتتاحیه فردا با سایر افتتاحیهها
البته مراسم افتتاحیه فردا، تفاوتهایی با افتتاحیههای ادوار گذشته مجلس دارد و دلیل این تفاوت نیز ناشی از پروتکلهای بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کروناست. آنطور که
نوریقزلجه در جریان نشست خبری امروز خود گفت: مطابق روند افتتاحیههای مجالس پیشین، منتخبان میبایست پس از مراسم تحلیف برای تجدید بیعت با آرمانهای امام راحل در حرم مطهر بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حاضر میشدند، اما به سبب رعایت پروتکلهای بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کرونا مقرر شده که مراسم تجدید بیعت با آرمانهای امام راحل به وقت دیگری موکول شود و به جای آن نمایندگان مجلس یازدهم در جلسه افتتاحیه فردا بر سر مزار شهدای گمنام که در جوار بهارستان تدفین شدهاند حاضر میشوند.
تقلیل مدعوین
نوریقزلجه در ادامه با اشاره به یکی دیگر از تفاوتهای مراسم افتتاحیه مجلس یازدهم با افتتاحیه ادوار گذشته مجلس گفت: به سبب رعایت پروتکلهای بهداشتی ناشی از شیوع ویروس کرونا، در جلسه افتتاحیه فردا برخلاف روال معمول افتتاحیههای مجالس گذشته نمیتوانیم میزبان بسیاری از مهمانانی باشیم که حضورشان در چنین جلسههای افتتاحیهای متعارف بود؛ مهمانانی از قبیل اعضای هیئت دولت، استانداران، مسئولان کشوری و لشکری، پیشوایان مذاهب و اقلیتهای دینی و نمایندگان صنوف مختلف.
مهمانان ویژه جلسه افتتاحیه
البته رؤسای قوای قضاییه و مجریه در جلسه افتتاحیه مجلس یازدهم که فردا در صحن علنی بهارستان برگزار میشود، حضور خواهند داشت؛ همچنین افتتاحیه مجلس یازدهم مهمانان ویژهای نیز دارد؛ خانواده
شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی مهمانان ویژه مراسم افتتاحیه مجلس یازدهم هستند.
مهمان خارجی نداریم
اسدالله عباسی سخنگوی هیئت رییسه مجلس دهم درباره حضور میهمانان خارجی در افتتاحیه مجلس یازدهم به خبرنگار میزان گفت: از هیچ مقام خارجی برای شرکت در افتتاحیه مجلس یازدهم دعوت به عمل نیامده است.
همچنین در جلسه فردا که افتتاحیه مجلس یازدهم محسوب میشود از کلیه منتخبین تست کرونا به عمل میآید.
تحلیف
اما مراسم تحلیف نمایندگان مجلس در نخستین جلسه نیز سازوکار خاص خود را دارد؛ براساس بند سوم ماده یک آییننامه داخلی مجلس، نمایندگان حاضر در مجلس، طبق اصل شصت و هفتم (۶۷) قانون اساسی سوگند یاد میکنند. متن سوگندنامه توسط رییس قرائت میشود و نمایندگان به حالت اجتماع در حال قیام آن را تکرار و پس از انجام مراسم تحلیف، سوگندنامه را امضاء میکنند. نمایندگان اقلیتهای دینی این سوگند را با ذکر کتاب آسمانی خود یاد خواهند کرد.
براساس این ماده از آییننامه داخلی مجلس، نمایندگانی که در جلسه نخست شرکت ندارند باید در اولین جلسه رسمی که حضور پیدا میکنند سوگند را بجا آورند و ذیل سوگندنامه را امضاء کنند.
متن سوگندنامه
متن سوگندنامه نمایندگان نیز به این شرح است: «بسم الله الرحمنالرحیم . من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد میکنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد میکنم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم. همچنین ودیعهای که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم، و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی اطاعت کنم و در گفتهها و نوشتهها و اظهار نظرها استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنان را مدنظر داشته باشم».
استقرار هیئت رئیسه سنی
همچنین مطابق ماده ۱۰ آییننامه داخلی مجلس، مسنترین فرد از نمایندگان حاضر بهعنوان رییس سنی و فرد بعدی بهعنوان نایب رییس و دو نفر از جوانترین نمایندگان حاضر به سمت منشی معین میشوند و در جایگاه هیئت رئیسه قرار میگیرند. در صورت تساوی سن، هیئت رییسه سنی با قید قرعه از بین مسنترین و جوانتریننمایندگان حاضر تعیین خواهد شد.
وظیفه هیئت رئیسه سنی اداره جلسه افتتاحیه، انجام مراسم تحلیف منتخبان، اقتراع شعب و اجرای انتخابات هیئت رئیسه موقت است.
ثبتنام از داوطلبین عضویت در هیئت رئیسه
طبق تبصره یک ماده ۱۲ آییننامه داخلی مجلس، نمایندگانی که داوطلب عضویت در هیئت رئیسه هستند، باید حداکثر تا پایان وقت اداری روز افتتاحیه مجلس برای ثبتنام به هیئت رئیسه سنی مراجعه کنند و این موضوع قبلاً باید به اطلاع نمایندگان برسد. هیئت رییسه سنی موظف است شرح حال و سوابق داوطلبان را به همراه تصاویر آنان تهیه کند و در دومین جلسه علنی و قبل از برگزاری انتخابات هیئت رییسه در اختیار نمایندگان قرار دهد.
هیئت رئیسه مرکب از رییس، دو نائبرییس، شش دبیر و سه ناظر است. انتخاب رییس در نوبت اول با اکثریت مطلق آراء نمایندگان و انتخاب نوابرییس، دبیران و ناظران هر کدام جداگانه و با اکثریت نسبى و رأى مخفى و با ورقه خواهد بود. در صورتى که در انتخاب رییس در نوبت اول اکثریت مطلق حاصل نشود، در نوبت دوم اکثریت نسبى کافى خواهد بود.
تشکیل ۱۵ شعبه
اما مطابق ماده ۲۵ آییننامه داخلی مجلس، پس از انجام مراسم تحلیف، نمایندگان به حکم قرعه متساویاً به پانزده شعبه تقسیم شده و هر چند نفری که باقی ماندند به ترتیب از شعبهاول، یک یک به شعب افزوده میشود.
شعب برای انتخاب هیئت رییسه خود و سپس برای رسیدگی به اعتبارنامهها و پروندههای انتخاباتی و وظایف مربوط هر روز بدون تعطیل و حداقل روزانه ۶ ساعت تشکیل جلسه میدهند. نمایندگانی که بعداً سوگند یاد میکنند، به حکم قرعه به عضویت شعبیکه کسری دارند پذیرفته میشوند.
هر شعبه دارای یک رئیس و دو نایب رئیس و یک مخبر و دو منشی خواهد بود که جداگانه با رأی مخفی با ورقه با اکثریت نسبی که بیش از یک سوم کل اعضاء شعبه باشد به مدت یک سال انتخاب میشوند و در صورت تساوی به حکم قرعه عمل خواهد شد. نتیجهانتخابات با ذکر آراء باید طی گزارشی به وسیله مخبر به اطلاع مجلس برسد. مناط اعتبار برای رسمیت جلسه شعب حداقل دو سوم اعضاء میباشد وتصویب اعتبارنامهها و تصمیمات شعب بجز در مورد انتخاب افراد، با اکثریت مطلق آراء عده حاضر خواهد بود.