آداب و رسوم عید نوروز در شهر شیراز
شوید لوبیا با گوشت قیمه / کوفته سبزی / آش انار / آش سبزی /شکر پلو، آش سبزی، ترحلوا نیز در ایام نوروز در سفرههای مردم این شهر دیده میشود.
آش کارده از دیگر خوراکیهای خاص شیراز است که خوردن آن برای مسافرین دیگر شهرها در ایام نوروز بسیار جالب و جذاب است.
غذاهای سنتی شیرازی در عید نوروز
از دیگرغذاهای سنتی شیراز که در ایام نوروز طبخ میشود، عبارتند از: آش انار، قورمه به، دو پیازه، یخنی نخود، رب پلو، یخنی عدس کلم، کوفته هلو، کوفته سبزی، خورشت سبزی، حلوای کاسه، حلیم بادمجان، رنگینک، پاچه پلو و ....
سالاد شیرازی نامی است آشنا که در سراسر شهرهای ایران شناخته شده و جزئی از منوی غذایی اغلب رستورانهای ایران میباشد.
ولی طعم واقعی آن را فقط میتوان در شیراز چشید.
این سالاد که با خورد کردن پیاز، خیار و گوجه فرنگی که بدون استفاده از کاهو تهیه میشود و با آب نارنج تازه یا کمی آب لیمو یا آبغوره و نمک و نعنای خشک به آن طعم و لطافتی فراموش نشدنی میدهد تزئین کننده سفره غذای نوروزی شیرازیهاست.
شیرینیهای سنتی شهرستان شیراز عبارتند از: شکر پنیر، کلوچه، مسقطی، نان یوخه، نان شیری و ...
عروسی درخت نارنج در شیراز
در شیراز رسم بر این است که اگر درخت نارنجی که در خانه است، نارنج کم بدهد یا اصلاً ندهد، آن را عروس کنند و برایش مراسم عروسی بگیرند.
برای این کار، ابتدا زن صاحب خانه، زنان همسایه را دعوت به عروسی درخت نارنج میکند، همه در یک زمان مشخص در خانه جمع میشوند و زن صاحبخانه ارهای را بر میدارد تا شاخههای درخت را ببرد.
یکی از زنان همسایه جلو میآید و ضامن درخت میشود.
سپس تور بسیار نازکی روی درخت میکشند، شکر پنیر روی درخت میپاشند، کِل میزنند، واسونک میخوانند و شادی میکنند و بر این باورند که آن درخت، سال بعد در فصل بهار، بار نارنج خواهد داشت.
هفت میم در شیراز
در شیراز علاوه بر هفت سین (هفت میم) را هم درسفره میگذارند که هفت میم عبارتند از: مدنی (لیمو شیرین)، مرغ، ماهی، میگو، مسقطی، ماست و مویز.
به علاوه کنگر ماست، عسل، خرما، کره، پنیر، کاهو، تخم مرغ رنگی و ....