آداب و رسوم مردم لرستان در عید نوروز
مردم لرستان از اوایل اسفندماه با گردگیری به استقبال سال نو رفته و درگذشته با مراسمی هم، چون الفه، برات، کوسه سوار، دید و بازدید و درنهایت سیزده به در این روزهای نوروزی را به پایان میرسانند که امروزه مقداری از این آداب و رسوم پا برجا است.
آداب و رسوم نوروز همانند آداب و رسوم سایر مناسبتها در سراسر کشور به شکلهای ویژه و متمایزی با توجه به موقعیت جغرافیایی، ادبیات، رفتار و نوع زندگی مردم انجام میشود.
مردم لرستان شب قبل از عید شیرینی برساق آماده میکردند و تنها شیرینی که برای نوروز مردم لرستان استفاده میکردند برساق بود.
خانها و افراد ثروتمند در شب عید گوشت اُو درست میکردند، ولی مردم عام و قشر متوسط لرستان با خمیر آرد گندم رشتههایی درست میکردند و آشی شبیه به آش رشته درست میکردند تا در سال جدید سررشته کار از دست آنها در نرود.
مراسم عید نوروز در لرستان
درگذشته مردم لرستان اعتقاد داشتند که لحظه تحویل سال در خانه باید باز باشد، چون باور داشتند که در لحظه سال تحویل باوُ نوروز میآید پس اگر برف هم میبارید نباید دربسته میبود.
باوُ نوروز در لحظه تحویل سال به تعداد افرادی که بر سفره جمع شده اند، از آنچه بر سفره موجود بود برکت سال ان خانه را تقسیم میکرد و روزی سال افراد حاضر بر سفره را از برکتهای سفره مشخص میکرد و اگر درها بسته بودند باوُ نوروز پشت درمی ماند.
بر سفره هفتسین در لرستان دوازده ستون به نماد ۱۲ ماه سال آماده میکردند و بر دوازده ستون سبزه میگذاشتند.
هفت سینی که مردم درگذشته به آن معتقد بودند شامل سیر، سبزه، سماق، سیب و سکه بوده است، مردم لرستان معتقد بودند سکهای که باید بر سفره هفت سین گذاشته شود پول معمولی نباشد بلکه سکه نقره یا طلا باشد.
برخی افراد سرکه را برکت و برخی افراد شوم میدانستند و در برخی مناطق سیب بر سفرهها میگذاشتند، ولی سنجد، سمنو و ماهی قرمز مختص لرستان نبوده و اخیراً برای نسل جدید وارد شده است.
مرد خانه عیدی خواهر، برادر و خانواده را روز قبل ازعید به آنها میداد وعیدی افراد خانواده که بر سفره نشسته بودند شیرینی، پسته وحشی و تنقلات بوده است.
مردم لرستان در ۶ روز اول سال فقط به دید و بازدید و به جا آوردن صله ارحام میرفتند و در خرمن جا به شادی کردن، شعر گفتن و آواز خواندن میپرداختند.