شب امتحان، قرص ریتالین و باقی قضایا
یکی از این قرصها ریتالین است که توسط سودجویان برای تقویت حافظه و تمرکز بیشتر بر روی مطالب درسی تأکید دارد، اما مصرف این قرص بدون تجویز پزشک و خودسرانه عوارض خطرناکی دارد و موجب اعتیاد نیز میشود.
شایعترین عوارض مصرف خودسرانه ایت قرص عبارت است از عصبانیت و بی خوابی، حالت تهوع و استفراغ، احساس سرگیجه و سردرد و افزایش ضربان قلب و فشار خون. حال با این عوارض آیا مصرف این قرص برای شب امتحان ارزش دارد.
بیشتر درباره قرص ریتالین بدانیم
متیل فنیدات (Methylphenidate) که بیشتر به نام تجاری ریتالین (Ritalin) شناخته میشود، از مشتقات گروه آمفتامینها است که برای درمان بیش فعالی، نشانههای نارکولپسی و برخی از مبتلایان به افسردگی تجویز میشود. از این دارو همچنین در درمان خواب آلودگی مزمن (Narcolepsy) در میان افراد میانسال و کهنسال استفاده میشود. مصرف این دارو برای افراد دارای اضطراب زیاد، فشار عصبی، عصبانیت همراه با بیقراری، حساسیت مفرط نسبت به دارو، فشار خون بالا، گلوکوم، افسردگیهای قابل درمان با داروهای ضد افسردگی رایج، تیکهای حرکتی و کودکان زیر ۶ سال منع میشود.
مصرف کنندگان تصور میکنند ریتالین بیخطر است. در حالی که عوارض مصرف خودسرانه این قرصها میتواند در حد مواد مخدر دیگر نظیر کوکایین و آمفتامین باشد و پزشکان و روانپزشکان با صراحت اعلام میکنند ترک کردن داروهای محرک آمفتامینی نظیر ریتالین و اکستازی، سختتر و پیچیدهتر از سایر مواد مخدر است.
عوارض روانی ریتالین بیشتر از عوارض جسمی است
سعید صفاتیان مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و مدیرعامل موسسه دانش اعتیاد ایرسا درباره استفاده از قرصهای ریتالین اظهار داشت: این قرصها که توسط دانشجویان و دانشآموزان به صورت خودسر استفاده میشود جزو مواد محرک است و از دسته آمفتامینهاست.
وی ادامه داد:البته موارد پزشکی مورد مصرف نیز دارد که در باره کودکان پیش فعال و افرادی که تمرکز و توجهشان کم است مصرف میشود.
مدیرکل اسبق درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: متاسفانه بعضی از افراد و دانشجویان قصد دارند در شبهای امتحان از ریتالین استفاده کنند به خاطر دو خصوصیت آن که یک بیخوابی خود را کم کنند و تمرکز و توجهشان را زیاد کنند و فکر میکنند با مصرف این قرص مثلا اگر در شب امتحان ۵۰ صفحه درس بخوانند به خاطر این تمرکز این ۵۰ صفحه در ذهنشان میماند، ولی اثر ریتالین این طور نیست که اینها فکر میکنند و وقتی این دارو با نسخه پزشک برای افرادی تجویز میشود که نیاز به تمرکز وتوجه دارند باید چند ماه آن را مصرف کنند که بر روی توجه و تمرکزشان تاثیر داشته باشد.
صفاتیان بیان داشت: متاسفانه دانشجویان از عوارض این قرص مطلع نیستند و فکر میکنند که در شب امتحان با مصرف این قرص میتوانند تاثیر خوبی در تمرکز و تقویت خودشان داشته باشند.
وی گفت: در ضمن مصرف ریتالین حافظه کوتاه مدت را از بین میبرد و برای تقویت حافظه میتواند روشهای علمی و از تکنیکهای روانشناسی استفاده کرد.