صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تائید حدود ۸ نماینده رد صلاحیت شده/ اهل شکایت نیستم اما گلایه داریم/ شرایط اقتصادی و معیشتی در انتخابات پرشور و مشارکت مردمی تأثیرگذار است/ برای اظهارنظر عجله نکنید

۱۲ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۵:۲۶
کد خبر: ۵۹۲۱۱۵
سخنگوی شورای نگهبان گفت: عوامل مشارکت در رقابت انتخاباتی باید در جای دیگری جستجو شود چرا که طبق نظرسنجی‌هایی که صورت گرفته، شرایط اقتصادی و معیشتی از جمله مواردی که در انتخابات پرشور و مشارکت مردمی تأثیرگذار است با این حال ما هم این دغدغه را داریم و تلاش خواهیم کرد که قانون را به درستی اجرا کنیم.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، عباسعلی کدخدایی امروز در نشست خبری هفتگی ضمن گرامیداشت  دهه فجر گفت: امروز آغاز چهل‌ویکمین سال پیروزی انقلاب اسلامی است و ما این مسئله و برگزاری این جلسه را به فال نیک می‌گیریم.

وی افزود: باید یاد و خاطره شهدای عزیز را گرامی بداریم شهدایی که در راه انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند، عزیزانی که با رهنمود‌های امام راحل موجب به ثمر رساندن جمهوری اسلامی ایران شدند.

*طرح در نشست خبری| برای دریافت تازه‌ترین مصوبات شورای نگهبان اینجا کلیک کنید.

کدخدایی تاکید کرد: این روز‌ها ما درگیر بررسی‌ها هستیم و نمی‌دانیم کی شب و کی صبح می‌شود. مشکلات زیادی در نظام انتخاباتی وجود دارد و هنوز از این مسئله ناراضی هستییم.

وی در ادامه با اشاره به مصوبات شورای نگهبان پیرو بررسی طرح و لوایح بیان داشت: طرح الزام دولت در تعیین سرفصل جنایات و توطئه‌های آمریکا در کتب درسی و دانشگاه‌ها مغایر با شرع مقدس و قانون اساسی اعلام شد.

کدخدایی بیان داست: همچنین عدم مغایرت طرح دو فوریتی شفافیت و نظارت بر تامین مالی انتخابات مجلس شورای اسلامی با شرع مقدس و قانون اساسی اعلام می‌شود.

کدخدایی بیان داشت: این طرح بخش کوچکی از قانون انتخابات را اصلاح می‌کند و به بحث شفافیت در حوزه مالی کاندیدا‌ها و نظارت بر تأمین مالی فعالیت‌های انتخاباتی معطوف می‌شود.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با اشاره به بررسی صلاحیت‌ها در شورای نگهبان گفت: ما وارد مرحله شورای نگهبان دوم می‌شویم؛ کسانی که در مرحله قبل صلاحیت‌شان تایید نشده می‌تواند ظرف سه روز شکایت خود را اعلام کرده و ما هم در فرصت ۱۰ روز این موارد را بررسی خواهیم کرد و اعلام نظر می‌کنیم.

وی تاکید کرد: از ۱۶ هزار و ۳۳ نفر نفر بعد از انصراف و رد صلاحیت‌ها در هیئت اجرایی ۴ هزار و ۵۰۰ نفر  مورد بررسی قرار گرفتند خوشبختانه مجموعه افرادی که مورد تایید بودند بالای ۵۰ درصد است و ما حدود ۲۶ درصد رشد را داریم که البته در این مرحله هم این افراد طبیعتاً بررسی و افزایش پیدا خواهند کرد.

کدخدایی تاکید کرد: تاکنون نزدیک به دو هزار نفر به تاییدی‌های شورای نگهبان اضافه شدند و خواهش ما این است که دوستان و صاحبنظران منتظر بمانند و خیلی عجله نکند چراکه همه اعضای شورای نگهبان این حساسیت‌ها را دارند. این آمار‌ها انشاءالله تا پایان وقت مقرر احتمالا افزایش پیدا خواهد کرد.

سخنگوی شورای نکهبان در ادامه با اشاره به مقوله تحقیقات محلی از نامزد بیان داشت: گاهی اوقات به تحقیقات محلی ایراد گرفته می‌شد، اما باید گفت در همین مرحله و مرحله بعد خیلی از کسانی که اصطلاحاً عدم احراز شناخته شده بودند به تایید رسیدند و این نکته خوبی از قانون است که امکان دقت را برای شورای نگهبان ایجاد کرده است.
 
شرایط اقتصادی و معیشتی  در انتخابات پرشور و مشارکت مردمی تاثیرگذار است
کدخدایی در پاسخ به سوالی درباره برگزاری انتخابات پرشور و رقابتی گفت: من بار‌ها این نکته را عرض کردم که به هر حال شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی وظیفه دارد تا قانون به درستی اجرا شود.

وی افزود: در قوانین ما، در ارتباط با رقابتی بودن و یا مشارکت در انتخابات موضوعی در نظر گرفته نشده است؛ اصولا شورای نگهبان یک نهاد قانونی است و باید قانون را اجرا کند.

کدخدایی تاکید کرد: عوامل مشارکت در رقابت انتخاباتی باید در جای دیگری جستجو شود چرا که طبق نظرسنجی‌هایی که صورت گرفته، شرایط اقتصادی و معیشتی از جمله مواردی که در انتخابات پرشور و مشارکت مردمی تأثیرگذار است با این حال ما هم این دغدغه را داریم و تلاش خواهیم کرد که قانون را به درستی اجرا کنیم چرا که ما معتقدیم اگر قانون به درستی اجرا شود خود این مسئله باعث افزایش مشارکت در انتخابات خواهد شد.

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا اظهار نظرات اشخاص و مقامات بر روند فعالیت شورای نگهبان تاثیرگذار خواهد بود و یا خیر گفت: طبیعتا اگر این اظهارنظرات در مسیری باشد که ما از قانون کوتاه بیاییم، خیر. اما اگر این مسائل در مسیری باشد که دقت ما را در اجرای کارمان افزایش دهد بله. طبیعتا سعی می‌کنیم که دقت بیشتری بکنیم تا حقی از کسی تضییع نشود.
 
اهل شکایت نیستیم، اما گلایه داریم
کدخدایی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه برخی اظهارات رئیس‌جمهور و اعضای دولت علیه شورای نگهبان را مصداق تشویش اذهان عمومی و جرم می‌دانند آیا شورای نگهبان از سوی دولت به قوه قضاییه شکایت خواهد کرد، گفت: ما تلاشمان این است که با ارائه توضیحات مباحث را پیش ببریم چراکه همه را در نظام جمهوری اسلامی ایران یک مجموعه واحد تشخیص می‌دهیم و اعتقاد داریم به آن. البته انتظارمان این است که بقیه مقامات هم همین نگاه را داشته باشند بنابراین ما اهل شکایت نیستیم، اما گلایه داریم از دوستان و مقاماتی که در جریان جزئیات کار‌های ما هستند، اما به گونه‌ای سخن می‌گویند که انگار اطلاعی ندارند البته اگر جایی واقعاً اتهام و افترایی به شورای نگهبان شود ما هم طبیعتاً این حق را داریم که حق مان را پیگیری کنیم و اگر لازم باشد از طریق قوه قضائیه اقدام کنیم.

وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه «برخی اعلام کردند بعضی از اصولگرا‌ها را رد صلاحیت کردند تا در آخرین لحظات صلاحیتشان را تایید کنند، آیا این موضوع صحت دارد؟» گفت: هم رویه، خلاف این است و هم نتیجه را می‌بینید. یک اتهام است که شاید بتوانیم پیگیری قضایی داشته باشیم. آمار را ملاحظه کنید. امروز اخبار منتشر می‌شود. اسامی برای وزارت کشور ارسال شده و بقیه هم ارسال می‌شود و چنین نیست؛ لذا باید دقت شود.

کدخدایی در پاسخ به سوالی در باره رد صلاحیت حدود ٩٠ نماینده به دلیل مسائل مالی و تعداد بالای اصولگرایان در این تعداد و اتهام جانبداری شورای نگهبان از یک جناح گفت:ما نمی‌خواهیم در این زمینه پیگیری قضایی داشته باشیم، اما انتظار داریم که دوستان و مقاماتی که اظهار نظر می‌کنند در چارچوب اخبار صحیح و اختیارات شان این اظهارنظر را انجام دهند.

وی افزود: ما گلایه داریم از دوستان و مقاماتی که اعلام می‌کنند فلان نماینده به خاطر حمایت از دولت صلاحیتش تایید نشده است البته بنده بلافاصله با آن نماینده تماس گرفتم و آن هم این مورد را تکذیب کرد.

کدخدایی تاکید کرد: دوستان اگر به این تکذیب می‌رسند و یا مطلع از این تکذیبیه می‌شوند و متوجه می‌شوند که این خبر کذب بوده انتظار است خودشان بیایند و این موضوع را اعلام کنند.

وی با بیان این که دولت برای ما محترم است اظهار داشت: این برای ما فرقی نمی‌کند که آن نماینده چه کسی و از چه عضوی باشد ما همه مجموعه نظام را یک مجموعه واحد می‌دانیم و جدایی بین خودمان و دولت و قوه قضاییه و مجلس نمی‌بینیم لذا اگر کاری انجام میدهیم بر اساس وظایف قانونی ایمان است، اما قبول بفرمایید که این گونه اظهارنظرات جفای بزرگی در حق شورای نگهبان است.

هیچگونه تفاوتی بین افراد در بررسی صلاحیت‌ها نیست
کدخدایی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در مورد طرح ادعا‌هایی در مورد پرونده‌های تخلف شهردار سابق تهران گفت: هیچگونه تفاوتی بین افراد در بررسی صلاحیت‌ها نیست. اگر تخلف بر مبنای اسناد و مدارک باشد هیچ تفاوتی برای شورای نگهبان ندارد.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: هیچ تفاوتی برای شورای نگهبان ندارد، اگر مدارک و مستنداتی دارید می‌توانید در اختیار شورای نگهبان قرار دهید و در مرحله دوم به مدارک و مستندات ترتیب اثر خواهیم داد
 
حدود ۸ نماینده رد صلاحیت شده، تأیید شدند
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری در مورد تایید صلاحیت نمایندگان رد صلاحیت شده گفت: بررسی دقیق در این رابطه نداشتیم اما حدود هشت نفر از ۹۰ نفر نماینده رد صلاحیت شده در مرحله دوم تایید صلاحیت شدند.

وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد رد صلاحیت نمایندگان تایید صلاحیت شده در مرحله دوم گفت: در مرحله دوم بررسی صلاحیت‌ها اگر مدارک جدیدی به دست شورای نگهبان برسد، می‌تواند نسبت به تایید صلاحیت و ردصلاحیت‌ها تجدیدنظر کند.

کدخدایی ادامه داد: تعداد کسانی که تایید صلاحیت شده‌اند و می‌شوند، نسبت به کسانی که رد صلاحیت می‌شوند در مرحله دوم بسیار اندک است.

وضعیت تبلیغات در انتخابات روشن نیست
کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شورای نگهبان با تبلیغات زودهنگام برخی از نامزد‌ها که تخلف محسوب می‌شود، چه برخوردی خواهد داشت؟ تاکید کرد: ما همیشه مدعی بودیم که وضعیت تبلیغات در انتخابات روشن نیست و این مسئله نه تنها در فضای مجازی نامعلوم است در فضای واقعی هم مصادیق روشن نیست.

وی با بیان اینکه حتی در این زمینه وظایف دستگاه‌ها هم روشن نیست، بیان داشت: اگرعرف جامعه از آن تعبیر تبلیغات داشته باشد با این موارد باید برخورد شود و شورای نگهبان هم اگر این موارد برایش تایید شود در بررسی‌های خود اعمال خواهد کرد.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی نمایندگان مجلس که دلیل رد صلاحیت خود را مخالفت با نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص لوایح چهارگانه عنوان کرده‌اند، گفت: این مسأله کذب محض است و ما قطعا در خصوص این افترا‌ها حق قانونی خود را محفوظ می‌دانیم.
 
کدخدایی ادامه داد: نسبت به افرادی که تایید صلاحیت شدند و اسامی آن‌ها اعلام شده است قضاوت کنیم که در جناح‌های مختلف سیاسی هستند. کسی که تعبیر داس را به کار می‌برد صلاحیتش تائید شده است، اگر این تعبیر شما درست بود که زودتر اقدام کرده بودیم.
 
کدخدایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه مبنای قانونی عدم احراز صلاحیت چیست، گفت: در ماده ۵۲ قانون اساسی عدم احراز صلاحیت آمده است. در قانون اساسی هم در مورد تایید صلاحیت و هم در مورد عدم احراز صلاحیت صحبت شده است و اصل برائت بار‌ها توضیح داده شده است.

وی ادامه داد: اصل برائت در جایی است که هیچ گونه رابطه‌ای بین افراد وجود ندارد قطعا کسی که ادعای برخورداری از شرایط مندرج در ماده ۲۸ را دارد، باید بیاید و اثبات کند. اینجا دیگر اصل بر برائت نیست

سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا عملکرد شورای نگهبان فراجناحی نیست، گفت: این تفسیر، تفسیر شما است و ما تفسیر شما را قبول نداریم شما با نگاه سیاسی سوال می‌پرسید. شورای نگهبان فقط قانون را معیار قرار داده است. عینک شورای نگهبان قانون و شرایط مندرج در قانون است.

کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره بی طرفی شورا و مجریان اجرای انتخابات تاکید کرد: ما بار‌ها گلایه داشتیم که قانون انتخابات حداقلی است و نواقص زیادی دارد و انتظار داریم این قانون اصلاح شود.

وی با بیان اینکه هم شورا و هم مجریان باید در انتخابات بی‌طرف باشند تاکید کرد: قانون یک حکم نسبت به مجری و ناظر دارد البته شما در رسانه‌ها دید که مقامات اجرایی هم گرایشاتی دارند، اما این گرایشات نباید در اجرای وظیفه دخالت داشته باشد با این حال اگر قرار باشد این اتهامات را متوجه شورای نگهبان بدانیم ابتدا باید فکری به حال مقامات اجرایی انتخابات بکنیم.

سخنگوی شورای نگهبان خدایی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه درباره تعاریف التزام به اسلام در جامعه مباحث و شبهاتی مطرح شده است، لطفاً در این زمینه توضیحاتی ارائه دهید؟ گفت:  ببینید وقتی می‌گوییم عدم التزام، این بدین معنا نیست که شما عملاً بخشی از احکام اسلام را رعایت نمی‌کنید و این مفهوم این نیست که مسلمان نیستید سوال اینجاست که اگر خدای ناکرده مسلمانی شرب خمر داشته باشد شما می‌گوید که غیر مسلمان است؟ یا مسلمانی که یک گناه مرتکب شده است بنابراین این گناه یعنی عدم التزام به یکی از احکام اسلامی.

کدخدایی در ادامه با اشاره به طرح مصادیق رد صلاحیت‌ها در انتخابات تصریح کرد: قانون انتخابات باید اصلاح شود ما در این رابطه چارچوب سه‌گانه‌ای را برای برخی از افراد که صلاحیتشان تایید نشده‌اند را مطرح کردیم و برخی به ما گفتید چرا این موارد را مطرح کردید ما هم گفتیم این موارد در چارچوب سوء استفاده اقتصادی عدم پایبندی به مسائل شرعی و یا مخالفت با کل نظام است، اما برخی از آقایان ناراحت شدند و به ما اعتراض کردند، که ما گفتیم ما اسمی از شخصی نبرده‌ایم.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا رئیس جمهور نامه‌ای را پیرامون رد صلاحیت داماد خود به شورای نگهبان ارسال کرده است، گفت: نسبت به شخص ایشان خیر.

کدخدایی در ادامه درباره رفت و آمد اصلاح طلبان به شورای نگهبان گفت: در یکی دو سال گذشته درب شورای نگهبان باز بوده. درب شورای نگهبان به روی کسی بسته نیست. دوستان تشریف بیاورن، فرقی ندارد در کدام جناح هستند. مثلا دو شب پیش رییس یکی از احزاب اینجا بودند. رفت و آمد‌ها هست و تفاوتی برای ما ندارد. از اصولگرا و اصلاح طلب ومستقل و هر کسی که دلسوز نظام است می‌آیند. گوش ما آماده است و استقبال می‌کنیم و خواهش داریم وقتی دلایل را می‌بینند بیرون منعکس کنند. انتظار نداریم بدون سوال اتهامی را به شورای نگهبان وارد کنند.
 
کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره علت رد صلاحیت ۳۰ نفر از نمایندگان به خاطر مسائل اخلاقی بوده است؟ گفت: نظری ندارم.

وی در ادامه درباره برگزاری انتخابات الکترونیک در انتخابات پیش رو ،گفت: این موضوع را بهتر است از وزارت کشور بپرسید.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که به برخی رد صلاحیت شده‌ها عدم التزام گفته شده و بعد تایید شده اند و ادعای برخی که هزینه تایید صلاحیت را ۴ میلیارد عنوان کرده‌اند گفت: در خصوص بخش دوم سوال دوستانی که ادعای خرید صلاحیت را مطرح کرده بودند با حضور در شورای نگهبان حرف دیگری زدند که امیدواریم یادشان باشد چه گفتند. در خصوص بخش اول سوال هم باید بگویم برخی در دادگاه بدوی حکم می‌گیرند و در دادگاه تجدید نظر تبرئه می‌شوند و اینجا هم همینطور است؛ افرادی در هیئت مرکزی، اعضا اتهامی را به فرد داوطلب وارد دانسته اند و در شورای نگهبان تبرئه می‌شود. شورای نگهبان همان دادگاه تجدیدنظر است.

کدخدایی در مورد پرونده محمود صادقی و تاثیر اظهار نظر‌ها در مورد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها گفت: خیر، تاثیر ندارد، اما اگر اتهامی علیه شورای نگهبان باشد اجازه دهید که ما هم پیگیری قانونی کنیم. اگرچه از هیئت نظارت بر عملکرد نمایندگان گلایه داریم.
 
وی بیان داشت: با این حال موضوعی که در خارج از مجلس علیه شورای نگهبان از طرف ایشان مطرح شد. اما هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان اظهارات ایشان را در چارچوب وظایف نمایندگی دانست و این ادعا مجدداً از طرف ایشان اعلام شد.

سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد: از ایشان و همه عزیزان دیگر خواهش کردیم که اگر مدارک و مستندات دارید در اختیار مراجع قانونی قرار دهید. چه لزومی دارد که ابتدا فریاد بزنید و بعد در شورای نگهبان با حالت تاثر بگویید که اشتباه کردم.

کدخدایی گفت: ایشان در شورای نگهبان آمده است و عذر خواهی کرده است، اما باز هم کار را ادامه داد.
 
[video src="https://www.mizan.news/wp-content/uploads/2022/02/2458883_468.mp4"]
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *