صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سونامی مرگ سالمندان کرونایی تنها در اروپا

۲۰ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۲:۳۶:۵۹
کد خبر: ۶۱۱۰۰۸
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
میان هیاهو و بهت شهروندان اروپایی در خصوص شیوع گسترده کرونا، وقایع غم انگیز، باور نکردنی و ضد حقوق بشری تلخی در حال رخ دادن است که یکی از این وقایع، که روز به روز اخبار پراکنده جدیدی در خصوص آن به گوش میرسد، وضعیت اسفبار کسانی است که در خانه‌های سالمندان نگهداری میشوند.
گروه حقوقی و قضایی -مانیتورینگ حقوق بشر؛ شیوع گسترده ویروس کوید -۱۹ در قاره سبز، منجر به افزایش تصاعدی مبتلایان و قربانیان در اکثر کشور‌های اروپایی شده است. وزرای بهداشت ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا تاکید کرده اند که با افزایش مستمر تعداد مبتلایان و قربانیان، کمبود امکانات بهداشتی و درمانی و از همه مهم تر، غلبه میزان ورودی بیمارستان‌ها (مبتلایان) بر خروجی مراکز درمانی (بهبود یافتگان یا جانباختگان)، مدیریت بحران از دست آن‌ها خارج شده یا در آینده‌ای نزدیک خارج شده است.
 
در میان هیاهو و بهت شهروندان اروپایی در خصوص شیوع گسترده کرونا، وقایع غم انگیز، باور نکردنی و ضد حقوق بشری تلخی در حال رخ دادن است که پرده برداری از آنها، دل انسان‌ها در سراسر دنیا را آزرده خاطر می‌سازد. یکی از این وقایع، که روز به روز اخبار پراکنده جدیدی در خصوص آن به گوش می‌رسد، وضعیت اسفبار کسانی است که در خانه‌های سالمندان نگهداری می‌شوند. کسانی که در بحبوحه شیوع کرونا، به حال خود رها شده و حتی بدون آنکه به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها منتقل شوند، جان می‌دهند.

خبری که دنیا را تکان داد

در ۲۴ مارس (۵ فروردین ماه امسال)، ارتش اسپانیا در حین انجام ماموریت خود در ضد عفونی کردن خانه‌های سالمندان، متوجه می‌شوند که در یکی از این مراکز، که افراد بازنشسته و کهنسال با هزینه خود در آن‌ها مورد مراقبت قرار می‌گیرد، ده‌ها نفر از سالمندان در بدترین وضعیت ممکن رها شده و برخی از آنها، در تخت خواب خود جان باخته اند. ابتلای این بیماران به ویروس کرونا در آزمایش‌ها مورد تایید قرار گرفته است. شبکه تلویزیونی خصوصی "تله کینکو" گزارش داده است که کارکنان این مرکز نیز بدون اطلاع رسانی قبلی، روز‌ها قبل آنجا را ترک کرده و مرگ تدریجی ده‌ها سالمند را رقم زده اند. سالوادور ایلای، وزیر بهداشت اسپانیا پس از انتشار این خبر تلخ اعلام کرد:

"دولت اسپانیا نظارت بر خانه‌های سالمندان را تشدید می‌کند. مطمئن باشید که این موضوع اولویت قطعی دولت مادرید خواهد بود! "

در اخبار بعدی اعلام شد حداقل ۲۰ نفر از سالمندان ساکن این مرکز، به دلیل ابتلا به کرونا و در تنهایی مطلق جان باخته اند. همین موضوع، منجر به ایجاد نگرانی‌های مزمنی در خصوص سرنوشت ساکنان ۱۳۰۰ مرکز نگهداری سالمندان در اسپانیا شده است.
 
بیشتر بخوانید:

مرگ خاموش سالمندان ایتالیایی

شاید کمتر کسی تصور می‌کرد که مرگ بی سر و صدا و آزاردهنده سالمندان تنها در اروپا، تبدیل به یک "سونامی" شود! شبکه بی بی سی، که البته علاقه‌ای در خصوص بررسی وضعیت قربانیان سالمند مبتلا به کرونا در انگلیس ندارد، در گزارشی از وضعیت وخیم سالمندان مبتلا به کرونا در ایتالیا پرده بر می‌دارد:

"در کشور ایتالیا، صد‌ها نفر از جانباختگان کرونا، سالمندانی هستند که در مراکز مخصوص نگهداری می‌شوند. بسیاری از سالمندان در شهر "برگامو" در شمال ایتالیا که کانون اصلی شیوع کرونا در این کشور است، جان خود را از دست داده و به دلیل امکانات محدود بیمارستانها، فرصتی برای بهره مندی از مراقبت‌های ویژه و بستری شدن پیدا نکرده اند.

این تراژدی تلخ در ایتالیا، به موارد فوق ختم نمی‌شود! در جنوب ایتالیا که شدت شیوع کرونا از شمال این کشور پایین‌تر است، اخیرا پلیس متوجه ۸۳ سالمندی شد که در یکی از مراکز نگهداری، بدون غذا و آب به مدت ۲ روز رها شده بودند. برخی از این افراد به دلیل ابتلا به کرونا و ضعف بدنی جان خود را از دست دادند. کارکنان این مرکز نیز سالمندان را بدون اطلاع رسانی قبلی رها و آن‌ها را به حال خود واگذار کرده بودند.

مانور ارابه‌های مرگ در پاریس

اسپانیا و ایتالیا، تنها کشور‌هایی نیستند که در آن شاهد مرگ غم انگیز ساکنان خانه سالمندان هستیم. "لاکی ویلیامسون" خبرنگار شبکه بی بی سی در پاریس، در گزارشی در خصوص یک مرکز نگهداری سالمندان در پایتخت فرانسه می‌گوید:

"در بیرون خانه سالمندانی که در منطقه روتشیلد در پاریس قرار دارد، یک خودروی ون وجود دارد. بار این خودرو، جعبه‌ای چوبی (تابوت) بوده که با پلاستیک پوشیده شده است. شاهدان می‌گویند که بار‌ها شاهد رفت وآمد این خودرو و بارگیری جنازه‌ها توسط آن بوده اند. ۱۶ نفر از سالمندان مبتلا به کرونا تا لحظه تنظیم گزارش (۱۱ فروردین ماه) بر اثر این بیماری درگذشته اند. ۸۰ نفر دیگر از سالمندان نیز در پشت در‌های بسته و حفاظت شده این مرکز، با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند. "

برآورد‌های فعلی نشان می‌دهد که حداقل یک سوم از هزاران خانه نگهدای سالمندان در فرانسه، تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفته و برخی از ساکنان آن، به کوید -۱۹ مبتلا شده اند. این در حالی بود که تا حدود یک هفته قبل، میزان مرگ و میر گسترده سالمندان کرونایی در مراکز نگهداری خود، در آمار قربانیان کرونا لحاظ نمی‌شد! وزارت بهداشت فرانسه هنوز توضیحی در خصوص این مسئله نداده است.

"الکساندر سانرر" پزشک فرانسوی که مشغول فعالیت در یکی از مراکز نگهداری سالمندان در "وسگز" در شرق این کشور است، در توصیف بحران موجود می‌گوید:

"تا کنون ۲۰ نفر از سالمندانی که در مرکز محل کار من حضور داشتند، جان خود را بر اثر ابتلا به کوید -۱۹ از دست داده اند. حداقل ۵۰ نفر در این مرکز، از علایم تب شدید و ذات الریه رنج می‌برند. به ۳۰ نفر نیز دستگاه اکسیژن متصل شده است. "

منابع خبری در فرانسه معتقدند که بیش از هزار نفر دیگر از ساکنان خانه‌های سالمندان در این کشور به ویروس کرونا مبتلا شده اند. افرادی که به دلیل بهره مندی از سیستم ایمنی ضعیف و کهولت سن، امکان اندکی برای زنده ماندن، آن هم بدون بهره مندی از درمان‌های کامل بیمارستانی دارند. "فرانس ۲۴" در گزارش اخیر خود، از مرگ ۵۷۰ نفر دیگر در خانه‌های سالمندان بر اثر ابتلا به کرونا خبر داد. این در حالیست که هنوز آمار دقیق و کامل مبتلایان و قربانیان کرونا در این مراکز (از آغاز شیوع ویروس تا کنون) اعلام نشده است.

خانه سالمندان "مارکنات" در منطقه "آلزاس" فرانسه نیز طی هفته‌های اخیر به یکی از کانون‌های مرگ و وحشت تبدیل شده است. رئیس این مرکز در گفتگو با شبکه فرانس ۲۴ می‌گوید:

"از زمان تاسیس این مرکز در شرق فرانسه، هیچ گاه شاهد بحرانی به این مقیاس نبوده ام. این وحشتناک است. بسیاری از سالمندان، آخرین نفس‌های خود را در این مرکز می‌کشند. آن‌ها در اتاق‌هایی جداگانه نگهداری می‌شوند. تنها در عرض یک هفته، ۹ نفر از سالمندان جان خود را در این مرکز از دست دادند. با این حال تا زمان مرگ آنها، کیت و وسیله‌ای برای تشخیص ابتلای آن‌ها به کرونا وجود نداشت! از این میان، ۷ نفر قبل از مرگ دچار علایم رایج این ویروس شده بودند. "

روز‌های تاریک سالمندان کرونایی در آلمان

ساکنان خانه‌های سالمندان در آلمان نیز روز‌های سختی را در مراکز محل سکونت خود سپری می‌کنند. تنها طی روز‌های اخیر، ۱۷ سالمند در یکی از خانه‌های سالمندان در ولفسبورگ در شمال آلمان جان باخته اند. این در حالیست که ده‌ها نفر دیگر در این مرکز مبتلا به کوید -۱۹ بوده و وضعیت نامساعدی دارند.

بنابر گزارش نشریه انگلیسی "مترو"، اکثر ۱۴۵ نفری که تاکنون در ولفسبورگ به ویروس کرونا مبتلا شده اند را ساکنان خانه‌های سالمندان تشکیل می‌دهند. از این رو امکان دارد طی روز‌های آتی، شاهد افزایش تعداد قربانیان و مبتلایان در خانه‌های سالمندان در این شهر (واقع در ایالت نیدرزاکسن) باشیم.

در دیگر ایالات آلمان از جمله بایرن، زاکسن، نورت راین وستفالیا و ... نیز مراکز نگاهداری سالمندان زیادی وجود دارد. با توجه به شیوع گسترده کرونا در آلمان و عدم امکان پذیرش همه افراد مبتلا در بیمارستانها، سالمندانی که به کرونا مبتلا می‌شوند ناچار می‌شوند در همان مراکز نگهداری خود با مرگ دست و پنجه نرم کنند.

سانسور مرگ سالمندان انگلیسی

اگرچه شبکه بی بی سی گزارش‌هایی را در خصوص ابتلا و مرگ دسته جمعی افراد کهنسال در مراکز نگهداری سالمندان در دیگر کشور‌های اروپایی منتشر می‌کند، اما اساسا علاقه‌ای در خصوص بررسی وضعیت اسفبار خانه‌های سالمندان، آن هم در شرایط بحرانی فعلی انگلیس ندارد! با این حال روزنامه گاردین اخیرا اخباری را منتشر کرده است که گویای وقوع یک "جنایت تمام عیار" علیه سالمندان بی پناه محسوب می‌شود. گاردین دراین گزارش که دوم آوریل (۱۳ فروردین ماه) منتشر شده است، از تهدید مدیران مراکز نگهداری سالمندان به استعفای دسته جمعی خبر داده ومی نویسد:

"پس از اینکه در دستور العمل و ابلاغیه جدید دولت انگلیس به مراکز سالمندان، بر پذیرش سالمندان مبتلا به کرونا تاکید شد، مدیران این مراکز در نامه‌ای تهدید کرده اند که از سمت خود استعفا خواهند داد. بیمارستان‌ها نیز از آزمایش سالمندانی که خواستار ورود به این مراکز هستند، تست کرونا نمی‌گیرد. بنابراین، ممکن است برخی از این سالمندان دارای علایه نهفته و اولیه کوید-۱۹ باشند. "

با توجه به دستور العملی که در ماه مارس به پزشکان انگلیسی در"انتخاب بیماران" ابلاغ شده است، بدیهی است که وضعیت افراد پا به سن گذاشته‌ای که در خانه‌های سالمندان (در سراسر این کشور) به کرونا مبتلا می‌شوند تا چه اندازه‌ای دشوار خواهد بود. ایندپندنت در این خصوص می‌نویسد:

"طبق دستور العملی که به پزشکان انگلیسی ابلاغ شده است، آن‌ها می‌توانند با توجه به کمبود امکانات و تجهیزات و وضعیت مبتلایان، میان آن‌ها دست به انتخاب زده و به کسانی کمک رسانی کنند که احتمال زنده ماندنشان بیشتر است. "

هم اکنون، با توجه به شیوع گسترده‌تر ویروس کرونا در انگلیس و عدم وجود تخت‌های خالی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و فراتر از آن، عدم استفاده از تست تشخیص کرونا در قبال بسیاری از مبتلایان نشانه دار، سالمندانی که در مراکز مخصوص نگهداری می‌شوند از وضعیت آشفته‌ای برخوردار هستند. از میان بیش از ۵۵ هزار نفر انگلیسی که تا کنون به کرونا مبتلا شده اند، ۶۱۵۹ نفر تا کنون درگذشته اند.

در‌هایی که دیگر بسته شده اند!

بسیاری از خبرنگاران هنوز نمی‌دانند در بسیاری از مراکز نگهداری سالمندان در اروپا، آن هم در بحبوحه شیوع کرونا چه می‌گذرد! خبرگزاری آناتولی ترکیه در این خصوص به گزارش خبرنگار خود از کشور‌های اروپایی استناد می‌کند و می‌نویسد:

" خانه‌های سالمندان در کشور‌هایی مانند آلمان، فرانسه، بلژیک، ایتالیا و اسپانیا وضعیت بدی دارند. این در حالیست که نمی‌توان افزایش تعداد مبتلایان به کرونا را در این مراکز مهار کرد. به عنوان مثال ۸۷ درصد جانباختگان ویروس کرونا در آلمان را افراد بالای ۷۰ سال تشکیل می‌دهند که نشان دهنده میزان آسیب پذیری سالمندان مستقر در مراکز نگهداری آنهاست. نزدیک به ۸۰۰ هزار نفر سالمند در آلمان زندگی می‌کنند که دارای بیماری‌های دیگری نیز (علاوه بر کرونا) هستند. بستگان افرادی که در مراکز نگهداری سالمندان حضور دارند، در خصوص وضعیت آن‌ها شدیدا نگران هستند، هر چند که ملاقات این سالمندان برای جلوگیری از ورود ویروس کرونا از فضای بیرونی ممنوع شده است. همچنین در‌های بسیاری از این مراکز بر روی سالمندان جدید بسته شده اند. "

اطلاعاتی که در آینده افشا خواهد شد

آنچه تا کنون افشا شده است، تنها بخشی از فاجعه در خانه‌های سالمندان در سرتاسر اروپا محسوب می‌شود. چنانچه اشاره شد، بسیاری از اطلاعات و داده‌ها در این خصوص محرمانه باقی مانده و به دلایل امنیتی و جلوگیری از تحت فشار قرار گرفتن دولتها، افشا نمی‌شود.
نباید فراموش کرد که بسیاری از سالمندانی که در مراکز خاص نگهداری می‌شوند، دارای نزدیکان یا آشنایانی نیستند تا از مرگ آن‌ها مطلع شوند. از این رو آمار‌های پراکنده، موردی و متمرکزی که در برخی رسانه‌ها منتشر می‌شود، نمی‌تواند بیانگر عمق فاجعه در خانه سالمندان اروپایی باشد! اگرچه مقامات غربی وضعیت اسفبار و بسیار غم انگیز ساکنان خانه‌های سالمندان در کشور‌های خود را به فقدان و نبود امکانات و عدم توانایی در انجام تست کرونا و موارد بعدی ارجاع می‌دهند، اما در آینده‌ای نزدیک و با کنترل کوید -۱۹، آن‌ها باید پاسخگوی سوالات زیادی در خصوص ساختار حمایتی، اجتماعی و بهداشتی حاکم در قبال سالمندان باشند.
 
سالمندانی که در زمان حضور در مراکز نگهداری خاص، هرگز تصور نمی‌کردند که روزی اجساد رها شده آن‌ها در حال گشت زنی ارتش کشف شده یا ناچار باشند آخرین نفس‌های خود را به جای تخت بیمارستان، در تخت خواب خود بکشند...
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *