صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نگاهی به آرایش احزاب در آستانه دوم اسفند/ روزشماری برای آغاز یکی از رقابتی‌ترین انتخابات

۲۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۵۹۶۶۵۲
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
در چارچوب نظام مردم‌سالار دینی ما طی ۴۱ سال اخیر، بواسطه انتخاب مردم، چرخش مدیریت اجرایی و تقنینی در کشور صورت گرفته و جناح‌ها و گروه‌ها و احزاب و تشکل‌های مختلف، خود را در معرض آرای مردم قرار داده‌اند و با جلب آرای آن‌ها در مقاطع متناوب بر مصدر امور اجرایی و تقنینی قرار گرفته‌اند.

گروه سیاسی ؛ جمعه هفته جاری (دوم اسفند ۹۸) انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود و احزاب و گروه‌های سیاسی با آغاز زمان قانونی تبلیغات انتخاباتی از ساعت صفر روز پنجشنبه ۲۴ بهمن، تمام تلاش‌های خود را معطوف به پیروزی در این نبرد انتخاباتی کرده‌اند.

انتخابات، تجلی مردم‌سالاری دینی
در چارچوب نظام مردم‌سالار دینی ما طی ۴۱ سال اخیر، بواسطه انتخاب مردم، چرخش مدیریت اجرایی و تقنینی در کشور صورت گرفته و جناح‌ها و گروه‌ها و احزاب و تشکل‌های مختلف با شیوه‌های مدیریتی متفاوت و حتی نحله‌ها و آبشخور‌های فکری متضاد که بر قانون اساسی و اصول مترقی آن به عنوان میثاق ملی ایرانیان اجماع داشته‌اند، خود را در معرض آرای مردم قرار داده‌اند و با جلب آرای آن‌ها در مقاطع متناوب بر مصدر امور اجرایی و تقنینی قرار گرفته‌اند.

اگر چه هنوز آنچنان که باید و شاید، تحزب‌گرایی در جامعه سیاسی ایران رواج و اتقان نیافته، اما طی ۴۱ سال اخیر در تمام انتخابات می‌توان رد برجسته فهرست‌های جناحی و حزبی را به وضوح مشاهده کرد.

در ادامه این وجیزه نگاهی گذرا خواهیم داشت به فعالیت‌ها و اقدامات برخی جناح‌ها و تشکل‌های سیاسی شاخص کشور در آستانه انتخابات مجلس یازدهم.

شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب
شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب که از سال ۹۶ فعالیت خود را آغاز کرده بود و از اردیبهشت سال جاری متمرکز بر انتخابات مجلس یازدهم شد، روز جمعه ۲۵ بهمن، فهرست ۳۰ نفره خود در تهران را اعلام کرد. فهرستی با سرلیستی محمدباقر قالیباف و حضور چهره‌های سرشناسی نظیر مصطفی میرسلیم، سیدرضا تقوی، الیاس نادران، سید محمود نبویان، عبدالحسین روح‌الامینی، سیدنظام الدین موسوی، فاطمه رهبر، زهره الهیان و ... فهرستی که عنوان «ایران سربلند» بر تارک آن قرار دارد و مهم‌ترین رویکردش «نجات اقتصاد ایران» اعلام شده است.

آنطور که بانیان شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب از جمله غلامعلی حدادعادل رئیس مجلس هفتم، تصریح کرده‌اند در انعقاد لیست انتخاباتی مذکور، اصولی نظیر وحدت فراگیر نیرو‌های انقلاب، جوانگرایی، جلب مشارکت بیشتر مردم و بویژه بانوان در فرآیند رسیدن به لیست واحد و ... لحاظ شده است.

طبق گفته حدادعادل که ریاست شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب را برعهده دارد، فرایند رسیدن به ۳۰ نفر شاخص برای قرار گرفتن در فهرست انتخاباتی شورای مزبور یا به تعبیر خودِ حدادعادل رسیدن از کثرت به وحدت بدین صورت بود که در مرحله اول از ۳۳۲ نفر بر اساس مصاحبه، ۱۵۹ نفر انتخاب شدند که این تعداد نیز در معرض آرای بیش از ۴ هزار نفر از مردم تهران قرار گرفتند و ۹۰ نفر از آن‌ها از طریق این سازوکار دموکراتیک برگزیده شدند؛ در مرحله بعدی، این ۹۰ نفر طبق مؤلفه‌هایی نظیر سن، جنسیت و تخصص به ۳۰ نفر تقلیل یافتند.

البته محمدباقر قالیباف که سرلیست شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب است، در اوایل هفته گذشته که لیست اولیه شورای مزبور منتشر شد، به سبب کمبود چهره‌های اقتصادی در آن، طی توئیتی اعلام کرد لیست جداگانه خواهد داد؛ با این همه، بانیان شورای ائتلاف، نقد قالیباف را پذیرفتند و در اصلاحیه فهرست انتخاباتی خود، اسامی اقتصاددانانی جدیدی را افزودند.

شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب علاوه بر تهران در تمام استان‌های کشور نیز تشکیل شده است و در هر ۲۰۸ حوزه انتخابیه کشور نیز یک مجمع عمومی ۱۵۰ نفره متشکل از افراد عمومی و فعالان سیاسی ترکیب شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب را تشکیل می‌دهند.

جبهه پایداری
جبهه پایداری از جمله تشکل‌هایی است که در انتخابات مجلس یازدهم، فعال است. این جبهه پس از آنکه نتوانست با شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب برای رسیدن به فهرست واحد انتخاباتی به تفاهم برسد، پیشنهاد ارائه دو فهرست را با مدل‌هایی نظیر ۲۹+۱ (یعنی ۲۹ نفر مشترک و یک نفر غیرمشترک)، ۲۵+۵ و ۲۰+۱۰، ارائه کرد که هیچکدام مورد پذیرش شورای ائتلاف قرار نگرفت؛ بنابراین جبهه پایداری فهرستی مجزا از شورای ائتلاف را برای انتخابات مجلس یازدهم منتشر کرد؛ فهرستی با سرلیستی مرتضی آقاتهرانی و حضور چهره‌های شاخصی نظیر سید محمود نبویان، محمد سلیمانی، وحید یامین‌پور و ...

البته در دو فهرست شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب و جبهه پایداری، اسامی مشترکی به چشم می‌خورند؛ افرادی نظیر سید محمود نبویان، الیاس نادران و سیدنظام‌الدین موسوی.

کارگزاران سازندگی
اما از میان اصلاح‌طلبان، کارگزاران سازندگی نخستین تشکلی بود که در اولین و آخرین جمعه تبلیغات انتخاباتی، اقدام به انتشار فهرست انتخاباتی کرد. فهرستی که سرلیست آن مجید انصاری است و طبق گزارش ارگان مطبوعاتی حزب کارگزاران مورد حمایت حزب اعتدال و توسعه نیز قرار گرفته است. در فهرست مورد اشاره، چهره‌های احزاب و تشکل‌های اصلاح‌طلبی نظیر حزب اسلامی کار، خانه کارگر، حزب ندای ایرانیان، مجمع اسلامی فرهنگیان، انجمن اسلامی معلمان، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها و مجمع روحانیون مبارز، حضور دارند.

ائتلاف احزاب اصلاح‌طلب
علاوه برکارگزاران که فهرستی مجزا داده است، ائتلاف احزاب اصلاح‌طلب نیز برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه تهران، فهرستی ۳۰ نفره داده‌اند؛ فهرستی که از چهره‌های شاخص آن می‌توان به مجید انصاری، مصطفی کواکبیان، علیرضا محجوب، محمدحسین مقیمی و ... اشاره کرد.

جبهه متحد مستقلین
در میان فهرست‌های انتخاباتی قدرتمند جناح‌های راست و چپ سپهر سیاست ایران که نوید انتخاباتی مهیّج و رقابتی را می‌دهد، جبهه متحد مستقلین نیز لیست ۳۰ نفره خود از حوزه انتخابیه تهران را اعلام کرده است؛ لیستی که از چهره‌های شاخص آن می‌توان به رامین مهمان‌پرست سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه و زهرا ساعی نماینده فعلی تبریز در مجلس دهم اشاره کرد.

به هر ترتیب ۶ روز دیگر یعنی در روز جمعه دوم اسفند، از نخستین ساعات روز، ماراتن یازدهم انتخابات مجلس آغاز می‌شود و بیش از ۷ هزار نامزد انتخاباتی در ۲۰۹ حوزه انتخابیه در سراسر ایران اسلامی برای کسب ۲۹۰ کرسی مجلس رقابت می‌کنند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *