توضیحات قاضی شاهحسینی در مورد اتفاقات اصفهان: کشف «عذر»، هنر کمیته انضباطی است
وی افزود: متاسفانه در تصمیمات انضباطی فصلهای گذشته در ارتباط با اتفاقات دیدار این دو تیم که از سوی ارکان قضایی برای وقایعی که تماشاگران و مسئولان دو باشگاه رقم زدند، آرای ضعیف و غیرتاثیرگذاری منتشر شد که شاید خیلی از متخلفین دیگر هم جری شده و دست به تخلف بزنند، زیرا آنها هم متوجه شدند نرخ پاسخگوی نسبت به تخلفات مقرونبهصرفه است.
رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ادامه داد: باز هم متاسفانه باید بگویم برخی مدیران ما به خواب ابدی رفتهاند و توجهی به اتفاقات ندارند. احکام کمیته انضباطی میتواند نه تنها در مورد یک موضوع رخ داده بلکه برای پیشگیری از اتفاقات آینده تاثیرگذار باشد. اگر مدیریت ما درست شود، (که البته با این اساسنامه درست نمیشود) این اتفاقات که میبینید به جزئیترین مسائل در فوتبال بدل خواهد شد و در سالهای بعد، دیگر شاهد چنین مسائلی نمیشویم.
این قاضی سرشناس و باتجربه، پس از تشریح مقدماتی صحبتهایش تصریح کرد: سومدیریت بزرگی در پشتپرده ماجرای عدم برگزاری دیدار سپاهان و پرسپولیس وجود داشت. در نگاه کلی میتوان گفت همین سومدیریت زمینه این اتفاقات را به وجود آورده است. اگر دقت کنید؛ اتفاقات تلخی در کشور رخ داده که به خوبی در فوتبال مدیریت نشد. یک روز قبل از انتخابات مجلس به صورت رسمی اعلام کردند ویروس کرونا وارد مملکت شده و حتی قربانی داشته است. مسئولان جلسات پنهان و آشکار برگزار کردند و اکثر نهادهای دولتی و شبهدولتی مثل دانشگاهها، همایشها، سینماها، کنسرتها، مدارس و... تعطیل شدند، اما مسئولان فوتبال ما همچنان در خواب بودند. اگر مدیریتی وجود داشت، حداقل ۴۸ ساعت قبل از این مسابقه باید تصمیم میگرفتند که بازی لغو یا بدون تماشاگر باشد نه شب بازی.
شاهحسینی گفت: شاید ۱۵ سال است که این موضوع را میگویم؛ وقتی باشگاه، مربی و همه عوامل به خاطر تخلفات خود با احکام قانونی مواجه نشوند، تخلف آنها به ناهنجاریهای بیشتری میرسد. ما بابت خسارت مادی و معنوی که برخی به جامعه فوتبال و باشگاهها وارد کردند، کی آمدیم و جریمههایی متناسب در نظر بگیریم تا از بروز آن در آینده پیشگیری کنیم؟ حالا به هر صورت، شب قبل از بازی که خیلی هم دیر بوده، متولی فوتبال کشور دستور به برگزاری بازی بدون تماشاگر داده، ولی میبینیم که باز هم اتفاقات رخ میدهد و بازی برگزار نمیشود.
او افزود: مطابق قوانین جهانی فوتبال، سازمان لیگ به عنوان متولی اصلی برگزاری بازیها، با این فرض که ویروس کرونا میتواند به تماشاگران آسیب جدی وارد کند و برای دفاع از امنیت جانی تماشاگران، تصمیم گرفت بازی را بدون تماشاگر برگزار کند. از اینجا به بعد، همه عوامل برگزاری مسابقه اعم از ناظر، داور، مسئولان دو باشگاه، دستاندرکاران، نیروهای امنیتی و... همه مکلف به تبعیت از دستورات برگزارکننده بازیها هستند. به معنای دیگر، هر دو تیم باید راس یک ساعت مشخص از هتل خارج شوند، رای یک ساعت معین به استادیوم برسند، لباس عوض کنند، برای گرم کردن بدنها به زمین بروند، راس یک ساعت مشخص تشریفات رسمی بازی برگزار شود و سر ساعت تعیین شده، بازی سوت بخورد.
رئیس پیشین کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال اضافه کرد: تمام اتفاقات قانونا توسط نماینده فدراسیون، و مسئولان برگزاری بازی ثبت و ضبط شده. یک تیم برای حضور در میدان فرجه قانونی داشته، اما این اتفاق رخ نداده است. مردم میخواهند روال قانونی را بدانند که باید بگویم تیم داوری و ناظران بعد از انجام تشریفات قانونی برگزاری بازی، دو بار به تیمها زمان حضور در میدان را دادند، اما یک تیم وارد زمین نشد. بعد از مهلت قانونی هم مسئولان امر، ورزشگاه را ترک کردند. از اینجا به بعد، داور به سهم خودش باید گزارش بنویسد و شرح اتفاقات را بدهد. البته مردم همه چیز را از تلویزیون دیدند. ناظر هم گزارش مینویسند و این دو گزارش در اختیار کمیته مسابقات قرار میگیرد. در این مواقع قانون به صراحت میگوید اسم چنین اتفاقی مسابقه برگزارنشده به دلیل عدم حضور یک تیم در موعد مقرری بوده که داور تعیین کرده و جریمههای آن هم در قانون پیشبینی شده است.
شاهحسینی ادامه داد: کمیته مسابقات، تمام این گزارشها را در اختیار کمیته انضباطی قرار میدهد. از این به بعد، قاضی کمیته انضباطی باید برای رسیدن به حقیقت و اعلام حکم، به جمعبندی برسد. اگر مطابق قانون، به این نتیجه برسد، که عدم حضور تیم سپاهان در میدان، عذر غیرموجه داشته، طبق آئیننامه بازی ۳ بر صفر به سود پرسپولیس میشود و جریمههای مالی و دیگری هم برای تیم اصفهانی در نظر گرفته خواهد شد. در غیر این صورت، سپاهان باید دلایل محکمهپسندی ارائه بدهد که بر اساس مواد قانونی باشد و عدم حضورش در زمین را توجیه کند. در شرایط فعلی، هنر یک قاضی «کشف عذر» از تیم سپاهان است. اگر به این قطعیت برسد که عذر باشگاه سپاهان غیرموجه است، تکلیف روشن میشود و اگر دلیل سپاهانیها موجه باشد، باز هم کار سختی برای قضاوت و تعیین رای وجود ندارد.
از این قاضی باتجربه پرسیدیم در آئیننامه در مورد غیبت موجه یا غیرموجه چه پیشبینیهایی بوده که این طور پاسخ داد: اگر غیبت یا تاخیر تیمها به خاطر قوه قهریه مثل سیل، زلزله یا مسائل دیگری که خارج از دخالت انسان است، رخ بدهد، موجه است، اما هر اتفاقی که در آن دخالت انسان باعث تاخیر یا غیبت تیمها شود، غیرموجه است.