صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

جزئیات افتتاحیه مجلس جدید/ از غیبت مهمانان خارجی تا حضور مقامات داخلی

۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۱:۰۱
کد خبر: ۶۲۰۳۷۴
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
مجلس دهم آرام آرام روزهای پایانی خود را پشت سر می‌گذارد و سکانداران جدید مجلس یازدهم آماده تکیه زنی بر صندلی‌های سبز بهارستان هستند، مجلسی که مراسم افتتاحیه آن محل فعلی برگزاری جلسات علنی خواهد بود و خبری از سالن اجلاس سران نیست.
- مجلس شورای اسلامی به عنوان ریل‌گذار قانونی حرکت دولت‌ها، نقش به سزایی در آینده ایران اسلامی دارد و «کیفیت» و «دقت» این ریل‌گذاری، نسبت مستقیمی در «پیشرفت» و «رفاه» مملکت و ملت کشورمان عزیزمان دارد.

بعد از انقلاب اسلامی ایران تاکنون ۱۰ دوره مجلس شورای اسلامی برگزار شده که هر کدام به گرایش و تمایلات فکری در ریل‌گذاری برای و دولت‌ها نقش ایفا کرده‌اند.

با این حال رفته رفته مجلس دهم روز‌های پایانی خود را پشت سر می‌گذارد و سکانداران جدید مجلس یازدهم آماده تکیه زنی بر صندلی‌های سبز بهارستان هستند.  
 

سخن سخنگو
آخرین جلسه مجلس دهم - اختتامیه - ۳۱ اردیبهشت برگزار خواهد شد و عملا بعد از برگزاری این جلسه مجلس دهم پایان خواهد یافت.

اسدالله عباسی در همین زمینه به خبرنگار میزان گفت مجلس دهم در تاریخ ۳۱ اردیبهشت به فعالیت خود پایان می‌دهد، البته هیئت رییسه  این مجلس تا تاریخ ۶ خرداد جلسات خود را پیرو هماهنگی‌های لازم برگزار خواهد کرد.

سخنگوی هیئت رییسه مجلس همچنین درباره زمان افتتاحیه مجلس یازدهم تاکید کرد افتتاحیه مجلس یازدهم  نیز در تاریخ ۷ خردادماه برگزار خواهد شد.

محل افتتاحیه
عباسی این را هم گفت که محل افتتاحیه مجلس یازدهم، محل فعلی مجلس شورای اسلامی خواهد بود و اخباری مبنی بر برگزاری این افتتاحیه در سالن اجلاس سران صحت ندارد.
 


انتخابات مجلس شورای اسلامی که هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود، تنها راه ورود افکار نو به خانه ملت و همچنین محملی برای گردش نخبگان است از همین روی، انتخابات مجلس شورای اسلامی هموراه مورد توجه افکار عمومی داخلی و حتی خارجی است.

جزییات میهمانان
عباسی در ادامه درباره حضور میهمانان خارجی در افتتاحیه مجلس یازدهم گفت که از هیچ مقام خارجی در افتتاحیه مجلس یازدهم دعوت به عمل نیامده است اما مقامات و مسؤلان ارشد داخلی در این مراسم حاضر خواهند شد.
 
افتتاحیه به روایت آیین‌نامه داخلی مجلس
در کلیات فصل اول آیین‌نامه داخلی مجلس پیرو تشکیل و افتتاح مجلس آمده است محل مجلس شورای اسلامی ایران محل تشکیل اولین مجلس خبرگان است که قانون اساسی ایران در آن به تصویب رسیده است و هیچ‌محل دیگری برای تشکیل جلسات عمومی رسمیت ندارد مگر باتصویب دوسوم نمایندگان حاضر در مجلس.
 
تلاوت قرآن
این آیین‌نامه می‌گوید نخستین جلسه هر دوره مجلس شورای اسلامی طبق اصل شصت و پنجم (۶۵) قانون اساسی با حضور حداقل دوسوم مجموع نمایندگان‌ رسمیت می‌یابد. در آغاز جلسه آیات (۳۵) تا (۴۲) سوره شوری تلاوت می‌شود.
 
در بخش دیگری از این آیین‌نامه آمده است ‌پس از قرائت پیام مقام معظم رهبری مراسم سوگند انجام و در پایان جلسه، نمایندگان به منظور بزرگداشت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت‌امام خمینی (ره) و شهیدان انقلاب اسلامی و ادای احترام و تجدید عهد با آنان در مرقد مطهر آن حضرت و بهشت زهرا حضور خواهند یافت.

تشریفات سوگند
‌براساس بند سوم ماده یک آیین‌نامه داخلی مجلس، نمایندگان حاضر در مجلس طبق اصل شصت و هفتم (۶۷)قانون اساسی سوگند یاد می‌کنند. متن سوگند نامه توسط رئیس قرائت می‌شود ‌و نمایندگان به حالت اجتماع در حال قیام آن را تکرار و پس از انجام مراسم تحلیف، سوگندنامه را امضاء می‌کنند. ‌نمایندگان اقلیت‌های دینی این سوگند را با ذکر کتاب آسمانی خود یاد خواهند کرد.


براساس این ماده از آیین‌نامه داخلی مجلس،‌ نمایندگانی که در جلسه نخست شرکت ندارند باید در اولین جلسه رسمی که حضور پیدا‌ می‌کنند سوگند را بجا آورند و ذیل سوگندنامه را امضاء کنند.

متن سوگند نمایندگان 
«بسم‏ الله‏ الرحمن‏ الرحیم‏ من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد می‌کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می‌کنم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم. همچنین ودیعه‌ای که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم، و در انجام وظایف وکالت، ‌امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی اطاعت کنم و در گفته‌ها و نوشته‌ها و اظهار نظرها استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنان را مدنظر داشته باشم.

تشکیل هیئت رییسه سنی
همچنین مطابق ماده ۲ آیین‌نامه داخلی مجلس؛ مسن‌ترین فرد از نمایندگان حاضر به‌عنوان رئیس سنی و فرد بعدی به‌عنوان نایب رئیس و دو نفر از جوانترین نمایندگان حاضر به سمت‌منشی معین می‌شوند و در جایگاه هیئت رییسه قرار می‌گیرند. در صورت تساوی سن، هیئت رییسه سنی با قید قرعه از بین مسن‌ترین و جوانترین‌نمایندگان حاضر تعیین خواهد شد.
 

وظیفه هیئت رئیسه سنی اداره جلسه افتتاحیه، انجام مراسم تحلیف منتخبان، اقتراع شعب و اجرای انتخابات هیئت رئیسه موقت است.
 
تقسیم شعب
مطابق ماده ششم آیین نامه داخلی مجلس، پس از انجام مراسم تحلیف، نمایندگان به حکم قرعه متساویاً به پانزده شعبه تقسیم شده و هر چند نفری که باقی ماندند به ترتیب از شعبه‌اول، یک یک به شعب افزوده می‌شود. شعب برای انتخاب هیئت رییسه خود و سپس برای رسیدگی بهاعتبارنامه‌ها و پرونده‌های انتخاباتی و وظایف ‌مربوط هر روز بدون تعطیل و حداقل روزانه ۶ ساعت تشکیل جلسه می‌دهند. نمایندگانی که بعداً سوگند یاد می‌کنند. به حکم قرعه به عضویت شعبی‌که کسری دارند پذیرفته می‌شوند. هر شعبه دارای یک رئیس و دو نایب رئیس و یک مخبر و دو منشی خواهد بود که جداگانه با رأی مخفی با ورقه با‌ اکثریت نسبی که بیش از یک سوم کل اعضاء شعبه باشد به مدت یک سال انتخاب می‌شوند و در صورت تساوی به حکم قرعه عمل خواهد شد. نتیجه‌انتخابات با ذکر آراء باید طی گزارشی به وسیله مخبر به اطلاع مجلس برسد. مناط اعتبار برای رسمیت جلسه شعب حداقل دو سوم اعضاء می‌باشد و‌تصویب اعتبارنامه‌ها و تصمیمات شعب بجز در مورد انتخاب افراد، با اکثریت مطلق آراء عده حاضر خواهد بود.
 
انتخابات یازدهم
انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی هم‌زمان با اولین انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس پنجم خبرگان (در ۵ استان) برگزار شد. این انتخابات سی‌وهفتمین انتخاباتی بود که در تاریخ جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود. به عبارتی دیگر، طی ۴۱ سال گذشته، ۳۶ انتخابات در ایران برگزار شده است، یعنی به طور متوسط هر یک سال و چند ماه، یک انتخابات ملی در ایران برگزار شده است. انتخاباتی که تجلی الگوی مترقی مردم‌سالاری دینی و نقش‌آفرینی و مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود و پیشبرد امور کشور است.
 
در این دوره از انتخابات ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۵۹ نفر واجد شرایط رأی دادن بودند که از این تعداد دو میلیون و ۹۳۱ هزار نفر رأی اولی به شمار می‌رفتند. همچنین حدود ۲۸ میلیون و ۸۷۲ هزار نفر از رأی‌دهندگان را بانوان و حدود ۲۹ میلیون نفر را آقایان تشکیل می‌دادند.
 
در جریان انتخابات روز جمعه دوم اسفند، تعداد ۲۰۸ حوزه انتخابیه در ۳۱ استان کشور دایر و تعداد شعب اخذ رأی در این ۲۰۸ حوزه انتخابیه، ۵۴ هزار و ۶۱۱ شعبه بود که از این میزان، ۴۰ هزار و ۲۱۰ شعبه به صورت ثابت و ۱۴ هزار و ۴۰۱ شعبه به صورت سیار فعالیت داشتند. از ۲۰۸ حوزه انتخابیه، ۲۰۳ حوزه انتخابیه، ملی و ۵ حوزه انتخابیه نیز مربوط به اقلیت‌های دینی بود. همچنین ۱۷۴ حوزه انتخابیه هم تک‌نماینده بودند.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *