خطر بیثباتی و دوقطبی شدن در انتظار افغانستان
به گزارش ، محمد اشرف غنی رییس جمهوری فعلی و عبدالله عبدالله رییس اجرایی دولت وحدت ملی که بازنده انتخابات شده است ،هر دو تیم های جداگانه ای را برای مراسم تحلیف تعیین ساخته و گفته اند که بزودی مراسمی تحلیف خود را برگزار می کنند و اگر این اتفاق بیفتد، گام نخست دو قطبی شدن قدرت در افغانستان برداشته می شود و این کار تهدیدی جدی برای ثبات این کشور خواهد بود.
نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ششم مهرماه افغانستان ، سه شنبه هفته گذشته اعلام شد اما عبدالله عبدالله تیم رقیب اشرف غنی این نتیجه را تقلبی و کودتای انتخاباتی عنوان کرده و از پذیرش آن خودداری کرد.
وی نه تنها نتیجه انتخابات ریاست جمهوری را نپذیرفت بلکه خود را برنده اعلام کرد و در این راستا در چندین استان شمال و شمال شرق افغانستان که نفود بیشتری داشت، استانداران جدیدی را با استفاده از هواداران مردمی خود انتخاب کرد.
نیروهای دولتی تاکنون از مداخله در این تنش ها برحذر شده اند و در جریان معرفی استانداران استان های سرپل، جوزجان و بغلان که از طرف عبدالله انتخاب و معرفی شدند، مداخله نکرده اند و هواداران عبدالله به زور استانداران خود را وارد دفاتر استانداری کردند.
اما نهادهای امنیتی و دفاعی افغانستان روز دوشنبه به معترضان هشدار دادند که اگر از حمله بر نهادهای دولتی و آسیب رساندن به دارایی های عمومی خودداری نکنند، با آنها برخورد جدی صورت خواهد گرفت.
کارشناسان افغان بر این باورند که نیروهای دولتی باید بصورت جدی از مداخله در تنش بین دو نامزد انتخابات خودداری کند تا اعتبار ملی این نیروها خدشه دار نشود.
آنها هشدار می دهند که اگر نیروهای دولتی به حمایت از هر تیمی وارد میدان شوند، تهدیدی جدی متوجه اعتبار این نیروها خواهد بود.
«احمد سعیدی» کارشناس مسائل سیاسی و دیپلمات سابق افغانستان نیز در صفحه فیسبوک خود نوشته است که نیروهای امنیتی باید بصورت مطلق بی طرفی خود را حفظ کرده و در این تنش ها مداخله نکنند.
به گفته وی نامزدان پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بحران جبران ناپذیری را بوجود آورده اند.
وی انتخابات سال ۱۳۹۳ را با انتخابات امسال مقایسه کرده و گفته است چنین بحرانی در سال ۱۳۹۳ نیز به وجود آمد اما با مداخله «جان کری» وزیر خارجه وقت آمریکا به نام دولت وحدت ملی و تقسیم مساوی کرسیهای دولتی بین دو طرف حل شد اما انتخابات امسال پیچیده تر از دور قبلی است.
به اعتقادوی دراین دور هیچ یکی از طرف ها قصد عقب نشینی ندارند و بجای، جان کری «زلمی خلیل زاد» برای پادرمیانی وارد شده شده است و می خواهد خود را جان کری دومی بسازد.
رسانه های افغانستان امروز نوشته اند که آمریکا بتازگی از رئیس جمهور غنی خواسته است که مراسم تحلیف ریاست جمهوری را به تأخیر بیاندازد.
سعیدی گفته است که اما این بار به نظر می رسد که یخ های بی اعتمادی بین عبدالله و اشرف غنی آب شدنی نیست و وضعیت نگران کننده است.
در حال حاضر دو طرف قدم هایی را برداشته اند که تهدیدی برای ثبات سیاسی و گامی برای دو قطبی شدن افغانستان است.
افزون بر رفت و آمد خلیل زاد برخی از رهبران سیاسی از جمله حامدکرزی رئیس جمهوری سابق، عبدالررسول سیاف از فرماندهان سابق جهادی و از علمای شناخته شده این کشور از روز گذشته دیدارهای را بار عبدالله و اشرف غنی آغاز کرده است.
افغانستان مزه تلخ دولت دو قطبی را در دهه هفتاد میلادی پس از خروج نیروهای اتحاد جماهیرشوروی سابق چشیده استو همین ناسازگاری ها و عدم تحمل فرماندهان جهادی باعث شد که گروه طالبان ظهور کند.
پس از ظهور طالبان در سال ۱۹۹۴ میلادی تا سقوط این گروه توسط آمریکا در سال ۲۰۰۱ دولت دو قطبی در افغانستان فعالیت می کرد که یکی تحت رهبری برهان الدین ربانی و احمدشاه مسعود به نام «اتحاد شمال» و دیگری مناطق تحت حاکمیت طالبان بود.
مردم افغانستان که قربانی اصلی این بی ثباتی ها و جنگ در این کشور هستند، از دو طرف قضیه انتخابات می خواهند که با خردورزی تنش ها را حل و کشور را از وضعیت کنونی نجات دهند.
/انتهای پیام/
ایرنا