چرا خفاشها از ویروس کرونا آسیب نمیبینند؟
گزارشی درباره متهم ردیف اول ویروس مرگبار کرونا را به نقل از خبرگزاری باشگاه خبرنگاران در ادامه میخوانید:
تحقیقات دانشمندان در دانشگاه برکلی نشان میدهد که سیستم ایمنی منحصر به فرد پستانداران ویروسها را به تولید مثل تشویق میکند و هنگامی که ویروسها به حیوانات دیگر منتقل میشوند، میتوانند بسیار مهلک باشند.
خفاشها در قیاس با جوندگان از نظر تنوع نژادی و تعداد، حرفی برای گفتن ندارند، اما ویروسهای مرگباری را با خود حمل میکنند که با ایجاد بیماریهای مرگباری نظیر سارس، مرس، ابولا، ماربورگ ویروس کرونا یا Covid-۱۹ باعث مرگ هزاران نفر شده است.
خفاش اول که از نوع روباه پرنده مشکی استرالیایی بود از یک سامانه ایمنی قوی برخوردار است که بلافاصله تولید مولکولهایی را شروع کرد تا به عنوان سیگنال هشدار، خبر حمله را به سلولهای دیگر مخابره کرده و به آنها دستور اختلال در روند تکثیر ویروسی را برساند. در نتیجه این آرایش دفاعی، روند رشد ویروس در خط سلولی تا حد زیادی کند شد، اما نکته جالب اینجاست که واکنش به حدی نیست که ویروس کاملا از بین برود.
واکنش شدید سیستم ایمنی از آلوده شدن سلولها به عفونت ویروسی جلوگیری میکند در نتیجه حتی تکثیر ویروس هم نمیتواند به میزبان صدمه بزند. با وجود این، زمانی که ویروس به انسان سرایت میکند به خاطر فقدان چنین سازوکار ضد ویروسی آسیبهای زیادی رخ میدهد.
سیستم ایمنی خفاشها به خوبی از پس مدیریت التهابهای حاد ناشی از نرخ متابولیسم بالای لازم برای پرواز برمیآید. دانشمندان بر این باورند که توانایی خفاشها در متعادل سازی واکنشهای سیستم ایمنی و سرکوب مطلوب التهابات اجازه پرواز را به آنها میدهد.