صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

شوی سیاسی کاخ سفید و کنگره بر سر توافق هسته ای

۰۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۸:۵۷
کد خبر: ۶۲۰۵۴
دسته بندی‌: سیاست
خبرگزاری میزان: گفت وگوهای هماهنگ،برنامه ریزی شده و دقیق مقامات آمریکا از جمله اوباما و جان کری با رسانه ها درباره نتیجه مذاکرات هسته ای با ایران با رویکرد فشار بیشتر به تهران و ایجاد فضای تبلیغاتی علیه کشورمان در افکار عمومی انجام می شود، ضمن این که هدف مهمی که آنها در اینگونه اقدامات دنبال می کنند نشان دادن شکست ایران در مذاکرات هسته ای است.
به گزارش باید توجه داشت که مذاکرات هسته ای ایران در این مرجله که اکنون منجر به جمع بندی و صدور قطعنامه از سوی شورای امنیت سازمان ملل شده است، از برخی جوانب پربار و پز اخمیت است که حاصل هوشمندی، درایت و پایبندی تیم هسته ای به اصول و چارچوب های نظام است که البته با راهنمایی ها و روشنگری های رهبر معظم انقلاب اسلامی به این نقطه رسیده است و هنوز مراحل دیگری از آت باقی است که باید شورای امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی هم بررسی های خود را این جمع بندی داشته باشند.

اما از سوی دیگر که مهمتر جلوه می دهد، تلاشی است که دولت اوباما برای رضایت کنگره و سنا به کار می برد تا از احتمال رد این توافق در کنگره جلوگیری کند. کنگره گرچه خود را مخالف توافق هسته ای با ایران نشان می دهد اما به خوبی می داند که چنین توافقی می تواند برآورده کننده خواسته های آنها باشد. این تلاش دو طرفه بیشتر شبیه یک شوی سیاسی تبلیغاتی است تا آن که واقعی باشد.

کنگره، وزرای دولت اوباما را برای ارائه توضیحات فرا می خواند؛ کری وزیر خارجه، مونیز وزیر انرژی و وزیر اقتصاد این کشور در شورای روابط خارجی آمریکا حاضر می شوند و بحث های داغی را هم به ظاهر انجام می دهند. این برنامه از شبکه های گوناگون دنیا به طور مستقیم پخش می شود. دیدنی و جذاب است. سعی دارد تقابل میان دولت و کنگره را نشان دهد اما در باطن چنین چیزی نیست. جنس همه آنها یکی است. دولت و کنگره و سنا همه دنبال این هستند تا بتوانند ایران را شکست خورده نشان دهند و سر مست از این پیروزی به اهداف بعدی خود برسند.

آمریکایی ها به خوبی می دانند که این توافق برای آنها حکم برنده را دارد پس همه تلاش خود را به کار می برند تا این توافق اجرایی شود. جمعبندی توافق هسته ای حتی اگر در کنگره و سنای آمریکا با اکثریت آراء هم رد شود، برای آمریکایی ها هیچ اتفاقی نمی افتد. تنها این فرصت را از دست می دهند که البته اگر چنین شود به سود ایران خواهد بود. چرا که روند و پروسه اجرایی توافق پیچیده است و زمان طولانی می برد تا اجرایی شود و البته در این جمعبندی گفت و گوهای هسته ای، این ایران است که باید پیشقدم شود و آنگاه آمریکایی ها بر اساس تأیید رفتار ما گام بر می دارند.

ایران اگر نسبت به پایبند نبودن طرف مقابل که همان آمریکا باشد، اعتراض کند و شکایت به شورای امنیت ببرد در قطعنامه شورای امنیت گنجانده شده که در این صورت تحریم ها علیه ایران باز می گردد!

آمریکایی ها به خوبی می دانند که اگر این توافق را اجرا نکنند، پاسخ به افکار عمومی برای آنها بسیار دشوار خواهد بود. قانع کردن مردم آمریکا و افکار عمومی دیگر کشورهای جهان پس از این همه سال که بر سر مذاکرات هسته ای با ایران سپری شد و هزینه های بسیاری را به مردم ایران تحمیل کرد، ناممکن است. به همین خاطر خوب می دانند که اگر این توافق از سوی آمریکا رد شود، نه تنها کشورهای همراه او دیگر با آمریکا همراهی نخواهند کرد بلکه رژیم صهیونیستی که همه این جنجال ها و پرونده سازی ها علیه جمهوری اسلامی ایران از گور او بلند می شود، منزوی تر از همیشه خواهد گشت و دیگر نمی تواند ادعاهای خود را علیه ایران تکرار کند.

ضمن این که جمهوری اسلامی ایران در جمعبندی توافق هسته ای در مقابل داده های خود، گرفته های متوازنی ندارد و اگر این توافق از سوی آمریکایی ها رد شود پیروزی دیگری در این مقطع از زمان برای ایران رقم خواهد خورد.

فرایند رسیدگی جمعبندی مذاکرات هسته ای از سوی آمریکایی ها آغاز شده و برخی از مراحل خود را طی کرده است، اما همچنان زمان باقی است. فرایند بررسی و رسیدگی به جمعبندی توافق هسته ای و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در ایران هم پروسه خود را دارد که مقدمات آن آغاز شده است. شورای عالی امنیت ملی کشورمان باید آن را بررسی دقیق کند و مجلس شورای اسلامی هم باید در راستای تصویب و رد آن اقدام کند.

ترتیبات آمریکایی ها به گونه ای است که پس از صدور قطعنامه شورای امنیت دباره مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 اکنون دو مجلس مقابل هم قرار گرفته اند. مجلس شورای اسلامی ایران اگر جمعبتدی را تصویب نکند و در مقابل، کنگره آمریکا آن را به تصویب برساند، این اتفاق خوبی نخواهد بود اما اگر کنگره جمعبندی توافق را رد کند و مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کند یک پیروزی بزرگ برای ایران رقم خواهد خورد.

گرچه کارشناسان و تحلیلگران چندان به پایببندی آمریکا به تعهدات خود امید ندارند و می گویند این احتمال بسیار زیاد وجود دارد که آمریکایی ها زیر توافق بزنند و امید  زیادی به پایبندی آنها به توافق نیست، اگر چنین اتفاقی هم بیفتد باز هم جمهوری اسلامی ایران است که پیروز عرصه هسته ای شده است.

محمد صفری -






ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *