رئیس کل بانک مرکزی: تعویق ۳ ماهه اقساط تسهیلات جریمه ندارد
همتی با تسلیت به خانوادههای جانباختگان کرونا، افزود: صاحبان این مشاغل به بانکها مراجعه نکنند و البته بانکها هم مراعات کنند و افرادی که تسهیلات قرض الحسنه گرفتند تا سه ماه ضرورتی ندارد که اقساط خود را پرداخت کنند البته در فضای مجازی نوشته بودند که از حساب افراد برداشت شده از آنجایی که ۲۰ هزار شعبه داریم و تا بخشنامهها ابلاغ شود ممکن است طول بکشد و دموکراسی اداری طولانی است اگر برداشتی شده باشد بانکها موظف هستند بازگردانند و تا سه ماه هیچ قسطی پرداخت نمیشود، توصیه میشود بانکها همراهی بیشتری با مردم کنند.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص اینکه افرادی که در اسفند ۹۸ تا فروردین و اردیبهشت ۹۹ چک دارند و نمیتوانند آن را پاس کنند، گفت: اخیرا قانون چک اصلاح شد و بر اساس آن اگر کسی چک برگشتی داشته باشد در بانک تیک میخورد و بانکها نمیتوانند به وی خدمات بدهند؛ البته در این خصوص بین دو تصمیم قرار گرفتیم و میگوییم ذینع حق دارد چک را به اجرا بگذارد و پول خود را مطالبه کند، ولی اگر کسی چکش برگشت بخورد سایر خدمات به وی را قطع نکنیم شاید به دلیل کرونا باشد؛ بنابراین چک کسانی که از اول اسفند تا ۳۱ اردیبهشت برگشت بخورد از هر زمانی در این مقطع، ۳ ماه مهلت دارند که از خدمات بانکی استفاده کند، ولی در رویه قضایی دخالت نمیکنیم.
همتی درباره استفاده بیشتر مردم از خدمات الکترونیک بانکی اظهارداشت: قبل و بعد از اینکه کرونا شیوع بیشتری پیدا کرد تصمیماتی گرفته شد. قبلا کارت به کارت ۳ میلیون تومان بود که سقف آن به ۱۰ میلیون تومان افزایش یافت که این تصمیم در تراکنشهای غیرحضوری تاثیر داشت و دوم اینکه کسانی که بخواهند کارت هدیه بدهند سقف تا دو میلیون تومان بالا رفت و سوم هم اینکه عابربانکها را گفتیم تا ۵۰۰ هزار تومان بتوانند برداشت کنند و اجازه دادیم که مردم زیاد به شعبه برای دریافت پول مراجعه نکنند.
- بیشتر بخوانید
- تعویق ۳ ماهه تمام احکام اجراییه مالیاتی و تامین اجتماعی
رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به اینکه گفته میشود دریافت وام با شرط و شروطهایی همراه است، تصریح کرد: اصلا این طور نیست که دریافت وام از صندوق بین المللی پول دارای شرط و شروط باشد. ما الان تحریم هستیم و نقل و انتقال پول سخت است و ما در حال مذاکره حتی در خصوص این موضوع هستیم.
همتی ادامه داد: ما ذخایر هنگفت ارزی داریم که به دلیل تحریمهای آمریکا در بانکهای کشورهای مختلف مسدود شده است. با این حال بانک مرکزی از ابتدای امسال ۳۹.۲ میلیارد دلار برای واردات کشور تامین ارز کرده است.
وی با بیان اینکه فشار تحریمهای آمریکا باعث شده تا ایران در مخارج ارزی خود احتیاط را سرلوحه قرار دهد، تصریح کرد: با این حال ما حقی برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول داریم و چرا از این حق استفاده نکنیم؟ ما برای تجهیزات و دارو برای کمک به کسانی که کسب و کارهای آنها آسیب دیده است، میتوانیم از این وام استفاده کنیم. رستورانها و هتلهای مختلف آسیب دیده اند. استمهال تسهیلات برای بانکها هم هزینه دارد.
همتی درباره اینکه مشکلی درباره تامین ارز وجود ندارد، گفت: از ابتدای امسال ۱۴.۸ میلیارد دلار کالاهای اساسی نهادهها و دارو وارد کرده ایم. هفته پیش و دیروز دیدید که شایعاتی درباره قرنطینه تهران مطرح شد که باعث شد مردم خرید کنند، ولی باز هم دیدید که فروشگاهها پر بود.
همتی اظهار کرد: دو سال است که تحت شدیدترین تحریمها قرار داریم، ولی توانسته ایم نزدیک ۱۵ میلیارد دلار برای واردات تامین کنیم. صادرکنندگان غیرنفتی نیز از ابتدای امسال ۲۴.۴ میلیارد دلار ارز عرضه کرده اند که رکورد خوبی در شرایط تحریمی و زمانی است که به درآمدهای نفتی دسترسی نداریم.
وی با اشاره به تزریق دو مرتبهای ارز در اسفندماه در سامانه نیما، تصریح کرد: در اسفندماه بانک مرکزی و صادرکنندگان غیرنفتی ۱.۵ میلیارد دلار ارز عرضه کرده اند و مشکلی در تامین ارز نداریم. دهها میلیارد دلار از منابع ارزی کشور توسط بانکهای خارجی به خاطر تحریم آمریکا مسدود شده است و ما تلاش داریم تا از کانالهای مختلف و با رایزنیهای مختلف آنها را آزاد کنیم.
وی در مورد اقتصاد بدون نفت گفت: رهبر معظم انقلاب سال ۹۸ را سال رونق تولید نام گذاری کردند و در حالی که رشد اقتصادی نفتی و غیرنفتی ما در ابتدای امسال منفی بود در فصل سوم امسال، رشد اقتصادی با نفت ۱.۳ درصد و بدون نفت ۳.۳ درصد مثبت شد.
وی توضیح داد که رشد اقتصادی در مجموع ۹ ماهه امسال با نفت ۶.۷ درصد منفی و بدون نفت ۱.۳ درصد مثبت شده است.
رئیس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد که بعد از پایان اسفندماه میتوان درباره تاثیر کرونا بر رشد اقتصادی اظهارنظر کرد، ولی تلاش مسئولان آن است که تاثیر رشد اقتصادی با نفت را به حداقل ممکن رساند.
همتی ادامه داد: عملکرد بخشهای مختلف مانند کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات نشان داد که آنچه رسانههای خارجی میگفتند که رشد اقتصادی ایران با نفت منفی ۱۰ درصد خواهد بود، صحت ندارد.
وی همچنین درباره تاثیر کرونا بر بازار ارز گفت: کرونا بر تمام دنیا تاثیر گذاشته است. دیدیم که بانک مرکزی آمریکا بعد از سقوط قیمت نفت، ۵۰۰ میلیارد دلار به بازار تزریق کرد و ۲ بار نرخ بهره را کاهش و به حدود صفر رساند، ولی بازهم بازار سهامش ریخت.
رئیس کل بانک مرکزی یادآور شد: از ابتدای سال تاکنون حوادثی، چون سیل، سرنگونی پهپاد آمریکایی، حوادث در نفتکشهای منطقه، حوادث تاسیسات آرامکو، تنشهای مربوط به افزایش قیمت بنزین، سقوط ناگوار هواپیما، کرونا، سقوط شدید قیمت نفت رخ داده و با این وجود ببینید که قیمت ارز چقدر نوسان پیدا کرده است. این موضوع با وجود شایعاتی است که دشمنان ایجاد میکنند که این اقتصاد در حال متلاشی شدن است و ابر تورم دارد.
وی ادامه داد: قیمت ارز از ابتدای سال ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان بود که در ادامه پایینتر رفت و به دلیل شوکهایی که از آبان ماه اتفاق افتاد، جهشهایی داشت و الان رقم امروز بازار آزاد از ابتدای سال ۱۵ درصد رشد داشته که رقم قابل توجهی نیست.