دریافت جریمه از وامهای قرض الحسنه با وجود تعویق سه ماهه
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، با شیوع ویروس کرونا به دلیل اثرات اقتصادی آن بانک مرکزی از اواسط اسفندماه ۹۸ شرایط بازپرداخت اقساط تسهیلات واحدهای تولیدی و قرض الحسنه با تغییراتی همراه شد.
طبق مصوبه شورای پول و اعتبار برای تسهیلات قرض الحسنه مهلت ۳ ماههای در نظر گرفته شده است تا افرادی که در شرایط فعلی با کاهش درآمد روبرو شده اند دغدغه پرداخت تسهیلات را نداشته باشند.
در ابتدای اجرای این مصوبه برخی از بانکها به بهانههای مختلف از جمله ابلاغ نشدن مصوبه اقدام به کسر اقساط از حساب مشتریان خود کردند که بانک مرکزی با ایجاد سامانه برای ثبت شکایات و متوقف کردن برداشت خودکار تسهیلات قرض الحسنه از این موضوع جلوگیری کرد.
حال در اقدامی جدید برخی از بانکهای قرض الحسنه دریافت جریمه دیرکرد تسهیلات قرض الحسنه را اجرایی کردند که مصوبه شورای پول و اعتبار را زیر پا میگذارد.
در همین راستا فدایی مدیر رسیدگی به شکایات بانک مرکزی در خصوص جریمه دیرکرد وامهای قرض الحسنه با وجود تعویض سه ماهه اظهار کرد: در ارتباط با موضوع مهلت ۳ ماهه به اقساط قرض الحسنه، بانک مرکزی در تاریخ ۱۵/۱۲/۹۸ بخشنامهای را به بانکها ابلاغ کرد که براساس آن نباید بانکها بابت دیرکرد اقساط از تسهیلات گیرندگان قرض الحسنه جریمه دریافت کنند.
وی افزود: به عبارتی اخذ جریمه یا محاسبه جریمه در مهلت ۳ ماهه تخلف محسوب میشود و چنان چه مشتریانی با این مشکل روبرو شدند میتوانند در پایگاه اطلاع رسانی بانک مرکزی بخش شکایات مربوط به وامهای قرض الحسنه موارد را ثبت کنند و یا با صورت تلفنی از اداره رسیدگی به شکایات بانک مرکزی موضوع را پیگیری کنند.
به گفته این مقام مسئول بانک مرکزی اگر جریمه از افراد اخذ شده باید عودت شود و در این مقطع سه ماهه تعیین شده بانکها مکلف به برگشت پول به حساب مشتریان خود هستند.
به گفته مدیر رسیدگی به شکایات بانک مرکزی موارد تخلف باید از سوی بانک خاطی اصلاح شود، اما این موضوع مطرح میشود که در شراطی که اکثر بانکها درحال اعمال جریمه بر وامهای قرض الحسنه هستند چرا بانک مرکزی قبل از کسر جریمه با بانکهای متخلف که تعدادشان هم زیاد نیست برخورد نمیکند.
همچنین این سوال مطرح میشود که چرا بانک مرکزی تنها موارد ثبت شده در سامانه را پیگیری میکند در حالی که با یک بررسی ساده میتواند بانکهای خاطی را شناسایی و از دریافت جریمه از سوی بانکها جلوگیری کند.