صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اقدام دولت آمریکا در ترور سردار سلیمانی ناقض قواعد و حقوق بین الملل است/ در نظام حقوقی ایران ظرفیت عمل علیه این اقدام وجود دارد

۳۰ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۲:۵۱
کد خبر: ۵۹۸۱۳۸
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
نشست بررسی ابعاد حقوقی ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی در پژوهشگاه قوه قضائیه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، احمد اصانلو معاون قضایی رییس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران در نشست بررسی ابعاد حقوقی ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی که در پژوهشگاه قوه قضائیه برگزار شد، گفت: بحث ترور شهید سلیمانی بر کسی پوشیده نیست و او مبارزی بود که دنیا مدیونش است.

وی ادامه داد: داعش خود زاییده اقدامات آمریکا بود و همان داعشی که آمریکایی‌ها به دنبال بهره برداری آن علیه ایران بودند فرصتی شد تا مظلومیت ایران را به دنیا نشان دهد.

اصانلو با تاکید بر اینکه دنیا مدیون شهید سلیمانی است، یادآور شد: شهید سلیمانی قهرمان به معنای واقعی بود، اما شهادت شهید سلیمانی نقش او را بیشتر نشان داد و در بسیاری از مناطق جهان برای این شهید یادبود گرفتند.

معاون قضایی رییس کل دادگاه‌های عمومی وانقلاب تهران با اشاره به حقوق بین الملل گفت: از نظر من حقوق بین الملل قواعدی است که کشور‌های زورمندانه آن را وضع کرده‌اند و بر اساس همان قواعد اقدام می‌کنند در واقع آن‌ها قاعده سازی و قانونگذاری می‌کنند.

وی با بیان اینکه حقوق بین الملل زور سازمان یافته آمریکا است، تصریح کرد: همین امر سبب شده پیگیری‌ها به نتیجه نرسد، اما در بحث حقوق بین الملل و موضوعی که به حقوق داخلی مرتبط است پیگیری‌های ما انجام می‌گیرد.

اصانلو گفت: اقدام دولت آمریکا ناقض قواعد و حقوق بین الملل است؛ اما خوشبختانه در نظام حقوقی ایران این ظرفیت وجود دارد که علیه این اقدام عمل کرد.

معاون قضایی رییس کل دادگاه‌های عمومی و انقلاب تهران ادامه داد: از جهت تعیین ثبت و دادخواست حقوقی اقداماتی انجام شده است و می‌توان در دادگاه‌های داخلی به دعاوی مطروحه علیه دولت‌های خارجی بر مبنای آنکه اقدام آن دولت، اقدامی تروریستی بوده رسیدگی کرد و تحت عنوان دعوای مسئولیت مدنی از باب جبران خسارت معنوی طرح دعوا کرد.

علم الهدی رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه در این نشست اظهار کرد: بیش از ۴۰ روز از شهادت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی و همراهان ایشان می‌گذرد و همانقدر که تلخی شهادت شهید سلیمانی را در کام خود احساس می‌کنیم برکات این شهادت هم در منطقه و کشور بیشتر می‌بینیم.

وی ادامه داد: ویژگی انسان‌های بزرگ این است که تا هستند به خوبی شناخته نمی‌شوند و سال‌ها باید بگذرد تا شخصیت و ابعاد وجودی بزرگانی همچون شهید سلیمانی را بشناسیم.

علم الهدی گفت: این نشست برای بررسی ابعاد شهادت این شهید صورت گرفته است؛ قوه قضائیه به عنوان نهاد متولی پیگیری حقوق عامه و منافع جمهوری اسلامی وظایفی بر عهده دارد و پژوهشگاه قوه قضائیه این جلسه را برگزار کرده است.

رئیس پژوهشگاه قوه قضائیه گفت: پژوهشگاه پس از شهادت سردار سلیمانی برنامه‌ای را آغاز کرد و این نشست ادامه آن برنامه است.

شیخ الاسلام معاون امور بین الملل دانشگاه آزاد در این نشست اظهار کرد: در یک تبادل منطقه‌ای بویژه با عراق دیپلماسی ما باید فعال باشد حاج قاسم سلیمانی برای کار سیاسی آنجا بوده و ما باید از عراقی‌ها بخواهیم که وارد عمل شوند.

وی ادامه داد: ایرانیان و عراقی‌ها از از گذشته‌های قبل باهم دوست بودند و برگزاری مراسم تشیع باشکوه ابو مهدی المهندس و سردار سلیمانی با یکدیگر نشان از این همراهی دارد.

شیخ الاسلام بیان کرد: به واسطه خون این دو شهید عزیز مجلس عراق مصوبه اخراج آمریکا را صادر کرد و جنبه‌های سیاسی این امر از لحاظ جنبه‌های حقوقی آن بسیار بیشتر است.

مومنی راد استاد دانشگاه تهران در این نشست تصریح کرد: با ساختار بین المللی مواجه هستیم علی رغم دشواری در استیفای حق از جامعه بین المللی، اما باید روحیه جهادی خود از حقوق بشر برای استیفای این حق را داشته باشیم.

استاد دانشگاه تهران بیان کرد: اقدام آمریکا در ترور سپهبد سلیمانی به هیچ وجه مشروعیت ندارد و اقدام دولت آمریکا از نظر اصول حقوق بین الملل قابل قبول نیست.

مومنی راد تصریح کرد: این ترور هدفمند بود و حتی مقامات داخلی آمریکا هم نسبت به این امر موضع گرفتند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: از نظر حقوق بین الملل حق حیات حق بنیادین بشری است و نقض آن به معنای نقض قاعده عامره است.

وی با اشاره به قوانین حقوق بین الملل گفت: اختلافات کشور‌ها باید بر اساس اصل حل و فصل مسالمت آمیز باشد و توسل به زور به هیچ وجه پذیرفته شده نیست.

مومنی راد با اشاره به مصونیت دولت‌ها گفت: ماموران دولت‌ها در دیگر کشور‌ها باید مصونیت داشته باشند، اما اینجا مصونیت دولت ایران در دولت عراق توسط آمریکا نقض شده است.

وی تصریح کرد: اگر بخواهیم از منظر حقوق ضد تروریسم صحبت کنیم باید بگویم کنوانسیون ۱۹۷۴ نیویورک را داریم، اما این ترور نقض این معاهده است.

استاد دانشگاه تهران با بیان این پرسش که آیا ما می‌توانیم طرح دعوا با عنوان خسارت معنوی کنیم یا خیر اظهار کرد: امکان سنجی اینکه از لحاظ معنوی طرح دعوا کنیم ممکن است، جریحه دار شدن احساسات و عواطف اشخاص از جمله عواملی است که می‌توان بر اساس آن طرح دعوای معنوی کرد.

حسین امیر عبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل در اين نشست گفت: در دو دهه اول انقلاب دولت آمريكا تلاش بسیاری را براي مقابله با ایران انجام داد آنها به دنبال آن بودند که ترتیباتی را در ایران انجام دهند اما در 4 دهه گذشته موفق نشدند ایران را از ترتیبات سیاسی منطقه کنار بگذارند.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل ادامه داد: طی سه دهه اخیر ما به کمک سردار سلیمانی توانستیم ترتیبات سیاسی جدیدی را در منطقه به نام محور مقاومت ایجاد کنیم ، ترتیباتی که مانع تغییرات راهبردی مورد نظر کشورهای مختلف از جمله آمریکا شد.

وی گفت: ایران و منطقه هزینه های بسیاری را متحمل شد اما امنیت حداکثری را به دست آوردیم.

امیر عبداللهیان با اشاره به اقدامات حقوقی که باید انجام شود بیان کرد: باید از ابتکار آیت الله ریسی که قاضی ویژه ای برای پرونده سردار سلیمانی انتخاب کردند تشکر کنم.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل ادامه داد: در ایران قرار است دادگاهی علیه ترامپ که خود به قتل سردار سلیمانی اعتراف کرده تشکیل شود و به نظر من تشکیل کمیته حقیقت یاب چندان مهم نیست ما نیازمند کمیته تحقیقی هستیم که اسناد این اعتراف ترامپ را در دادگاه های داخلی و بین المللی پیش ببرد.

وی با بیان اینکه در دولت عراق تحقیقات انجام می‌شود اظهار کرد: بر اساس این تحقیقات مشخص شد که از ساعت 10 صبح روز قبل از حادثه‌ 3 پهباد آمریکایی به منطفه آمدند و منتظر آغاز فعالیت خود بودند و این نشان می‌دهد عواملی وجود داشتند که اطلاع رسانی را انجام میدادند.

امیر عبداللهیان گفت: قاضی تحقیق باید به عراق برود و درباره موضوعات قضایی صحبت کند و همچنین ترامپ باید محکوم شود زیرا او دستور به قتل را صادر کرده است.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل تصریح کرد: باید سریعا محکمه برگزار شود و حکم صادر شود و به دنیا گفته شود که ترامپ خود به قتل اعتراف کرده است.

وی با بیان اینکه ترور شهید سلیمانی موضوعی کاملا مشخص است گفت: حقوقدانان و قضات بین المللی منتطر هستند تا دعوت شوند و نظر خود را درباره ابعاد این ترور اعلام کنند و باید از دانش آنها استفاده کرد.

اصانلو: قانون اجرای عمل متقابل در ایران تصویب و سال 91 اصلاح شد بر اساس آن هر دولتی مصونیت دولت ما را نقض کند می‌توان علیه دولت خارجی اقامه دعوا کرد و می‌توان گفت که ظرفیت قانونی وجود دارد.

امیر عبداللهیان گفت: اگر بخواهیم انقلابی عمل کنیم باید بگویم سردار سلیمانی انقلابی ترین فرد بود اما اقدام ترامپ وحشیانه بود و باید واکنش انقلابی و فوری نشان دهیم.

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل بیام کرد: ترامپ مسئول بوده و پمپئو اورا تحریک کرده و ما هم باید  علیه این افراد رای انقلابی صادر کنیم.

امیر عبداللهیان گفت : اروپاییان از ما می‌پرسند که انتقام چه شد باید بگویم در این حادثه آمریکا و کاخ سفید چندین جرم مرتکب شدند، یکی خودرو سردار سلیمانی و همراهانشان منهدم شد و جمهوری اسلامی در پاسخ به این جرم 16 موشک به عین الاسد شلیک کرد اما در مورد موضوع دوم و قتل سردار سلیمانی انتقام چیز دیگری خواهد بود و برای تکمیل این پروسه انتقام به سیستم قضایی نیاز داریم.

سيد رحيم عقيق پژوهشگر و محقق دانشگاه گفت: اکثر حقوقدانان می‌گویند ترور سردار سلیمانی نقض ماده ۲ منشور حقوق بین‌الملل و به مخاطره انداختن صلح و امنیت بین‌المللی است.

وي افزود: اعتقاد من این است که برای رسیدگی به این ترور چند راهکار داریم، هم دولت و هم خانواده‌های آسیب دیدگان می‌توانند رسیدگی کنند.

اين پژوهشگر با بيان اينكه ما مدنی و کیفری میتوانیم رسیدگی کنیم گفت: در حوزه عراق به جهت بحث وقوع جرم میتوانیم رسیدگی کنیم و دیپلماسی حقوقی ما در اینجا اهمیت دارد علاوه برآن در یک محکمه صالح اروپایی هم می‌توانیم به این پرونده رسیدگی کنیم.

عقيق ادامه داد: وزارت امور خارحه و دستگاه قضایی هم به سرعت راجع به جمع‌آوری مدارک در صحنه عملیات اقدام کنند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *