تلاش برخی از کشورها برای محدودیت در ارتباطات علمی ایران با خارج
به گزارش گروه جامعه به نقل از وزارت علوم، حسین سالارآملی در نشستی تصویری که به ابتکار معاونت بینلملل دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: تحریمهای ظالمانه علیه ایران به صورت تدریجی به ساحت علمی رسیده است و امروزه شاهد هستیم که برخی کشورها تلاش میکنند ارتباطات علمی ایران با خارج از آن را تعلیق کرده یا محدود سازند.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل افزود: برای برونرفت از تلههای تحریمی، برنامههای متفاوت و مختلفی از قبیل ارتباطات نقطهای، مویرگی، منطقهای و جهانی ارائه شده است. از همین رو، ارتباطات بینالمللی در وزارت علوم و دانشگاههای کشور با همین دیدگاه پیش رفته و موفقیتهایی نیز به دست آورده است.
رئیس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی با اشاره به شرایط ویژهای که اکنون با آن مواجه هستیم، گفت: شیوع کرونا به مردم، اقتصاد کشور و سلامت جامعه آسیب جدی وارد کرده است. اما نباید در این جهت بدون برنامه بود. اگرچه کرونا باعث شده است تا ارتباطات بینالمللی متفاوت از گذشته دنبال شود، اما جامعه علمی میتواند بر پایه توانمندیهای خود، آن را به فرصتی برای همکاریهای علمی در قالب و مسیرهای جدید تبدیل کند.
وی ادامه داد: از همین رو، ما چند برنامه اصلی را در دستور کار ارتباطات بین المللی قرار داده ایم از جمله اینکه از روسای برخی دانشگاهها درخواست کردهایم تا ضمن نامهنگاری با روسای دانشگاههایی که با آنها تفاهمنامه همکاری دارند، از شرایط ناعادلانه تحریمها علیه ایران در زمان مبارزه با ویروس کرونا و ضد بشری بودن آن انتقاد کرده و خواستار جهانیسازی مخالفت با تحریمها شوند و آمادگی خود را برای همکاری اعلام کنند.
به گفته وی، اقدامهای دیگر، راهاندازی کمپین «نه به تحریم» با هدایت کمیسیون انجمنهای علمی وزارت علوم و مشارکت دانشگاهها و انجمنهای علم و فناوری مردم نهاد بوده است. از سوی دیگر، درصدد هستیم با هماهنگی وزارت امور خارجه، نامهای را در سطوح عالی به مسئولان سازمانهای علمی تخصصی بینالمللی ارسال کرده و وضع تحریمهای ناعادلانه علیه ایران را متذکر شویم.
سالارآملی تصریح کرد: درصدد هستیم با همکاری دانشگاهها و رایزنان علمی، اتاقهای گفتگو میان دانشگاهها و همتایان خارجی برای رایزنی در خصوص موضوعات تخصصی کرونا راهاندازی کنیم. بر همین اساس، نخبگان دانشگاهی در این اتاقها و از طریق فضاهای مجازی، اثرات گوناگون اجتماعی، اقتصادی، فناوری و … بیماری کرونا را بررسی کرده و نتایج آن را در اختیار جامعه قرار دهند.
وی در این نشست به موفقیتها و دستاوردهای علمی دانشمندان در مقابله با ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: امروزه یکی از مهمترین سوالات جامعه علمی آن است که چرا این بخش نتوانسته است پیشبینی درستی از ویروس داشته باشد؟ نخبگان علمی اکنون میتوانند با رایزنی، پاسخی در خور به جامعه ارائه دهند.
قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل گفت: در شرایط کنونی، شاهد همبستگی ملی، منطقهای و جهانی برای مبارزه با ویروس کرونا و درمان آن هستیم. جامعه دانشگاهی به ویژه مدیران بینالملل دانشگاهها میتوانند با انتقال دانش و تجربیات جهانی به داخل کشور و یا تبادل تجربیات داخلی با جامعه جهانی، فرصتهای جدیدی را فراروی جامعه برای مبارزه و درمان قرار دهد.
در این نشست مجازی، معاونان بینالملل دانشگاهها بر یافتن راههای جدید برای جذب دانشجویان بینالملل برای تحصیل در دورههای مجازی، توجه ویژه به حمایت از همکاریهای تحقیقاتی مشترک و توجه به اساتید و دانشجویان ایران که در دیگر کشورها حضور داشته و موفق به برگشت به کشور نشدهاند، تاکید کردند.