نمکی: غربالگری کرونایی ۴۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در کشور/ رئیسی: اعمال محدودیتهای سختگیرانه در ترددهای بین شهری / زالی: خروج از تهران جز در موارد غیرضروری متوقف شود
به گزارش گروه جامعه ، سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جمع خبرنگاران به تشریح اقدامات انجام شده برای طرح غربالگری در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا پرداخت و گفت: غربالگری در طرح بسیج ملی مقابله با کرونا از مرز ۴۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر گذشت و الگوی بینالمللی در این زمینه شکل گرفته که مورد توجه سازمان جهانی بهداشت نیز قرار گرفته است.
وی ادامه داد: همچنین با تایید رییس جمهوری، طرح فاصلهگذاری اجتماعی نیز به زودی ابلاغ میشود. امیدواریم مردم همان طور که تاکنون با وزارت بهداشت همکاری کردهاند، برای اجرای این طرح نیز کمک کنند. برای گروه دیگری که با وجود همه خواهشهای ما در خانه نمینشینند، این طرح اجرا خواهد شد تا از موج دوم بیماری که به دلیل ایاب و ذهاب پیش میآید، جلوگیری کنیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: مسائل اجرایی این طرح با کمک وزیر کشور و تیم مربوطه بررسی شده است.
زالی: خروج از تهران جز در موارد غیرضروری متوقف شود
علیرضا زالی، رئیس ستاد مبارزه با کرونای استان تهران صبح چهارشنبه در حاشیه مراسم افتتاح مجتمع بیمارستانی و نقاهتگاه ۲ هزار تختخوابی شهید دکتر هجرتی نیروی زمینی ارتش در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که آیا برنامهای برای تعطیلی ادارات در تهران یا طرحی مشابه قرنطینه در دستور است، گفت: این موضوع در قالب ۱۰ پیشنهاد به ستاد ملی کرونا ارایه شده است که بخشی از آن تعطیلی ادارات در فاصله بینالتعطیلین است و سایر موارد که خدمت وزیر بهداشت ارسال شده و قرار است در ستاد ملی، مصوبات ستاد استانی مورد بررسی قرار گیرد.
وی در ادامه اظهار کرد: ما در تهران قبل از تعطیلی مدارس و ادارات ۱۵ گروه را شناسایی کرده بودیم که این افراد گروههای پر خطری بودند که در قالب مرخصی استعلاجی پیش بینی کردیم تا در ادارات حضور پیدا نکنند؛ به خصوص افراد بالای ۵۰ سال؛ چراکه جزو گروههای آسیب پذیر هستند. آنچه که رییس سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام کردند افرادی که به هر حال با سایر ساز و کارها از قبیل دورکاری در مجموعه ادارهها حضور ندارند جزو سنوات مرخصی استحقاقی آنان محسوب نمیشود؛ یعنی این فرصت برای آنان فراهم میشود که از مجموعه مرخصی ذخیره این افراد کسر نشود.
رئیس ستاد مبارزه با کرونای استان تهران در ادامه تصریح کرد: شب گذشته رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور اعلام کردند افرادی که با مسئولیت مسوولان ارشد ادارهها و مجموعه دستگاههای اجرایی به خصوص در استان تهران جزو شیفتهایی هستند که در محیط اداره نباید حضور یابند، این جزو سنوات مرخصی استحقاقی آنان محسوب نخواهد شد.
وی در ادامه تاکید کرد: در رابطه با قرنطینه سازی همان طوری که بارها گفته شده، چهار فاز وجود دارد. برای رفتن به فازهای بعدی باید در فازهای ابتدایی اقدامات لازم به کفایت انجام شده باشد. ما اکنون در فاز سوم قرنطینه سازی هستیم که عمدتا بر کاهش حضور در شهر، توقف اکثر فعالیتهای غیر ضروری مدنی و حضور افراد به عنوان راهبرد اساسی در منزل ماندن باید دنبال شود. دیروز ما شاهد بودیم که تعدادی از مغازهها و گروههایی که در گروه مواردی بودند که باید تا پایان ۱۵ فروردین تعطیل اعلام میشدند، خودسرانه اقدام به بازگشایی کردند که با حضور معاون امنیتی استاندار تهران و همکاری عزیزان در تعزیرات و نیروی انتظامی اقدام به تعطیلی و توقف فعالیت آنان شد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه همکاری مردم در مقابله با کرونا نقش اساسی دارد، گفت: در کنار تمامی اقدامات خود مردم در مقابله با این ویروس نقش اساسی دارند. اقناع مردم راهبرد بسیار مهمی در این زمینه است. ما در روز گذشته که گشتی هوایی در تهران داشتیم متاسفانه دیدیم که برخی از مردم در بوستانهایی که فاقد حصار و ورودی بوده مستقر شده و پیکنیک برگزار کردند. این نشان میدهد که بخشی از مردم اهمیت موضوع را درک نکرده اند. شاید لازم باشد در خصوص این گروه از افراد که اقدامات اغنایی و نصیحت اجتماعی بر روی آنان موثر واقع نشده، از اقدامات قهری و بازدارنده استفاده کنیم. به عنوان نمونه ما دیروز از مجموعه عزیزان در نیروی انتظامی و تعزیرات استفاده کردیم و به تعطیلی اماکنی پرداختیم که نباید تا ۱۵ فروردین باز میشدند و جزو گروه کسب و کارهای غیر ضروری بودند.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که برای کنترل دور دوم سفرهای نوروزی چه اقداماتی انجام خواهد شد، گفت: پیشنهاد ما این است که با توجه به اینکه در فاز اول سفرهای نوروزی شاهد این بودیم که تعدادی از افراد علی رغم توصیههای بهداشتی به سفر رفتند؛ تعطیلی سفرها است. گرچه برخی از استانهای مقصد عدد قابل توجهی در کاهش مسافر نسبت به سال قبل داشتند، اما حتی یک سفر غیرضروری نیز میتواند خطر آفرین باشد و به صورت تصاعدی آمار را افزایش دهد. در خصوص فاز دوم سفرها پیشنهاد ما تعطیلی سفرها است. پیشنهاد ما این است که خروج از استان تهران به غیر از مواردی که ضرورت دارد باید متوقف شود.
زالی در ادامه خاطر نشان کرد: از استان تهران باید جلوی مسافرها گرفته شود. بیشترین مسافرانی که در این ایام در کشور جابجا شدند از استان تهران بودند. مقاصدی که تهرانیها انتخاب کردند قابل توجه است و به همه استانها از استانهایی که آلوده بودند و یا آلودگی آنها کمتر بود سفر داشتند. ما اگر بتوانیم در فاز دوم سفرها اقدامات بازدارنده جدیتری را در تهران اعمال کنیم بخش اعظمی از سفرهای نوروزی کنترل خواهد شد که مستلزم این است که کمیته اجتماعی و امنیتی ستاد فرماندهی ملی کرونا در این زمینه تصمیم گیری کند. قرار است امروز در جلسه دولت نیز در این خصوص صحبت شود. یکی از راهکارهایی که میتواند به صورت منطقی باعث کاهش انتقال ویروس بین شهرها و استانها شود تعطیلی و توقف سفرهای غیرضروری بین شهری است.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال تعطیلی بوستانها در روز ۱۳ فروردین وجود دارد، بیان کرد: ما نگرانی خود را در خصوص سیزده بدر کماکان داریم گشت هوایی دیروز ما نیز نشان داد در شرایطی که هنوز روزه سیزدهم فروردین ماه نرسیدهایم افرادی در بوستانها حضور داشتند بنابراین حتماً اقدامات جدی را ما در ستاد تهران دنبال خواهیم کرد به دلیل اینکه متاسفانه اگر این روز مانند سنوات گذشته برگزار شود میتواند در آخرین روزهای تعطیلات تمام زحمات تیم پزشکی را نقش بر آب کند و در آستانه تغییرات ریتم شهری در پایان تعطیلات فروردین مشکلاتی ایجاد کند.
وی در ادامه افزود: حضور افراد در بوستانها و مراکز تفریحی منجر به چرخش این ویروس و افزایش مبتلایان میشود ما برنامه خود را طراحی کرده ایم و با کمک استاندار تهران در حال نهایی سازی هستیم تا به عنوان مصوبه استان تهران اجرایی شود.
زالی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا امکان ادامه تعطیلی بعد از ۱۵ فروردین نیز وجود دارد، بیان کرد: طبیعی است که تغییر شرایط تعطیلات منوط به تحلیل ما در هفته دوم فروردین است. با تحلیل میزان مبتلایان و میزان مراجعین و الگوی اپیدمی در هفته دوم سناریوهایی طراحی میشود که پس از پایان تعطیلات دو هفته اول فروردین بر اساس آن عمل خواهد شود.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از انتقادهایی که به تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا و ستاد استانی در مقایسه با سایر کشورها وارد شده چگونه است، بیان کرد: آنچه که مشخص است هر چه که زمان میگذرد مصوبات استانی و مصوبات ستاد ملی باهم همخوانی بیشتری داشته است. طبیعی است که در هر استان شرایط جدیدی حاکم میشود پیشنهاد عملی این است که همانطور که دکتر نمکی بر این موضوع اعتقاد دارند ما در استانهای مختلف با توجه به شرایط و وضعیت متفاوت، وضعیت اجرایی برای استان در نظر بگیریم که از توان اجرایی برخوردار باشد و این امکان وجود داشته باشد که متناسب با مقتضیات استان در آنجا تصمیمگیری شود. پیشنهاد ما و وزارت بهداشت و وزارت کشور آن است که استانداران بتوانند در شرایط خاص خود متناسب با مقتضیات استان تصمیمهای مشخصی برای استان بگیرند و در اصول راهبردی وحدت ملی باشد.
علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز چهارشنبه در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس از وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: ترددهای استانی و بین شهرها بر اساس وضعیت هر استان محدود میشود و فعالیت اصناف هم بر اساس سه لیست تهیه شده مدیریت میشوند و فعالیت بسیاری از آنها محدود میشود.
معاون نمکی خاطرنشان کرد: اقدام که امروز رئیس جمهوری اعلام کرد. محدودیت تردد استانی است که خیلی محدود میشود. سه تا لیست تهیه شده است و در هر استان با توجه به وضعیتی که دارد استراتژی خاصی اجرا میشود. در یک استان استراتژی ممکن است این باشد که خروج از شهرهای آلوده و ورود به شهرهای سالم ممنوع شود اگر بخواهیم به ایزولاسیون ۷۰ درصد برسیم باید این برنامه برای همه شهرها اجرا شود به جز موارد استثنایی، زیرا بعضی ممکن است برای درمان یا تهیه مایحتاج ضرورری نیاز به رفت و آمدها داشته باشند، اما باید مدیریت بهتری انجام داد.
رئیسی افزود: در داخل شهرها بهترین استراتژی در خانه ماندن است. افراد نباید از خانه بیرون بیایند. فروشگاهها، محلهای تجمع، پارکها، تالارها، مراکز مذهبی همه باید بسته شود. با این اقدامات درصد مهمی رو به جلو میرویم. اگر این اقدامات انجام شود تاثیرگذار است. مرحله آخر قرنطینه اجباری مردم در خانه است که در برخی کشورها اجرا شده است، اما با اعتماد و درخواست از مردم و تعهد اجتماعی کار را دنبال میکنیم و به این مرحله نمیرسیم.
معاون وزیر بهداشت گفت: قطع زنجیره انتقال ویروس با تعهد اجتماعی صورت میگیرد نه تحکم اجتماعی، اما اگر رعایت نشود ممکن است به سمت جرایمی برویم که در برخی کشورها انجام شده است.
وی گفت: اصنافی هستند که تحت هیج شرایطی نباید تعطیل باشند مثل داروخانه ها، آتش نشانی، تعمیر خودرو، تاسیسات منازل، فروشگاههای زنجیره ای، نانوایی ها، قصابیها که به اجبار باید باز باشند، برخی باید ساعات کار را افزایش دهند و حتی ۲۴ ساعته شوند، اما بسیاری از مشاغل یا تعطیل میشوند یا با حداقل ظرفیت کار میکنند. البته برای ارائه این خدمات پشتیبانیهای لازم هم انجام میشود و کارخانهها هم باید باز باشند، اما برای اصنافی که در لیست سوم هستند و مورد نیاز نیستند مثل مبل و موکت و تجمعات غیر ضروری سختگیریهایی انجام میشود و نباید باز باشند.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: خیلی از اصناف خودجوش تعطیل کرده اند و همکاری میکنند اصنافی که به مایحتاج مردم است نیز فعالیتشان را بیشتر کردهاند در کشور ما دو نکته مهم وجود دارد که نسبت به سایر کشورهای دنیا قابل توجه است. مایحتاج مردم کمبود ندارد و در حوزه سلامت هم در کشور کمبودی نداریم و پذیرای بیماران هستیم. حوزه بهداشت و درمان بدون مشکل کارش را انجام میدهد با این وضعیت تعداد بیماران کمتر میشود.
رئیسی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره احتمال طغیان کرونا و آتش زیر خاکستر بودن وضعیت فعلی گفت: اینکه رئیس بیمارستانی گفته که طغیان بیماری داریم حرف درستی است و نشانه نگرانی است. حدود ۴۰ درصد افراد در تهران به توصیهها گوش نکردند و به سفر رفتند. ۶۰ درصد مردم دو کار را انجام دادند یعنی به مسافرت نرفتند و در خانه ماندند، اما افرادی که به سفر رفتند میتوانند بیماری را منتقل کنند یا بیماری را به شهرستان برده باشند یا از شهرستان به تهران بیاورند و دوباره ممکن است با طغیان کرونا مواجه شویم.
وی افزود: افرادی که به سفر رفتند قبل از بازگشت و بعد از رسیدن به خانه وارد سایت salamat.gov.ir بشوند و وضعیت خود را ثبت کنند تا بتوانیم با اقدام به موقع جلوی انتقال بیماری را بگیریم. امیدواریم با همکاری مردم و محدودیتهای اعلام شده از سوی دولت شاهد موج دوم بیماری بعد از سفرهای هفته اول نوروز نباشیم. نگران بازگشت مسافران هستیم و امیدواریم محدودیتهای تردد در هفته دوم فروردین اجرا شود.
رئیسی گفت: در طرح بسیج ملی بیش از ۴۵ میلیون تاکنون مشارکت داشتند و غربالگری صورت گرفته است بیش از ۲۳ هزار تیم بهداشتی هم تشکیل شده و کار غربالگری را انجام میدهند امیدواریم در حوزه بهداشت محیط هم بتوانیم کارهای لازم را انجام دهیم، اما اگر مردم رعایت نکنند احتمال طولانی شدن دوره اپیدمی وجود دارد و به تناسب آن محدودیتها و انجام غربالگری هم تمدید میشود.
وی افزود: در ایران هم اگر تحت بیمارستان کم باید و مشکلاتی ایجاد شود مثل کشورهای دیگر ما هم دچار فاجعه میشویم؛ بنابراین باید به صورت جدی توصیههای را رعایت کنیم.
رئیسی ادامه داد: در مورد آمار در کل دنیا روند بیماری رو به جلو است و این آمارها هر روز بیشتر میشود. اکنون کانون بیماری در اروپاست. آمار ایتالیا از چین هم جلوتر میزند و پیش بینی این است که بر اساس روند اپیدمیولوژی در طول هفتههای آینده آمریکا از همه کشورها جلو میزند.
معاون وزیر بهداشت گفت: به طور کلی تحلیل سازمان بهداشت جهانی این است که میزان شیوع و بروز بیماری در آسیا کندتر از اروپا دیده میشود. اکنون چین موارد اندکی گزارش دارد. کره جنوبی و ژاپن با شیب ملایمی جلو میروند. کشورهای همسایه ما البته مشکل دارند و در بحث قدرت تشخیص، بروز بیماری و گزارش دهی ضعیف هستند و همه اینها بر وضعیت بیماری در ایران موثر است.
رئیسی افزود: در کشور ما پیش بینی این است که در هفته آینده ممکن است تعداد موارد بیماری بیشتر شود، چون علاوه بر آزمایش افراد بستری، افراد مشکوک و سرپایی که نیازی به بیمارستان رفتن ندارند را هم آزمایش کنیم با افزایش تعداد موارد شناسایی شده آمار ممکن است بالا برود. تعداد مثبتها بالا میرود، اما میزان و درصد مرگ و میر پایینتر میآیند این اتقاق در هفتههای آینده میافتد.
معاون وزیر بهداشت گفت: حرفهای زیادی درباره قرنظینه در کشورهای مختلف مثل ایتالیا یا چین گفته میشود. در ایران هم سختگیری بوده است و اکنون سختگیریها در حال افزایش است در کشور ما مدارس و دانشگاهها تعطیل شد. در طول تاریخ برای اولین بار مساجد، نمازهای جماعت و جمعه و حتی حرمهای مطهر تعطیل شدند خیلی از اصناف، تالارها، عروسیها و عزاها، سالنهای سینما و تئاتر تعطیل شدند این کارها و کارهای خیلی بیشتری انجام شده است و نباید نادیده گرفته شود.
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره هانتا ویروس گفت: در مورد هانتا ویروس که اخیرا در چین گزارش شده فعلا نگران نیستیم. بر اساس قوانین بین المللی و وظایفی که سازمان بهداشت جهانی به همه کشورها محول کرده هر ویروس را باید جدی گرفت و هر موردی از ویروس را باید گزارش داد. تمهیدات لازم را انجام میدهد و در این مورد تحقیق میکنیم و این ویروس را هم که بین انسان و حیوان مشترک است رصد میکنیم، اما فعلا گزارشی از این ویروس در ایران نداریم و نگران نیستیم. در چین به طور کلی ویروسهای مشترک بین انسان و حیوان زیاد است.
معاون وزیر بهداشت درباره تولید واکسن کرونا نیز گفت: از زمان شیوع این ویروس در خیلی کشورها از جمله چین و آمریکا تلاش برای تولید واکسن را شروع کرده اند، تحقیقات زیادی انجام شده و در مواردی به تست انسانی هم رسیده است، اما در خوشبینانهترین حالت این واکسن زودتر از ۶ ماه آینده وارد بازار نمیشود، اما چون ویروس کرونا بر خلاف مرس و سارس نابود نمیشود و در سالهای آینده هم ماندگار است با آمدن واکسن ایران نیز این واکسن را خریداری میکند و امیدواریم بتوانیم در پاییز امسال این واکسن را در کشور داشته باشیم.
وی افزود: در کنار واکسن، باید به این تکته هم توجه داشت که هنوز هیچ درمان و داروی اختصاصی برای درمان کووید ۱۹ در دنیا نداریم که ۱۰۰ درصد جواب بدهد. درمانهای موجود بیشتر درمان عوارضی یا درمان بیماریهای زمینهای است.
رئیسی در پاسخ به پرسش دیگر درباره سیل و خطر افزایش کرونا در شهرهای جنوبی گفت: افزایش خطر سیل در برخی شهرهای جنوبی با توجه به گزارشهای هواشناسی جدی است. یکی از مدیر کلهای وزارت بهداشت در این مناطق مستقر شدهاست و تیمهای بهداشتی برای واکسیناسیون مردم از جمله واکسن فلج اطفال و سرخک و مراقبت از مادران فعال شده است و همزمان برای جلوگیری از طغیان کرونا فعالیت میشود و در واقع این مناطق در دو جبهه میجنگیم و تیمهای بیماریابی به شدت فعال هستند.