صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

پیش نیازهای ایجاد شغل پایدار در کشور کدام است؟

۲۱ بهمن ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۰:۰۱
کد خبر: ۵۹۵۰۰۴
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
به گفته مدیرکل توسعه امور کارآفرینان و بهره وری نیروی کار یکی از مهم‌ترین وظایف دولت‌ها برای ایجاد شغل پایدار ایجاد یک بستر امن، تا افراد بتوانند در این بستر فعالیت و درآمد زایی کنند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد اشتغال زایی یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که دولت‌ها برای جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی انجام می‌دهند و ایجاد اشتغال زایی پیش نیازهایی دارد که طبق تجربیات گذشته، دولت نباید در این موارد به طور مستقیم ورود کند.

پس از ایجاد اشتغال زایی یکی، از مهم‌ترین مولفه‌ها برای تداوم آن بهبود فضای کسب وکار و بالا بردن امنیت شغلی برای افرادی است که ایجاد کسب وکار کرده و به رشد اقتصادی کشور کمک می‌کنند.

آموزش و تربیت افرادی که خواهان فعالیت در حوزه‌های مختلف اقتصادی اند از اهمیت بالایی برخوردار است، در این زمینه نیز دولت می‌تواند با برگزاری کلاس‌های آموزشی رسمی و غیر رسمی به ایجاد شغل پایدار کمک کند.

در همین راستا رحیم سرهنگی مدیرکل توسعه امور کارآفرینان و بهره وری نیروی کار در گفت‌وگوی مشروح با به موارد ویژه‌ای اشاره کرد که در ادامه می‌خوانید:

میزان: تفاوت شغل کاذب با شغل غیر رسمی چیست؟

سرهنگی: شغل‌هایی که در آمار اشتغال زایی کشور شمارش نمی‌شوند و در برخی موارد ممکن است به اقتصاد کشور ضربه وارد کنند را به عنوان شغل کاذب می‌شناسیم، اما شغل‌هایی همچون دست فروشی بر خلاف عقیده افراد، شغل کاذب نیستند.

کسب و کار‌هایی که مالیات و بیمه پرداخت شغل کاذب محسوب نمی‌شوند و از این شغل‌ها می‌توان به عنوان شغل غیر رسمی یاد کرد.

میزان: دلیل بروز شغل کاذب و غیر رسمی در کشور‌ها چیست؟

سرهنگی: شغل‌های کاذب یا غیر رسمی معمولا در کشور‌هایی رشد می‌کنند که اقتصاد آن‌ها با معضل‌های مختلفی روبه رو است و هزینه زندگی افراد از درآمد‌های آن‌ها پیشی می‌گیرد، دولت‌ها در این صورت مجبور به پرداخت انواع یارانه‌ها می‌شوند که افراد جامعه بتوانند حداقل‌های زندگی خود را تامین کنند.

انواع کمک‌هایی که از سوی دولت به افراد جامعه پرداخت می‌شود، یک روش مناسب و کارآمدی است که دولت‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند، اما این روش باید کوتاه مدت باشد چراکه در بلند مدت به زمینه‌های ایجاد شغل پایدار ضربه وارد می‌کند.

میزان: تبدیل شغل کاذب به شغل پایدار از کجا آغاز می‌شود؟

سرهنگی: برای تبدیل شغل‌های کاذب به شغل‌های پایدار و ایجاد امنیت شغلی در جامعه می‌توان از روش‌های متفاوتی استفاده کرد که هر کدام تاثیر متفاوتی بر روی این مسئله دارند.

یکی از مهم‌ترین وظایف دولت‌ها این است که با ایجاد یک بستر امن، فرصت‌های شغلی را برای افراد جامعه فراهم کنند تا این افراد بتوانند در این بستر فعالیت و درآمد زایی کنند.

میزان: حداقل درآمد افراد در یک فرصت شغلی امن به چه میزان است؟

سرهنگی: درآمد یک فرد شاغل در یک فرصت شغلی امن باید به اندازه‌ای باشد که حداقل‌های زندگی افراد را فراهم کند تا زندگی روزمره خود را بدون هیچ مشکلی سپری کنند.

میزان: متولی اصلی ایجاد شغل پایدار در کشور کدام بخش است؟

سرهنگی: دولت متولی اصلی ایجاد شغل پایدار و امنیت شغلی است، اما این بخش نباید به صورت مستقیم در راستای تحقق این امر اقدام کند بلکه باید از افراد و بخش‌های متخصصی حمایت کند که می توانند این هدف را محقق کنند.

میزان: رابطه‌ی شغل پایدار با رقابت در بازار‌های جهانی چگونه است؟

سرهنگی: با ایجاد شغل پایدار می‌توان زمینه‌های گسترش روابط اقتصادی بین الملل را افزایش داد همچنین با گسترش این روابط زمینه‌هایی برای ایجاد اشتغال زایی‌های جدید ایجاد می‌شود یعنی این دو مکمل یکدیگرند.

هم اکنون افرادی در بازار‌های کشور فعالیت می‌کنند که توانایی رقابت با بازار‌های جهانی را دارند، اما به دلیل کمبود بودجه و سرمایه در گردش، از این کار باز مانده اند.

برخی محصولات کشاورزی و صنعتی در ایران تولید می‌شوند که امکان تولید آن‌ها در برخی کشور‌ها وجود ندارد که در این خصوص دولت می‌تواند از دو بخش حمایت کند، نخست حمایت از تولید کننده برای افزایش تولیدات خود و سپس حمایت از صادرکننگان برای عرضه و فروش این محصولات در بازار‌های جهانی.

میزان: آیا به حمایت از نوع تسهیلات مالی اعتقاد دارید؟

سرهنگی: دولت مردان همواره حمایت را از جنس تزریق تسهیلات و وام می‌دانند، اما همانطور که اشاره شد، این روش‌ها نمی‌توانند در بلند مدت تاثیر مثبتی در ایجاد شغل پایدار و رونق در اقتصاد داشته باشند.

تسهیلات نباید به طور عام به همه افراد تخصیص داده شود و دولت باید با شناسایی کارآفرینان نیازمند، تنها به این افراد تسهیلات ارائه دهد تا از برخی سو استفاده‌ها نیز جلوگیری شود.

میزان: دولت در راستای ایجاد شغل پایدار باید از چه افرادی حمایت کند؟

سرهنگی: شغل پایدار تنها به دست افراد خاصی ایجاد می‌شود که توانایی انجام بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی را دارند و در علم اقتصاد از این افراد به عنوان کارآفرین یاد می‌شود، کارآفرینان علم و توانایی فعالیت اقتصادی را دارند، اما برای تداوم فعالیت‌های خود نیاز به برخی تسهیلات اولیه و حمایت‌های دولت دارند.

یکی از موثر‌ترین راه حل‌هایی که کشور‌های توسعه یافته برای ایجاد شغل پایدار انجام داده اند، تربیت و حمایت از کارآفریان است، این کشور‌ها معتقدند هرچه فعالیت کارآفرینان بیشتر شود، اقتصاد کشورشان با رشد و رونق مواجه می‌شود.

میزان: کارآفرینان چگونه موجب ایجاد شغل پیدار می‌شوند؟

سرهنگی: کارآفرینان به ایجاد کسب وکار نوآورانه تلاش می‌کنند و شغل‌هایی که موجب رکود در اقتصاد کشور می‌شوند را از بین می برند و جایگزین‌های مناسبی برای آن انتخاب می‌کنند.

مکانیزم نوآوری باید همواره در اقتصاد کشور و همچنین بخش تولید وجود داشته باشد تا در طول فعالیت‌های اقتصادی، سرعت کسب وکار و درآمد‌های کشور افول نکند، گفتنی است تداوم در مکانیزم‌های نوآورانه فقط به دست کارآفرینان میسر است.

میزان: نقش دولت در افزایش فعالیت کارآفرینان چیست؟

سرهنگی: حال نقش دولت در رشد و افزایش فعالیت‌های کارآفرینان این است که افراد علاقه‌مند با فعالیت‌های اقتصادی و کسب وکار را از همان دوران نوجوانی مورد آموزش‌های رسمی و غیر رسمی قرار دهد.

هم اکنون فعالان زیادی در کسب و کار‌های مختلف در کشور وجود دارند که توانایی‌های متنوعی در حوزه فعالیت‌های خود دارند، اما نمی‌توانند در بازار‌های جهانی فعالیت و با تولیدکنندگان مشابه خارجی رقابت کنند.


میزان: آیا برای ایجاد شغل پایدار، امنیت شغلی نیز ضروری است؟

سرهنگی: بله، گذشته از فعالیت در بازار‌های جهانی، دولت باید امنیت شغلی را برای انواع کسب وکار در کشور بالاتر ببرد، لزوم ایجاد امنیت برای انواع کسب وکار‌ها به این دلیل است که با بروز نوسان در قیمت ها، بازار فروش مختل نشود.

باید کسب وکار‌هایی در کشور ایجاد شوند که نه تنها از شاخص‌های اقتصاد کلان تاثیر نمی‌گیرند بلکه در بهبود شاخص‌های کلان تاثیر مثبت می‌گذارند.
 
میزان: آیا ارائه دروس کارآفرینی در دانشگاه‌ها توانسته تاثیر مثبتی از خود نشان دهند؟

سرهنگی: این مهم در کوتاه مدت رخ نمی‌دهد، به تازگی دروس کارآفرینی در آموزش‌های رسمی کشور ورود پیدا کرده که این اقدام در صورت تداوم، در بلند مدت می‌تواند تاثیر مثبتی در حوزه کسب وکار داشته باشد همچنین این اقدام سرآغاز تربیت نوآوران و کارآفرینان است.

میزان: پس از شناسایی و آموزش کارآفرینان، اقدام بعدی چیست؟

سرهنگی: پس از تربیت و آموزش افراد کارآفرین در کشور، اقدام بعدی باید ایجاد زمینه‌هایی برای آغاز فعالیت این افراد باشد، به گونه‌ای که ظرفیت بازار‌های داخلی برای آغاز فعالیت کارآفرینان افزایش یابد، این اقدام همان بهبود فضای کسب وکار است.

کارآفرینان باید با دولت، آموزش و پروش و سرمایه گذاران ارتباط مستقیم داشته باشد، گفتنی است این چهار بخش همانند یک اکو سیستم عمل می‌کنند و هر یک از اجزا این اکوسیستم نقش موثر و جداگانه‌ای در ایجاد شغل پایدار دارند.

یکی از پیش نیازهای تداوم اکوسیستم یاد شده، همکاری کارآفرینان با یک دیگر است چراکه این افراد ممکن است به تنهایی توانایی ایجاد کسب وکار و درآمد نداشته باشند و این هدف با همکاری یک دیگر میسر شود.

میزان: حضور کارآفرینان در تصمیم‌های دولت چه میزان می‌تواند تاثیرگذار باشد؟

سرهنگی: یکی از مهم‌ترین اقداماتی که دولت می‌تواند در زمینه ایجاد شغل پایدار و بالا بردن امنیت شغلی انجام دهد این است که نسبت به حضور کارآفرینان در جلسات اتاق‌های بازرگانی و اصناف اقدام کند.

دولت همچنین می‌تواند با ایجاد مشوق‌هایی برای کارآفرینان برتر، جذابیت ورود و فعالیت در حوزه کسب وکار و بازار‌های جهانی را برای افراد بالاتر ببرد

میزان: طرح جدیدی در دستور کار وزارتخانه دارید؟

سرهنگی: به تازگی طرحی به کمیسیون اقتصادی مجلس ارائه دادیم مبنی بر حمایت از کارآفرینان برتر و پیشرو که در این طرح مشکلات کارآفرینان و ۲۴ نوع حمایت دولت از این افراد توضیح داده شده است.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *