فضای مجازی؛ عرصه فعالیت های مخرب ترول های دولت عربستان
فعالیت خرابکارانه و جاسوسی عربستان در فضای آنلاین که در پی قتل هولناک جمال خاشقجی رسانه ای و افشا شد، نشان می دهد چگونه این فضا به عرصه ترول های سعودی مبدل شده است.
قتل جمال خاشقجی و افشاگری های متعاقب آن از تداوم فاجعه ای حقوق بشری در عربستان و با کمک فضای آنلاین خبر داده و اقدامات دولت عربستان و اتباع این کشور در فضای آنلاین و شبکه های اجتماعی را زیر میکروسکوپ جاسوس و ترول یاب های مختلف قرار داد.
این تلاشها در نهایت منجر به توجه به موسسه ای شد که عربستان سعودی در سالهای گذشته با عنوان «اعتدال» تاسیس کرده و مدعی شده این مرکز در راستای مبارزه با تروریسم فعالیت میکند.
استخدام شمار زیادی از کارمندان در این مرکز به موازات فعالیت ترولهای سعودی، گمانه زنیها درباره فعالیت خرابکارانه آنلاین توسط این موسسه را تقویت کرده است.
در واقع قتل هولناک ستون نویس روزنامه واشنگتن پست که مطالبی انتقادی را علیه دولت عربستان به رشته تحریر درآورده و در زمره مخالفان دولت عربستان قرار میگرفت، سبب شد تا صدای مخالفان سعودی که در اقصی نقاط جهان با معضل جاسوسی از حسابهای کاربری خود مواجه بودند، بهتر شنیده شود.
«عمر عبدالعزیز»، خبرنگار سرشناس سعودی و از نزدیکان جمال خاشقجی از جمله نخستین افرادی بود که تلاش کرد تا صدایش را در این مورد به گوش جامعه جهانی برساند؛ اقدامی که در نهایت به شناسایی دو کارمند سعودی شبکه اجتماعی توییتر و یک بازاریاب سعودی منجر شد.
«احمد ابوعمو»، شهروند سعودی تبار آمریکا، «علی الزباره»، شهروند سعودی و «احمد المطیری»، کارشناس امور بازاریابی در خدمت خانواده سلطنتی سعودی از جمله افرادی بودند که به جاسوسی برای عربستان با استفاده از شبکه اجتماعی توییتر متهم شده اند.
این افراد متهم هستند که با رصد فعالیت توییتری مخالفان حکومت سعودی از طریق حسابهای کاربری آنها به اطلاعات شخصی مانند اطلاعات خصوصی، آدرس و شماره تلفن هایشان دسترسی پیدا کرده و آن را در اختیار ریاض قرار دادند.
به گزارش BuzzFeed News، اطلاعات شخصی به سرقت رفته از کاربران سعودی، امکان ردیابی آنان را در زندگی واقعی فراهم میکند. تنها الزباره که دسترسی گستردهای به اطلاعات شخصی کاربران داشت، از سوی «افبیآی» به سرقت اطلاعات شخصی بیش از ۶ هزار کاربر متهم شده است. جاسوسهای مذکور در برابر این خوش خدمتی ساعتهای گرانقیمت و مبالغ هنگفتی به عنوان پاداش دریافت کردند.
روند جاسوسی از کاربران رسانههای اجتماعی توسط عربستان سعودی براساس اسناد و مدارک موجود از سال ۲۰۱۴ با درخواست ساده تایید یک حساب کاربری به ازای دریافت پول نقد و هدایا آغاز و در نهایت منجر به استخدام افرادی مانند ابوعمو و الزباره برای افشای اطلاعات شخصی مخالفان دولت عربستان توسط «بدرالعساکر» رئیس دفتر محمد بن سلمان و یکی از مقامهای ارشد دولت عربستان که برای فردی با عنوان "عضو خاندان سلطنتی- ۱" کار میکند، شد.
در ادامه «محمد بن سلمان»، ولیعهد فعلی عربستان سعودی در ژوئن ۲۰۱۶ با «جک دورسی»، موسس و مدیرعامل توییتر در عربستان دیدار کرد. این دیدار که تنها ۶ ماه پس از افشاگری رسانهها در مورد جاسوسی عربستان از توییتر برگزار شد، سبب بروز انتقادات زیادی به این شبکه اجتماعی و فعالیت هایش گردید. این دیدار سوالهای زیادی را در مورد ارتباط میان سرمایه گذاریهای رو به رشد عربستان در توییتر و اطلاع دورسی از جاسوسیهای ریاض برانگیخت.
حضور العساکر به عنوان مامور بن سلمان برای جمع اطلاعات در توییتر در دیدار مذکور، تلاشهای طرفین برای توجیه این دیدار در قالب مذاکره در مورد همکاری برای آموزش و آماده سازی کادرهای سعودی و نیز پیرامون سرمایه گذاری در زمینه فناوری را نقش بر آب کرد. موضوع مشهود و مبرهن در این ماجرا آن است که بی اطلاعی دورسی از هشدارهای سازمانهای امنیتی به شرکتش در مورد نفوذ افراد تحت حمایت عربستان به شرکتش بعید است.
حمایت عربستان از متهمان به جاسوسی اطلاعات کاربران در پی افشای فعالیت جاسوسی آنها و متهم شدنشان به جاسوسی برای ریاض از سوی دیگر، هرگونه جای تردید در مورد بی اطلاعی دولت عربستان از این اقدامات یا آن گونه که الزباره مدعی شد، انجام این اقدامات از سر کنجکاوی را از بین میبرد. الزباره در حال حاضر ریاست مرکز به اصطلاح هنری «میسک» متعلق به محمد بن سلمان را بر عهده دارد.
«عبدالرحمان المطیری»، از مخالفان عربستان سعودی که ساکن آمریکا است در گفتوگو با پایگاه خبری «دیلی بیست» گفت که مقامات عربستان سعودی قصد ترور او را داشتند. المطیری گفت: «پس از قتل جمال خاشقجی، او تصمیم داشته تا در رسانههای اجتمامی از این اقدام ریاض انتقاد کند، اما یک فرد ناشناس برای متقاعد کردن او به دست کشیدن از تصمیمش و بازگشت به عربستان، به آمریکا سفر میکند.»
وی در ادامه گفت: «عربستان سعودی قصد داشته تا او را ترور کند، اما دخالت افبیآی این طرح را برملا و از اجرای آن جلوگیری کرده است.» این اظهارات در حالی مطرح میشوند که گاردین با انتشار گزارشی از تلاش عربستان سعودی برای جاسوسی از نامزد جمال خاشقجی پرده برداشت.
«غانم المصاریر»، از فعالان حقوقی و منتقد عربستان سعودی، میگوید که این کشور به مدت چندین سال از وی جاسوسی کرده است.
پایگاه روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی به نقل از این منتقد سعودی نوشت: روز ۱۰ ژانویه (۲۰ دی ۱۳۹۸) دادگاه عالی انگلیس به من مجوز شکایت از مقامات پادشاهی عربستان سعودی را داد. به من گفته شده که این یک فرصت قانونی کم نظیر است، زیرا به یک ساکن انگلیس اجازه میدهد که یک دولت خارجی را به دلیل خسارات وارد شده بر اثر حمله سایبری، تحت پیگرد قانونی قرار دهد.
غانم المصاریر میگوید ویدئوهایی برای انتقاد از فساد در دستگاه سلطنتی عربستان سعودی تولید میکرده که این ویدئوها تاکنون ۳۰۰ میلیون بازدید در شبکه اجتماعی «یوتیوب» گرفته و به همین دلیل او به یکی از اهداف ریاض تبدیل شده است.
این منتقد سعودی به واشنگتن پست گفته است: «پلیس لندن در سال ۲۰۱۸ به من هشدار داد که زندگی من در خطر است. من ۲ سال پیش از انگلیس پناهندگی دریافت کردهام و هر زمانی که این کشور را ترک کنم باید درباره احتمال ربوده شدن و بازگرداندن به عربستان سعودی مراقب باشم.»
غانم المصاریر در ادامه با اشاره به هک شدن تلفن همراه جف بزوس افزود: «گزارش هفته جاری درباره هک شدن تلفن همراه جف بزوس برایم آشنا است؛ ۲ سال پیش متوجه شدم که یک نرم افزار جاسوسی به صورت مخفیانه بر روی تلفن همراه من نصب شده که اطلاعات من را سرقت و آن را برای سرورهای تحت کنترل عربستان سعودی ارسال میکند. در پاسخ به این اقدام، تلاش کردم که عربستان سعودی را پاسخگو کنم و بنابراین ماه نوامبر علیه مقامات ریاض در دادگاه انگلیس شکایت کردم.»
این منتقد عربستان سعودی گفت: «زمانی که در سال ۲۰۰۳ عربستان سعودی را ترک کردم هرگز تصور نمیکردم که کشورم به چنین نقطهای برسد؛ در عربستان سعودی، خاندان پادشاهای تمامی جنبههای زندگی را تحت کنترل دارند.»
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *