کرونا چه تاثیری بر زندگی ما گذاشت؟
محمدعلی الستی جامعه شناس ارتباطات و استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه گفت: ویروس کرونا علاوه بر مشکلات و خطراتی که برای سلامتی انسانها ایجاد کرده، تاثیرات مثبتی نیز ایجاد کرده است. این ویروس فراگیر به صورت مستقیم و غیرمستقیم جوامع را به سمت یک نوع "توسعه" سوق داده است.
وی افزود: به عنوان مثال، در کشور ما که یک اجتماع در حال توسعه است، شکافی به نام شکاف دیجیتال، وجود داشت. به این معنا که نسلهای گذشته در دوران جوانی اینترنت، تلفن همراه و کامپیوتر در اختیار نداشتند. این نسل، در مقابل نسلی قرار دارند که قبل از مدرسه رفتن، این لوازم الکترونیکی را در اختیار داشته و به خوبی استفاده از آن را بلد هستند.
الستی اظهار کرد: ویروس کرونا، این شکاف بین این دو نسل را برطرف کرد؛ به طوریکه برخی معلمان و استادان دانشگاه که از کامپیوترها استفاده زیادی نمیکردند و اصلا کار با آنها بلد نبودند، در این روزها توانستند کلاس هایشان را مجازی برگزار کنند. حتی برخی از مردم برای استفاده از عابربانکها هم تردید داشتند که در حال حاضر از اپلیکیشنها استفاده میکنند.
جامعه شناس ارتباطات با اشاره به مثالهایی که از حرکت سریعتر به سمت توسعه حکایت دارند؛ ادامه داد: در گذشته سرانه مطالعه کشور ما بسیار پایین بود، اما در حال حاضر عده زیادی از مردم برای گذراندن وقت به کتاب روی آورده و عادت به کتاب خواندن کرده اند که این مسئله باعث افزایش سرانه مطالعه ما شده است. همچنین تعداد افرادی که فیلمها و سریالها را میبینند بیشتر شده و باعث ارتقاء سطح فرهنگی ایرانیها شده است.
وی با اشاره به تاثیرات دیگر شیوع ویروس کرونا افزود: در مقابل این نکات مثبت، نکات دیگری است که از نقطه ضعفهای ما به وجود آمده است. به عنوان مثال صاحبان حرفههای خدماتی، در این ایام با مشکلات اقتصادی بسیاری مواجه شده اند. در هر صورت دولت باید به فکر این قشر باشد، اما این مسئله باعث شد انسانها به سمت مشاغل کاذب هدایت نشوند و بر عکس به فکر تولید باشند.
این استاد دانشگاه گفت: به عنوان مثال عدهای به این فکر فرو میروند که به سراغ تولیدات کشاورزی و دامی بروند؛ زیرا خورد و خوراک مردم در هیچ شرایطی متوقف نمیشود؛ بنابراین افزایش کارآفرینی در پی خواهد داشت.
وی اظهار کرد: اگر این دوران بدون مشکلات بیشتر بگذرد، شاهد اتفاقات خوبی در عرصه اقتصادی و فرهنگی کشور خواهیم بود.