برخی سایت های هسته ای ایران حتی با حمله نظامی از بین نخواهد رفت/ غرب خواهان تکرار تجربه یاسر عرفات در مذاکرات هستهای است
خبرگزاری میزان: یک کارشناس امور بین الملل گفت: روند کنونی مذاکرات در دولت قبل آغاز شده و در دولت فعلی نیز ادامه پیدا کرده است، و در حقیقت این فرهنگ مقاومت ما بود که طرف مقابل را پای میز مذاکره کشاند.
این اظهارات در حالی بود که تنها ساعاتی به پایان ضرب الاجل 9 جولای وقت باقی مانده بود و طرفین مذاکرات همچنان به توافق جامع هسته ای دست نیافته بودند.
با نگاهی به اخبار منتشر شده در سطح رسانه ها و همچنین برخی اظهارات دیپلمات های ایرانی و غربی، می توان دریافت اصلی ترین موضوعی که طرفین بر سر آن به توافق نرسیده اند، مسئله تعهد طرف غربی، یعنی همان لغو تحریم ها است!
در این زمینه، "فواد ایزدی"، کارشناس امور بین الملل، در گفتگو با خبرنگار سیاسی گفت: اقدامات آمریکایی ها بیشتر تاکتیک های مذاکراتی است و نباید آن را چندان جدی گرفت.
دموکراتها و جمهوریخواهان مخالف اعطای هرگونه امتیازی به ایران هستند
وی افزود: این سخن اصلا به آن معنی نیست که آمریکایی ها علاقه به توافق ندارد، روز سه شنبه و در جلسه ای که اکثریت قریب به اتفاق سناتورهای دموکرات آمریکا با اوباما درباره مذاکرات هسته ای داشتند، محور مشترک انتقادات مطرح شده این بود که ممکن است ایران در توافق احتمالی امتیازاتی را کسب کند و این نگران کننده است.
این کارشناس بین الملل اظهار کرد: نه دموکراتها، نه جمهوریخواهان و نه هیچ کس دیگری در آمریکا مخالف شکل گیری توافق هستهای با ایران نیستند بلکه تمامی جریانات این کشور از یک توافق مدیریت شده با ایران استقبال می کنند.
ایزدی تاکید کرد: نگرانی موجود در تمام طیف های سیاسی جامعه آمریکا این است که در صورت توافق مدیریت شده با ایران، امتیازاتی به کشورمان داده شود.
وی تصریح کرد: حتی تعدادی از سناتورهای حاضر در جلسه روز سه شنبه، در مصاحبه با رسانه ها به طور علنی گفتند که اوباما تحت فشار سناتورها تعهد داده که به تمامی نکات مطرح شده از سوی سناتورها توجه کند؛ نکاتی که بحث اصلی در آن ها مسئله باقی ماندن تحریم ها است.
تعهدات آمریکا در توافق نباید منحصر به اختیارات اوباما باشد
این کارشناس بین الملل افزود: حوادث رخ داده در روز سه شنبه و پس از آن کنفرانس کوتاه خبری جان کری در روز پنجشنبه، دو نکته جدی را به ما آموخت؛ اول اینکه مجموعه دموکراتها و جمهوری خواهان با لغو تحریم های ایران مشکل دارند و این مسئله صرفا منحصر به جناحی خاص در این کشور نیست.
ایزدی افزود: بنابراین باید توافق به گونه ای باشد که اجرای تعهدات طرف مقابل صرفا منوط به شخص اوباما و یا جان کری نباشد چرا که این افراد تا کمتر از 20 ماه دیگر اختیارات خود را از دست خواهند داد.
وی اظهار کرد: نکته دوم، مربوط به خطوط قرمز کشورمان می شود که نباید به هیچ عنوان در اثر تاکتیک های اجرا شده از سوی طرف مقابل نقض شوند، چرا که آن ها با اجرای این تاکتیک ها در پی این مسئله هستند.
روند مذاکرات ارتباطی به دولتها در ایران ندارد
این کارشناس بین الملل با اشاره به تاثیر مقاومت سالهای گذشته ایران در پیشبرد مذاکرات گفت: مذاکرات ایران و آمریکا از زمان آقای احمدی نژاد، در عمان و با مدیریت آقای صالحی وزیر خارجه وقت آغاز شد.
ایزدی تصریح کرد: بنابراین مذاکرات قبل از انتخابات سال 92 و حتی پیش از آنکه کسی بداند آقای روحانی قرار است برای انتخابات کاندید شود آغاز شده است.
وی افزود: متقاضی آغاز مذاکرات نیز طرف مقابل ما بود چرا که فهمیده بودند با فشار و روش های تحریمی به هدف خود که کنترل و توقف برنامه هسته ای کشورمان بود نمی رسند.
این کارشناس بین الملل اظهار کرد: آن ها دریافته بودند برخی سایت های هسته ای ایران نه با تحریم و نه حتی با حمله نظامی از بین نخواهند رفت.
ایزدی تاکید کرد: بنابراین روند کنونی در دولت قبل آغاز شده و در دولت فعلی نیز ادامه پیدا کرده است، و در حقیقت این "فرهنگ مقاومت" ما بود که طرف مقابل را پای میز مذاکره کشاند.
غرب خواهان تکرار تجربه یاسر عرفات در مذاکرات هستهای است
وی افزود: غربی ها تجربه مذاکرات با "یاسر عرفات" را دارند و می خواهند آن تجربه را با ما نیز مجددا تکرار کنند.
این کارشناس بین الملل اظهار کرد: توافق "اوسلو" یک محور اصلی داشت؛ غربی ها حاضر شدند فلسطین را به عنوان یک کشور به رسمیت بشناسند در مقابل اینکه فلسطین نیز رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسد و به این ترتیب انتفاضه متوقف شود.
ایزدی تاکید کرد: عرفات و تیم مذاکراتی وی، به تعهدات خود عمل کردند، آن ها رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناختند و حتی به عاملی برای بازداشت اعضای مقاومت فلسطینی تبدیل شدند.
وی تصریح کرد: اما در طرف مقابل آمریکا و اسرائیل به تعهد خود عمل نکرده و کشور فلسطین را به رسمیت نشناختند.
این کارشناس بین الملل در تشریح موقعیت فعلی مذاکرات ایران و 1+5 افزود: سخن طرف مقابل به ما نیز از ابتدا مشابه همین بود، آن ها از ما خواستند محدودیت های جدی در برنامه هسته ای خود اعمال کنیم تا تحریم ها را لغو کنند.
ایزدی در پایان خاطرنشان کرد: باید مراقب باشیم علت اصلی این مذاکرات که همان لغو تحریم ها بوده، با تاکتیک های مذاکراتی طرف مقابل کنار گذاشته نشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *