صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

ظریف در نشست داووس شرکت نمی‌کند/ پیام روحانی به اوکراین ارسال شد/ رفتار سفیر انگلیس تعمدی و مشکوک بود

۳۰ دی ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۱:۲۲
کد خبر: ۵۸۸۵۳۱
دسته بندی‌: سیاست
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: به دلیل برهم زدن برنامه تنظیمی توافق شده برای حضور وزیرخارجه کشورمان در داووس، ظریف در این نشست شرکت نمی‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی ، سید عباس موسوی در نشست خبری صبح امروز با گرامیداشت یاد و خاطره تمامی مسافران هواپیمای اوکراین گفت: روز گذشته روز غزه، نماد مقاومت بود و جا دارد این روز را گرامی بداریم. به رغم اتفاقات مختلفی که رخ می‌دهد همچنان مساله اول جهان اسلام مساله فلسطین است.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: قرار بود ظریف برای شرکت در نشست داووس به سوئیس سفر کند، اما برنامه تنظیمی را بهم زدند و ترتیبات دیگری در نظر گرفتند که باعث شد این سفر انجام نشود.

وی تصریح کرد: در روز‌های گذشته سفر امیر قطر به تهران صورت گرفت که گفت‌وگو‌های مفیدی با مقامات کشورمان انجام شد. هفته آینده رئیس گروه‌های روسیه به ایران خواهند آمد. وزیر راه و شهرسازی هم امروز به اوکراین رفت که حامل پیام رئیس جمهوری کشورمان در خصوص هواپیمای ساقط شده است.

سخنگوی وزارت خارجه درباره رویکرد اروپا در مسئله برجام گفت: این عبارت صحیحی نیست که ما یک طرفه در حال اجرای برجام هستیم. ادعای اروپایی‌ها در خصوص راه اندازی مکانیسم حل اختلاف قابل قبول نیست، زیرا ما از ۲۱ ماه قبل این مکانیسم را فعال کردیم. از طرفی اعلام اروپا در مورد حرکت در مسیر مکانیسم ماشه، برای ما غیرقابل قبول است. در بحث سازوکار حل اختلاف، ما استدلال‌های فنی داشتیم که ارائه کردیم و لذا تصمیم آن‌ها برای برگزاری کمیسیون مشترک برجام بعد از اقدام ایران صورت گرفت.

وی افزود: اگر اروپا به شرایط کنونی ادامه دهد ایران گام موثرتری در تعهدات هسته‌ای برمی‌دارد.

وی تاکید کرد: اگر به صرف اعلام باشد جمهوری اسلامی اعلام می‌کند که به برجام پای بند است، اما عمل برای ما مهم است که مشاهده نشده است. اگر این روند ادامه یابد ایران در حال طراحی گام نهایی و موثرتری است و اگر این روال از سوی اروپا ادامه یابد آن گام را برمی‌دارد.

موسوی در مورد سرنوشت نهایی FATF اظهار داشت: در این زمینه وزارت خارجه نه تصمیم‌گیر است و نه کاری می‌تواند انجام دهد. وزارت خارجه دیدبان است و در همین راستا ما جلسات مختلف توجیهی با مجمع تشخیص مصلحت و سایر بخش‌ها داشتیم و نگرانی‌ها را اعلام کردیم. امیدواریم نهاد‌های مسئول، مصلحت کشور را دقیق و جدی مورد ملاحظه قرار دهند. ایران قبل از هدف قرار دادن عین الاسد به دولت و نیرو‌های مسلح عراق اطلاع داده بود.

ما اعلام کرده بودیم از هرجا توطئه‌ای صورت بگیرد ما آنجا را هدف قرار می‌دهیم
وی در خصوص شکایت عراق از ایران پس حمله به عین الاسد بیان کرد: اقدام دفاعی ما به آمریکا پاسخ قاطعی بود و به اطلاع دولت و نیرو‌های مسلح عراق رسیده بود. اما اینکه دولت عراق بیانیه داد و از جمهوری اسلامی ایران شکایت کرد را باید رسانه‌ها از مقامات بپرسند. امنیت و تمامیت ارضی عراق برای جمهوری اسلامی مهم است و ما خواهان عدم دخالت بیگانگان در این کشور هستیم. پیش‌تر هم ایران با دعوت رسمی عراق وارد مبارزه با داعش در این کشور شد. اما ما اعلام کرده بودیم از هرجا توطئه‌ای صورت بگیرد ما آنجا را هدف قرار می‌دهیم. وقتی هم برای مقامات کشورمان مسجل شده بود توطئه ترور سردار سلیمانی از این پایگاه صورت گرفته است، حمله موشکی صورت گرفت و ما قبل از انجام این کار به عراق اعلام کردیم که عین الاسد را هدف قرار می‌دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد اقدامات جمهوری اسلامی درباره تجدیدنظر احتمالی در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: گزینه‌های مختلفی پیش روی کشورمان است و اگر مقامات به جمع بندی برسند اعلام خواهد شد.

وی در مورد راهکارهای جمهوری اسلامی ایران برای خروج از بن بست کنونی در برجام تصریح کرد: در ملاقات ظریف با نمایندگان اروپایی به ویژه جوزف بورل، بر نقش اروپا در حفظ برجام تاکید شد. ما به رغم خباثتی که در برخی کشورهای اروپا می بینیم، باب مذاکره را نبسته ایم و توپ در زمین آنهاست. در این راستا ابتکاراتی که به ذهن‌مان رسید را ارائه دادیم که البته از بیان جزئیات آن معذورم. اروپا باید بپذیرد می خواهد مستقل باشد یا به حرف‌های قلدری مثل آمریکا گوش دهد.

موسوی خاطرنشان کرد: این ابتکارات جدید و از دل برجام تهیه و ارائه شد اما چون اروپایی ها اراده مستقل برای پذیرش ندارند ابتکارات آنها هم به بن بست رسید.

همکاری ایران و سوئیس برای کانال تبادل دارو و اقلام بشردوستانه
وی در خصوص وضعیت کانال بشردوستانه ایران و سوئیس عنوان کرد: سوئیس فارغ از اتفاقاتی که در اروپا می افتد با تعاملاتی که جمهوری اسلامی با این کشور داشته است، آمادگی خود را اعلام کرد که کانالی برای تبادلات بشردوستانه اجرایی کند و این کار هم صورت گرفت.

موسوی افزود: ما در دارو خودکفا هستیم. حدود ۹۸ درصد دارو‌ها در داخل تولید می‌شود. بخشی کوچکی از دارو‌های خاص که تولیدشان ممکن است به صرفه نباشد را باید وارد می‌کردیم. برای این کار نیاز به مکانیسمی بود که با سوئیس طراحی شد.

جمهوری اسلامی ایران بلد است از خودش دفاع کند
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص علت سکوت کشور‌های منطقه در قبال هدف قرار دادن پایگاه عین الاسد گفت: آن‌ها اگرچه واکنش علنی نداشتند، اما واکنش داشتند. برای آن‌ها مسجل شد جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت منطقه‌ای در برابر به اصطلاح قدرت جهانی دست بسته نیست و بلد است از خودش دفاع کند. این اقدام یک اقدام بزرگ و ایام الله است. روز به روز استراتژیست‌ها ابعاد آن را باز می‌کنند؛ لذا برای کشور‌های منطقه هم مهم بود و واکنش‌های غیرعلنی زیادی داشتند.

وی در مورد حمله به ارتش یمن و متهم شدن ایران در این حمله گفت: آنچه در یمن رخ می‌دهد جنگ نابرابری است که یک طرفش ائتلاف بین المللی به رهبری عربستان است. در این جنگ نیرو‌های اسیر یمنی، انصار الله با همکاری ارتش مجبور به دفاع از خود هستند. اینکه مثل همیشه انگشت اتهام را به سمت جمهوری اسلامی ببرند، کار همیشگی دشمنان است و تعجب برانگیز نیست و ما آن را قویا رد می‌کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد احتمال ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت گفت: ما چنین چشم اندازی نمی بینیم. موفقیت اروپا در این اقدام بسیار پایین است و با توجه به ریسک اقدام، بعید است دست به این کار بزنند. اما اگر اتفاق بیفتد ما بلد هستیم در واکنش چه کنیم.

موسوی درباره آخرین تلاش‌های دیپلماتیک در مورد هواپیمای اوکراینی تصریح کرد: این حادثه ناگوار براساس خطای انسانی رخ داد. بعد از این اعلام، برخی مسئولیت‌ها متوجه جمهوری اسلامی ایران است. برخی رایزنی‌ها در حال انجام است. اقدامات اصلی اقدامات انسانی بود که از همان ابتدای بحران اعلام کردیم آماده همکاری هستیم. برای مقامات و کارشناسان کانادایی روادید صادر کردیم. اکثر قریب به اتفاق جان باختگان ایرانی بودند. ما پیگیر مسائلی هستیم که به خانواده‌های ایرانی هم مربوط است.

رفتار سفیر انگلیس تعمدی و مشکوک بود
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدامات اخیر سفیر انگلیس گفت: در اینکه اقدام سفیر انگلیس خلاف شئونات دیپلماتیک بود شکی نیست. بعد از آن اقدام، وزارت خارجه او را احضار کرد. همچنین وزارت خارجه بیانیه محکمی داد و ابعاد قضیه را بیان کرد. اقدام سفیر انگلیس خلاف مقررات بین‌المللی و مشکوک بود. نوعی تعمد در آن احساس می‌شود. مردم ما هم با توجه به سوابق انگلیس مطالباتی داشتند، اما مسائل دیپلماتیک آداب خود را دارد. من دولت انگلیس و سفیر این کشور را به بند پایانی بیانیه توجه می‌دهم که در صورت تکرار، اقدام ایران صرفا احضار نخواهد بود.

اخراج دیپلمات‌های ایرانی از آلبانی بدون سند و مدرک بود
وی در خصوص اخراج دو دیپلمات ایرانی از آلبانی اظهار داشت: ما احساس می‌کنیم دولت آلبانی مرتب دچار خطا می‌شود. قدری تحولات در منطقه برای آن‌ها سوءتفاهم ایجاد کرد. ما این اقدام بدون سند و مدرک را محکوم کردیم. متاسفانه روندی که دولت آلبانی در پیش گرفته سازنده نیست. در این باره تصمیماتی اتخاذ شده است و امیدواریم آلبانی از این مسیر غلط برگردد.

موسوی درباره واکنش به طرح برخی نمایندگان مجلس برای کاهش روابط با انگلیس گفت: مجلس یک رکن در جمهوری اسلامی ایران است. نمایندگان مجاز هستند در چارچوب موضوعات داخلی و خارجی اظهارنظر کنند. در این باره هم اگر تصمیمی گرفته شود وزارت خارجه در چارجوب سلسله مراتب نظام و مصالح، آن را اجرا خواهد کرد. باید صبر کنیم ببینم تصمیم نظام یا وزارت خارجه به چه سمتی است. فعلا فکر می‌کنیم تا همین حد کافی است. ما ممکن است با تصویب طرح‌ها مخالف باشیم، اما جلو اظهار نظر نمایندگان را نمی‌توانیم بگیریم.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص احضار بعیدی‌نژاد در لندن گفت: بعد از اعتراص تند ما به دولت انگلیس، آن‌ها احساس کردند باید کاری بکنند و بعیدی‌نژاد را احصار کردند. همین حرف‌ها را مطرح کردند و پاسخ آن‌ها هم بیاینه وزارت خارجه بود.

وی در مورد پیگیری ترور سردار سلیمانی در مجامع بین‌المللی بیان کرد: ما این وظیفه را به نمایندگی دائمی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل محول کردیم. در آنجا طی شکایت رسمی به اقدام بزدلانه آمریکا، پیامدها را متوجه این کشور دانستیم. این مساله ابعاد بین‌المللی دارد زیرا در کشور ثالثی این اتفاق صورت گرفت.

وی در مورد سخنان ظریف در خصوص اینکه اخراج آمریکایی‌ها از عراق به دولت این کشور بستگی دارد، گفت: آنچه باید اتفاق بیفتد به اراده دولت و ملت عراق بستگی دارد. اقدام اصلی حقوقی و سیاسی و عملی را باید عراق انجام دهد اما ما معتقدیم حضور آمریکا موحب بی نظمی و خشونت در منطقه است.

لغو میزبانی ایران در بازی‌های فوتبال، اقدامی سیاسی در ورزش است
موسوی با اشاره به گرفتن میزبانی از تیم‌های فوتبالی ایرانی گفت: اقدامی که اعلام شد و بهانه ای که آوردند می‌توانست اقدام فنی باشد. اما ما احساس می‌کنیم فنی نیست و به سمت سیاسی شدن پیش می‌رود. ایران کشور امنی است. هنوز فرصت باقی است که به خودشان بیایند و روح ورزش را سیاسی نکنند.

سخنگوی وزارت خارجه درباره تصمیم کره جنوبی برای انتقال نیرو به خلیج فارس گفت: دولت کره جنوبی به ما اطلاع داد که می‌خواهد بخشی از ناوگانش که در عدن است را خارج از ائتلاف آمریکا، به خلیج فارس بیاورد. ما گفتیم این را غیرقابل قبول می‌دانیم و این کار شایسته روابط دیرینه ما با کره جنوبی نیست. جمهوری اسلامی ایران این اقدام کره را سازنده نمی‌داند و اگر این کار صورت بگیرد، اقدام مقتضی انجام می شود.

وی در مورد دیدار ظریف با وزیرخارجه کانادا در قطر تصریح کرد: ظریف در این ملاقات اعلام کرد این عزیزان ایرانی بودند و ما تابعیت دوگانه آنها را نمی پذیریم و اقداماتی براساس قوانین برای آنها انجام خواهیم داد. جای گله هم بود که با سو استفاده از این حادثه، دلسوز ملت ایران شدند در حالی که کانادا روابط دیپلماتیک خود را در نتیجه فشار آمریکا قطع کرد و اجازه دریافت خدمات کنسولی هم نمی‌دهد. ما پیشنهاد ارائه خدمات کنسولی دادیم اما این پیشنهاد نادیده گرفته شد. ما نمی‌دانیم روند به چه شکلی خواهد بود اما تماس‌ها ادامه دارند. اتباع ایرانی در کانادا هستند که از دید جمهوری اسلامی ایران تابعیت کشورمان را دارند و بایستی به آنها خدمات کنسولی داده شود. اگر مقامات کانادا صداقت دارند در این حوزه اقدامی انجام دهند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره رویکرد اخیر برخی ایرلاین‌های خارج از ایران گفت: آنها اقدام شتاب‌زده‌ای را انجام دادند و زمان که بگذرد امنیت جمهوری اسلامی بر آنها آشکار می‌شود و به برنامه‌های خود برخواهند گشت.

موسوی در مورد اینکه آیا جمهوری اسلامی به دنبال کاهش تنش با آمریکا است و یا هنوز التهابات در خصوص ترور سردار سلیمانی باقی‌مانده است عنوان کرد: ترور سردار سلیمانی با این اقدامات جبران‌پذیر نیست، اما ضربه‌ای که به پایگاه عین‌الاسد زده شد بخشی از اقدام ما بود. اما به طور کلی جمهوری اسلامی با هیچ کشوری دنبال تنش نیست. ما ملت صلح‌طلب و جنگ بلد هستیم. تاربخ ما محشون از این دلاوری‌هاست. اما در مقابل تهدیدات، جمهوری اسلامی دست بسته نیست. این به معنای خواستار بودن افزایش تنش نیست.

وی درباره همکاری بعضی کشورها با آمریکا در ترور سردار سلیمانی تصریح کرد: این تحقیقات مختص نهادهای امنیتی و نظامی است؛ اگر به این نتیجه برسند، تاوانش را خواهند داد.

موسوی با بیان اینکه به رسمیت‌ نشناختن تابعیت دوگانه تاثیری بر پیگیری‌های حقوقی جانباختگان ندارد گفت: ما تاکید کردیم این جانباختگان را ایرانی می‌دانیم. صاحب عزای اصلی ما هستیم که براساس خطای سهوی انسانی مردم خودش را از دست داده است. مساله دو تابعیتی مانع کار ما نیست و حتی دست ما را بازتر می‌گذارد که پیگیری‌های حقوقی بهتر انجام شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *