ارزیابی آفلاکتوسین به ۱۵ سال قبل باز میگردد
مدیر تضمین کیفیت یکی از شرکتها حوزه لبنیات ادامه داد: از حوالی سال ۸۳ نمونهبرداریها برای ارزیابی میزان آفلاتوکسین آغاز شد و تمام واحدهای دامداری و تولیدی حوزه لبنیات مورد ارزیابی قرار گرفتند تا از افزایش میزان این سم در شیرها جلوگیری شود.
دبیریان با تأکید بر اینکه پایش میزان آفلاتوکسین موجود در شیر از سال ۸۳ آغاز شده و کماکان ادامه دارد تصریح کرد: استاندارد اتحادیه اروپا برای وجود این سم ۵ صدم PPB است، اما این رقم در استاندارد بینالمللی ۵ دهم PPB و در استاندارد ملی کشور ما یک دهم PPB در نظر گرفته شده است.
او تصریح کرد: یکی از معیارهای وزارت بهداشت برای اعطای نشان امنیت غذایی آن است که میزان آلایندههای موجود در محصول تولید شده ۵۰ درصد کمتر از استاندارد تعیین شده باشد بنابراین واحدهای تولید صنایع لبنی محصولات خود را با غلظت آفلاتوکسین ۵ صدم PPB و در حدود استاندارد اروپا عرضه میکند.
مدیر تضمین کیفیت یکی از شرکتها حوزه لبنیات گفت: میزان غلظت این ماده به شدت تحت کنترل قرار دارد و تمام ورودیها و محصولات نهایی مورد ارزیابی قرار میگیرد تا از هرگونه آلودگی احتمالی اجتناب شود کیفیت و آلودگی محصولات تولید شده توسط سازمانهای نظارتی بررسی شده و امکان ورود محصول آلوده به بازار وجود ندارد.
دبیریان بیان کرد: متأسفانه اظهاراتی کارشناسی نشده که مدتی پیش مطرح شد مشکلات بسیاری را برای بخشهای کشاورزی، دامپروری و لبنیات به همراه داشته است در حالی که ارزیابی میزان آفلاتوکسین موجود در شیر مدتها است که انجام شده و واحدهای فعال در این حوزه برای کنترل غلظت آن تلاشهای بسیاری کردهاند.
او تصریح کرد: در چند روز گذشته و با انتشار خبر آلوده بودن شیرهای موجود در بازار میزان فروش افت چشمگیری پیدا کرده است در حالی که این موضوع مدتها است که مورد ارزیابی قرار میگیرد. هر کس ادعای آلوده بودن شیرهای تولیدی را دارد میتواند با نمونهبرداری از محصولات فعلی موجود در بازار ادعای خود را اثبات کند، اما واحدهای تولیدی نسبت به کیفیت محصولات خود اطمینان دارند.
وجود سم آفلاکتوسین در شیرها، از مبدا آن یعنی علوفه، غذای دام و دامداریها تحت کنترل قرار میگیرد تا احتمال ورود آن به چرخه تولید مواد لبنی به صفر برسد؛ وجود این قارچ در مواد غذایی موضوع تازهای نیست و از گذشته راهکارهای بسیاری برای کنترل آن به کار گرفته میشد.