صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

مرگ مشکوک «عبدالله الحامد» در زندان عربستان؛ واکنش‎ها ادامه دارد

۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۹:۲۱
کد خبر: ۶۱۵۵۲۱
درگذشت یک فعال برجسته سعودی در زندان درحالی که دوران محکومیت خود را سپری می کرد، بار دیگر عربستان را در مرکز انتقادات حقوق بشری قرار داد.
- درگذشت «عبدالله الحامد»، مدافع حقوق بشر در زندان عربستان  پس از طی یک دوره بیماری، هم شوکه کننده و هم نمایانگر وحشیگری دولت سعودی است.

به گزارش پایگاه‎های میدل ایست آی، عفو بین الملل و گاردین، «عبدالله الحامد»، شاعر، فعال حقوق بشر و فعال سیاسی منحصر به فردی که فعالیت هایش را از اوایل دهه ۱۹۹۰ آغاز کرد و درصدد تغییر قانون اساسی و تامین حلقه مفقوده حقوق بشر در ساختار حقوقی عربستان بود، نهم آوریل سال جاری (۲۱ فروردین) دچار سکته مغزی شدید شده و در بیمارستان بستری شد و روز جمعه در ۷۱ سالگی درگذشت.
 
این در حالی است که پیشتر پزشکان درباره فشار خون بالای وی و جراحی ضروری قلب «الحامد»، هشدار داده بودند.

وی که از اعضای ۶ نفره موسسان کمیته دفاع از حقوق مشروع در سال ۱۹۹۳ بود، نخستین بار در همان سال بازداشت شد.
 
«الحامد»، در سال‌های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۶ سه بار دستگیر و آزاد شد؛ وی از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۳، تاریخ آخرین بازداشتش یعنی در دوران سلطنت سرکوبگرانه سه پادشاه سعودی «فهد»، «عبدالله» و «سلمان»، ۶ بار دستگیر، زندانی و آزاد شد.

در واقع زندان، خانه دوم رئیس جمعیت حقوق بشری «حسم» (که در انگلیسی با عنوان ACPRA شناخته شده است) بود که در سال ۲۰۱۳ بدون هیچگونه عفو سلطنتی به ۱۱ سال حبس محکوم شد؛ محاکمه‌ای که هم انحلال «حسم»، و هم مرگ بنیانگذارش را رقم زد؛ البته نباید از دفاعیات قدرتمندانه وی در دوران محاکمه اش که ساختار قضایی عربستان را به لرزه درآورد، چشم پوشی کرد.

«حسم»، یک سازمان غیردولتی در عربستان بود که هیچ حامی سلطنتی نداشت و رسالت دفاع از حقوق بشر و انجام تغییرات سیاسی را برای خود در اولویت قرار داده بود؛ عمده فعالیت این سازمان حمایت از زندانیان سیاسی و افشای شکنجه آنان در زندان‌های عربستان بود.

مهم‌ترین بخش مبارزات «عبدالله الحامد»، که حساسیت پادشاهی عربستان را برمی انگیخت، تلاش وی برای دستیابی به هدفش از طریق مبارزه مسالمت آمیز در جهت محدود کردن زیاده خواهی‌های قدرت سیاسی بود.
 
این امر هراس رژیم سعودی را از این جهت بر می‌انگیخت که گفتمان وی، هویت و ماهیت سرکوبگرانه و جنایتکارانه سران ریاض را افشا می‌کرد.
 
 
اتهام‌هایی که دولت عربستان سعودی به «الحامد»، وارد کرده، اعم از کاشت بذر اختلاف و نزاع، زیر سوال بردن دادگستری عربستان و شورای عالی علما، توصیف رژیم سعودی به عنوان یک کشور پلیسی، تحریک افکار عمومی علیه سرویس‌های امنیتی و اطلاعاتی بود.

حکم حبس طولانی «عبدالله الحامد»، همچنین فرصتی را فراهم کرد تا زندانیان زندان بدنام «الحائر» با واقعیت‌هایی پنهان روبرو شوند.

مرگ «الحامد»، از سوی گروه‎ها، سازمان‌ها و افراد متعدد فعال در زمینه حقوق بشر ناشی از غفلت عمدی از سلامت او توسط مقام‌های سعودی توصیف شد؛ ضمن اینکه بر لزوم پاسخگویی عربستان در مورد شرایط نامناسب حبس و تعویق جراحی وی تاکید کردند.

سازمان عفو بین الملل، محکومیت «عبدالله الحامد» و «محمد القحطانی» را نتیجه ناتوانی مقام‎های عربستان در برخورد با عقاید مخالف خود خوانده و خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط همه کسانی شد که به دلیل مبارزه مسالمت آمیز در راه حقوق بشر در عربستان در زندان به سر می‌برند.

دو برادر «الحامد»، به نام‌های «عیسی» و «عبدالرحمان»، نیز به دلیل فعالیت‌های حقوقی خود در زندان به سر می‌برند.

عربستان سعودی سال هاست که به دلیل نقض گسترده حقوق بشر با انتقادات بین المللی مواجه است؛ این انتقادات در پی حضور «محمد بن سلمان»، در مسند ولیعهدی عربستان از ژوئن ۲۰۱۷ افزایش یافته است.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *