اقدامات دستگاه قضا در پیشگیری از شیوع کرونا پیرو بخشنامه معاون اول قوه قضاییه
در همان ابتدا آیت الله رییسی با صدور بخشنامهای بر اعطای مرخصی به زندانیان واجد شرایط تاکید کرد که به گفته سخنگوی دستگاه قضا این بخشنامه تاکنون مشمول بیش از پنجاه و چهار هزار زندانی شده است.
رئیس دستگاه قضا در جلسه شورای عالی قوه قضاییه، اظهار کرد: هر ساله در آستانه سال نو به زندانیان مرخصی اعطا می شد اما امسال با توجه به شرایط پیش آمده، زودتر از موعد بخشنامهای صادر کردیم تا زندانیان بیشتری بتوانند از این مرخصی بهرهمند شوند.
آیتالله رئیسی با تقدیر از تلاش شبانه روزی همکاران قضائی در ترخیص جمع زیادی از زندانیان، گفت: خبر داریم که در برخی محاکم، شیفتهای شبانه روزی برای پذیرش وثیقه و تسریع در فرایند اعطای مرخصی برقرار شده است. لازم است از همه ظرفیتهای بخشنامه صادره برای اعطای حداکثری مرخصی به زندانیان تا جایی که امنیت جامعه را مخدوش نکند، استفاده شود.
اصغر جهانگیر رییس سازمان زندانهای نیز از تشکیل کمیتههای سلامت به صورت فوق العاده در زندانها برای کنترل و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا خبر داد و دستور تعلیق تمامی فعالیتهای اجتماع محور در زندانهای کشور را صادر نمود.
- بیشتر بخوانید:
- تمامی فعالیتهای اجتماع محور در زندانهای کشور به حالت تعلیق درآمد
- تشکیل کمیتههای سلامت به صورت فوق العاده در زندانها برای کنترل و پیشگیری از شیوع ویروس کرونا
در همین زمینه سخنگوی دستگاه قضا نیز روز گذشته در گفتوگویی خبری به تشریح اقدامات قوه قضاییه در رابطه با شیوع کرونا، پرداخت و اظهار کرد: برای حفظ سلامت همکاران قضایی و اداری، دستورالعملهایی در جهتهای مراقبتهای لازم در محیط اداری و قضایی صادر شده است که اجرای آن کمک شایانی به سلامت همکاران خواهد کرد.
وی افزود: همچنین تاکید شد همکاران قضایی تا جایی که برای آنها امکان پذیر است با استفاده از سامانه ابلاغ الکترونیک و سامانههای پیام کوتاه اطلاع رسانیهای مناسب به اصحاب پرونده داشته باشند که هیچ دغدغهای برای شهروندان در فرایند رسیدگی به وجود نیاید.
اقدام دیگر دستگاه قضا در این رابطه اهتمام جدی در برخورد صریح و قاطع با محتکران بود، سخنگوی قوه قضاییه در این زمینه تصریح کرد: ابلاغ شد که بدون اغماض و در اسرع وقت به پروندههای تشکیل شده در این حوزه رسیدگی شود.
غلامحسین اسماعیلی همچنین از ابلاغ بخشنامهای از سوی معاون اول قوه قضاییه در رابطه با تعویق زمان رسیدگیها خبر داد و گفت: در بخشنامه مورد اشاره اعلام شد، رسیدگیهایی که امکان آن وجود دارد به صورت غیر حضوری انجام شود. اصحاب پرونده به جای حضور در مراجع قضایی مطالب و سخنان خود را در قالب لایحه به دادگاهها بفرستند و دادگاهها در موعد مقرر با دقت در مطالعه محتوای پرونده و مستندات موجود و لوایحی که اصحاب پرونده ارسال میکنند امر دادرسی را انجام دهند، در خارج از وقت اداری رسیدگی به پروندههای معوق با استفاده از دور کاری انجام شود و علاوه بر آن از هرگونه احضار و جلب غیر ضرور در این ایام اجتناب شود.
- بیشتر بخوانید:
- مشروح اظهارات سخنگوی دستگاه قضا در گفتوگوی خبری
در ادامه به متن بخشنامه حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای معاون اول قوه قضاییه مبنی بر تعویق زمان رسیدگی دادگاهها تا پایان فروردین ۹۹ خطاب به تمام واحدهای قضایی و اداری قوه قضاییه اشاره میشود.
متن بخشنامه حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژهای به شرح زیر است:
به منظور پیشگیری و کاهش عوارض ناشی از سوی ویروس کرونا در واحدهای قضایی و اداری قوه قضائیه و حفظ سلامت و همکاران و مردم عزیز و ساماندهی امور محوله در شرایط فعلی در اجرای مصوبات ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، تمامی واحدهای تابعه در انجام فرآیند خدمات قضایی و اداری تا پایان فروردین ماه سال ۱۳۹۹ به شرح زیر اقدام نمایند.
۱- واحدهای قضایی و اداری از تشکیل اجتماعات و برگزاری همایشها، نشستهای قضایی و آموزشی به صورت حضوری اجتناب نمایند.
۲- از اعزام هیاتها و انجام مأموریتهای غیرضروری خودداری شود.
۳- با استفاده از ظرفیت ابلاغ الکترونیک و سامانههای پیام کوتاه به اصحاب پروندههایی که اوقات دادرسی آنها تا پایان فروردین ماه ۹۹ میباشد، اعلام شود جز در مواردی که بنا به تشخیص قاضی حضور آنها در جلسه رسیدگی ضرورت دارد، به جای مراجعه حضوری مطالب خویش را به صورت لایحه به مراجع قضایی ارسال نمایند.
۴- آن دسته از همکاران محترم به ویژه قضاتی که به لحاظ مشکلات جسمی و بیماریهای زمینهای امکان حضور مستمر آنها در محل کار وجود ندارد و نیز همکارانی که در اجرای دستورالعمل سابق الصدور برای رسیدگی به پروندههای معوق محدوده ساعت اداری در خارج از وقت نیز تلاش و مجاهدت مینمایند، میتوانند با هماهنگی روسای کل و مدیران مربوطه با انجام دورکاری در جهت رسیدگی به امور محوله اقدام کنند.
۵- اوقات رسیدگی به غیر از مواردی که رسیدگی غیر حضوری امکان دارد و موارد ضروری و فوری در صورت اقتضا تجدید وقت رسیدگی مجدد تعیین شود.
۶- برای رسیدگی به شکایات و درخواستهای جدید که موجب ترددهای مکرر ارباب رجوع و ازدحام مراجعین میشود به جز در موارد ضروری و فوری وقت رسیدگی برای بعد از فروردین ماه تعیین شود.
۷- از هرگونه احضار و جلب افراد در موارد غیرضروری اجتناب شود.
۸- از انتقال زندانیان از یک حوزه قضایی به حوزه قضایی دیگر حد امکان اجتناب شود.
۹- ضمن رعایت دستورالعمل تکریم مراجعان و احترام به شهروندان و اصحاب پرونده به نحو مقتضی از حضور افراد غیرمرتبط و همراهان اصحاب پرونده در واحدهای اداری و قضایی جلوگیری شود.
۱۰- توصیهها و موارد ابلاغی ستاد ملی و ستاد استانی مدیریت بیماری کرونا و معاونت محترم امور مالی، عمرانی و پشتیبانی و رئیس کمیته پدافند غیر عامل قوه قضاییه در حد امکانات مورد توجه قرار گیرد.