بازی ترکیه با کارت پناهجویان و برخورد موج جدید مهاجران به سد مرز یونان
به راه افتادن موج جدید مهاجرت پناهجویان سوری از ترکیه به سوی اروپا در روزهای اخیر که زنگ هشدار رقم خوردن فاجعه ای انسانی را به صدا درآورده، نگرانی های عمده ای را در پی داشته است.
براساس اعلام سازمان ملل تنها در سه روز گذشته دستکم ۱۳ هزار به مرز ترکیه و یونان رسیده اند.
این در حالی است که مرزبانی یونان از بازگرداندن بیش از ۹ هزار پناهجویی خبر میدهد که قصد ورود به این کشور را داشتند.
این بحران که تاکنون سبب مرگ شماری از پناهجویان شد، سه علت عمده دارد:
نخست، ترس اروپا از ورود موج جدید مهاجران به این قاره به دلایلی مانند مخالفت های شدید با ورود مهاجران از سوی گروههای افراط گرای دست راستی و البته ترس از شیوع گسترده ویروس کرونا.
دو، مخالفت یونان با ورود مهاجران.
سه و البته مهمترین عامل، استفاده آنکارا از اهرم فشار پناهجویان برای اعمال فشار بر کشورهای اروپایی در جهت حمایت از ترکیه در عملیات نظامی اش در سوریه
ترکیه که از چندی پیش به بهانه مبارزه با تروریسم و حل بحران پناهجویان عملیات نظامی زمینی گستردهای موسوم به «چشمه صلح» را علیه شمال شرق سوریه آغاز کرد اگرچه این عملیات با مخالفت گسترده جامعه بین المللی مواجه شد، اما متوقف نشده و در روزهای اخیر وارد مرحله جدید و خطرناکی شد؛ مرحله ای که دیگر آنکارا دلیلی برای حفظ ظاهر و رد موضوع حمایت از تروریستها ندارد.
ترکیه همچنین اقدام به بازگشایی مرزها با هدف حرکت مهاجران و پناهجویان به سوی اروپا کرد. این اقدام خطرناک تاکنون جان یک کودک پناهجو را گرفت.
براساس گزارش ها، واژگونی یک قایق در جزیره «لسبوس» یونان سبب جان باختن یک کودک شد که نخستین قربانی بازگشایی مرزهای ترکیه نام گرفت.
پلیس یونان اعلام کرد: «تنها در روز گذشته هزار پناهجو وارد برخی از جزایر یونان در دریای اژه شدند.»
پناهجویان سرگردان در مرزهای ترکیه و یونان اکنون با معضل بزرگی مواجه شده اند. شلیک گاز اشک آور از سوی ماموران مرزبانی هر دو طرف شرایط دشواری را برای آنان رقم زده است؛ ضمن اینکه پناهجویانی که وارد جزایر یونان شده اند، نیز با برخورد نامناسب افراد محلی روبرو هستند.
استفاده ابزاری ترکیه از پناهجویان برای دستیابی به اهدافش در سوریه از یک سو و برخورد نامناسب کشورهای اروپایی با پناهجویان و سختتر کردن قوانین مهاجرتی، بحران پناهجویی را تشدید کرده است؛ بحرانی که جز با ورود جامعه بین المللی و سازمانها و نهادهای حقوقی قابل حل نیست.