روشهایی برای مقابله با فشار روانی «کرونا»
امیرحسین آخوندی، روانشناس درباره کنترل فشارهای روانی «کرونا» توضیحاتی ارائه کرده است:
انسانها زمانی که نگران میشوند شروع به فکر کردن میکنند، اما تا موضوعی نگرانی آنها را برطرف نکند از بین نمیرود که این عدم آگاهی درباره نحوه رفتار در شرایط موجب بروز رفتارهای غیرطبیعی میشود لذا اگر در این شرایط رفتارهای غیرمعمولی مشاهده میشود، این موضوع طبیعی است.
افرادی که از سلامت روان برخوردارند و از نظر شغلی، مالی و خانوادگی در شرایط خوبی هستند، از این شرایط موجود در جامعه راحتتر عبور میکنند، اما افرادی که دچار ناهنجاریهای روانی هستند، در شرایط عادی نگرانی و استرس دارند.
در این شرایط افراد باید آرامش روانی را در اجتماعات و خانواده حکمفرما کنند. باور اینکه هر بیماری علتی دارد و عوامل کنترلکننده و بازدارندهای نیز برای آن وجود دارد که میتوان از ابتلای افراد به کرونا جلوگیری کرد میتواند در ایجاد آرامش موثر باشد.
یکی از روشهایی که در درمان افسردههای روانی استفاده میشود بزرگنمایی نکردن مشکلات و کوچکنمایی نکردن مشکلات است. توصیه میشود افکار خود را از هجمههای منفی موجود منحرف کرده و به مسائل مثبت بیاندیشیم.
در شرایط کنونی برخی افراد از روی نادانی یا به دلایل خاصی اقدام به شایعهپراکنی میکنند؛ شایعهپراکنیهایی که میتواند بار روانی داشته باشد در همین راستا یکی از بزرگترین اقداماتی که دولت باید داشته باشد رفتار قاطعانه با شایعپردازهاست.
برخی مسئولان و حتی افرادی که دارای تحصیلات آکادمیک هستند در این شرایط اصطلاحاتی را به کار میبرند که موجب رعب و وحشت در مردم میشود؛ به طور مثال زمانی که در چنین شرایط خاصی از اصطلاحاتی مانند «قرنطینه» استفاده میشود و باید توجه کرد این کلمات دارای بار روانی است.
در این شرایط سطح نگرانی جامعه بسیار بالاست و شاید برخی افراد با پیشینه روانی خاص این وضعیت را برنتابند. شاید تا هفته آینده روش درمانی ویروس کرونا به دست آید، اما باید توجه کرد که افرادی که به لحاظ روانی از وضعیت خوبی برخوردار نیستند، به دلیل شرایط موجود تا چند ماه ممکن است درگیر استرسها، نگرانیها و حتی بدکاریهای عصبی روانی شوند و تا مدتها با آن درگیر باشند، لذا در این شرایط باید مسئولان سطح نگرانی جامعه را کاهش دهند.