بانک جهانی رشد اقتصادی افغانستان را ۲.۹ درصد اعلام کرد
به گزارش ، بانک جهانی رشد اقتصادی افغانستان را ۲.۹ درصد اعلام کرد، این نهاد افزوده که اوضاع سیاسی مبهم بر روند تجارت، سرمایهگذاری و رشد کار و بار تاثیرات ناگوار داشته است.
این بانک رشد اقتصادی افغانستان را در سال ۲۰۲۰ میلادی ۳.۳ درصد پیش بینی کرده و گفته که درآمد داخلی این کشور نیز به ۲۰۹ میلیارد افغانی ( ۲.۷۵ میلیارد دلار) خواهد رسید.
این نهاد برگزاری انتخابات پارلمانی، اعلام نشدن نتیجه نهایی انتخابات ریاست جمهوری، افزایش ناامنی و افزایش تلفات غیرنظامیان را عامل بیثباتی سیاسی دانسته و نسبت به تاثیر ناگوار آن بر شرایط اقتصادی ابراز نگرانی کرده است.
بانک جهانی رشد کشاورزی را در افغانستان به دلیل بارندگی مناسب خوب دانسته ولی گفته که بیثباتی سیاسی باعث تضعیف اعتماد بخش خصوصی و عدم رشد بخشهای غیر از کشاورزی شده است.
در این گزارش آمده که کمکهای بینالمللی ۷۵ درصد از نیازهای مالی این کشور را تامین میکند، ولی کمکهای جهانی تا آخر سال ۲۰۲۰ پایان خواهد یافت. نشانههای از کاهش حمایتها توسط شماری از کمک کنندگان بزرگ دیده میشود. این بیاطمینانی تاثیرات اساسی براقتصاد افغانستان دارد که رشد و سرمایه گذاری در این کشور را با بیاعتمادی روبرو کرده است.
بانک جهانی افزوده که اطلاعات جامع از شمار خانوارها در افغانستان وجود ندارد، ولی سال ۲۰۱۹ فقر در بدترین حالتش قرار داشت. بحران مهاجرت ادامه یافته و درسال گذشته نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر در داخل افغانستان به دلیل جنگ مهاجر شدهاند. درحالیکه ۵۰۵ هزار مهاجر افغان بیشتر از ایران به افغانستان برگشتهاند.
بانک جهانی میزان تورم را ۲.۳ درصد و اندک دانسته، و افزوده که قیمت مواد غذایی در سال ۲۰۱۹ میلادی ۳.۶ درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت مواد غیرغذایی یک درصد بود که دلیل آن کاهش قیمت انرژی در جهان است.
در این گزارش یادآوری شده که کسر میزان تجارت در افغانستان کاهش یافته، این میزان در سال ۲۰۱۸ میلادی ۳۳ درصد از تولید ناخالص داخلی بوده و در سال ۲۰۱۹ به ۳۲.۳ درصد کاهش یافته است.
بانک جهانی افزود که حتی همین رشد اندک صادرات افغانستان باعث شده که ارزش افغانی واحد پول این کشور در مقابل سایر ارزها ارزش خود را تا حدودی حفظ کند.
صادرات به پاکستان و ایران در ۹ ماه اول سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۸ به ترتیب ۲۸ درصد و ۴۳ درصد کاهش یافته است.
در این گزارش آمده که ارزش افغانی در مقابل روپیه پاکستان ۱۱.۵ درصد و در مقابل تومان ایرانی ۱۲ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. افغانی در مقابل دلار آمریکا فقط ۳.۱ درصد ارزش خود را از دست داده، در حالیکه این کاهش در سال ۲۰۱۸ میلادی ۹ درصد بود. ارزش افغانی در مقابل روپیه هندی نیز ثابت و فقط دو درصد کاهش یافته است.
در این گزارش آمده که درآمد داخلی افغانستان نیز با توجه به اینکه انتخابات ریاست جمهوری در این سال برگزار شد، افزایش یافته و به بیشتر از ۲۰۸ میلیارد افغانی( معادل ۲.۷میلیارد دلار) رسیده است.
بانک جهانی گفته که اعتبار بانکهای خصوصی سه درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. میزان وامهای که بانک های خصوصی به مشتریان پرداخت کرده، به بیشتر از ۴۷ میلیارد افغانی در نوامبر ۲۰۱۹ رسیده که بیشتر ۱۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
به نوشته بی بی سی، این بانک میزان نقدینگی را در بانکها گسترده دانسته و افزود که ۱۹ درصد سپردههای بانکی به عنوان ذخایر در بانک مرکزی جمع شده و ۲۸ درصد از سرمایهها در بانک اسکناساست.
/