حکم روزه خواری عمدی و مجازات روزه خواری در ملأ عام چیست؟
روزه خواری عمدی
همه مراجع: هر مقدار از روزهها را که نگرفته، باید قضا کند و افزون بر آن، براى هر روز نیز باید کفّاره بدهد؛ یعنى، دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را سیر کند و یا به هر کدام یک مد (تقریبا ده سیر) طعام (گندم یا جو و مانند آن) به آنها بدهد. [توضیحالمسائل مراجع، م ۱۶۶۰؛ وحید، توضیحالمسائل، م ۱۶۶۸.]حال این سوال پیش میآید که چنانچه فردی بر او کفاره عمد واجب شده باشد، اما توانایی به انجام آن نداشته باشد، وظیفه اش چیست؟
پاسخ: هرگاه هیچ یک از این سه کار ممکن نشود هر چند «مُد» که میتواند به فقرا اطعام کند و اگر نتواند باید ۱۸ روز روزه بگیرد و اگر نتواند هر چند روز که میتواند به جا آورد و اگر نتواند استغفار کند و همین اندازه که در قلب بگوید: «استغفراللَّه» کافی است و واجب نیست بعداً که قدرت پیدا کرد کفّاره رابدهد.
حکم پرداخت پول به جای طعام در کفاره
پرسش: آیا میتوان در پرداخت کفاره به جای طعام، پول به فقیر داد تا مصرف نماید؟
پاسخ: پرداخت پول بجای طعام کافی نیست مگر اینکه یقین داشته باشد که فقیر، آن را صرف نان میکند.
حکم شکستن روزه کفاره در بعد از ظهر
پرسش: اگر شخصی روزه کفاره را در بعد از ظهر عمدا باطل کند کفاره دارد؟
پاسخ: احتیاط واجب آن است که بعد از ظهر افطارنکند و اگر افطارنمود باید به ده نفر فقیر هر کدام یک مد طعام بدهد و اگر نمیتواند باید سه روز روزه بگیرد و احتیاط مستحبآن است که این سه روز پی در پی باشد.
حکم کفاره در صورت ترک روزه به خاطر اعتیاد
پرسش: شخصی که بر اثر اعتیاد روزه نگرفته است آیا علاوه بر قضا، کفاره نیز دارد؟
پاسخ: چنانچه میتوانسته ترک کند و نکرده است کفّاره دارد.
حکم کفاره روزه والدین برای فرزندان
پرسش: پدرم فوت شده و پول نماز و روزه اش را دادیم به کسی که بجای آورد. حال آیا پول کفاره روزههای قضا او را نیز باید بدهیم؟
پاسخ: پرداخت کفاره روزه والدین بر فرزندان واجب نیست و حتی از اصل مال میت نیز نمیتوان پرداخت مگر در دو صورت: ۱- با رضایت ورثه کبیر و از سهم آنها. ۲- میت در این زمینه وصیت نموده باشد که از ثلثاموال وی پرداخت میشود.
روزه خواری در ملأ عام
روزه خواری در ملا عام افزون بر قضا و کفاره، تعزیر نیز دارد که مقدار آن، برای بار اول و دوم ۲۵ تازیانه است و به نظر عده ای، اندازهای برای آن مشخص نشده و با نظر و تشخیص حاکم شرع تعیین میگردد. اگر بعد از تعزیر اوّل و دوم، برای مرتبه سوم روزه خواری کند، حکمش قتل است.