دستاورد نه چندان امیدوار کننده کنفرانس برلین؛ درخواست آتش بس برای جنگ داخلی درازمدت
کنفرانس برلین با محوریت بحران لیبی با انتشار بیانیهای نه چندان امیدوار کننده به کار خود پایان داد تا این تنها کشورهای اروپایی باشند که از تلاش خود برای حفظ نظم جهانی چندجانبه خردسند باشند.
کنفرانس برلین به میزبانی «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان، در پی شکست مذاکرات صلح ابتکاری روسیه و ترکیه در مسکو، در حالی برگزار شد که «فائز السراج»، نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی تحت حمایت سازمان ملل و «خلیفه حفتر»، فرمانده ارتش ملی لیبی، به عنوان طرفین جنگ مانند مذاکرات مسکو حاضر به انجام مذاکره چهره به چهره نشده و شرکت کنندگان در این کنفرانس به صورت جداگانه با این دو نفر صحبت کردند.
«مرکل» در کنفرانسی خبری در پایان کنفرانس برلین گفت: «در این کنفرانس مسیر جدیدی ایجاد شد تا روزنه امیدی برای مردم لیبی ایجاد شود. ما توافق کردیم که راه حل سیاسی مورد نیاز است و تحولات اخیر نشان داده اند که فرصتی برای راه حل نظامی وجود ندارد.»
در بیانیه پایانی کنفرانس برلین که با حضور ۱۲ کشور، سازمان ملل، اتحادیه اروپا، اتحادیه آفریقا و اتحادیه عرب انجام شد، آمده است: «ما خواستار خاتمه دادن به همه تحرکات نظامی از سوی طرفین درگیری یا حمایت مستقیم و غیر مستقیم آنها از سوی سایر کشورها در سراسر خاک لیبی هستیم ... ما تعهد میکنیم از مداخله در درگیریهای مسلحانه یا در امور داخلی لیبی خودداری کنیم و از سایر بازیگران بین المللی نیز میخواهیم همین کار را انجام دهند. فقط یک روند سیاسی تحت هدایت سران لیبی میتواند به مناقشه پایان داده و صلح پایدار را برقرار کند.»
همانطور که پیش بینی میشد کنفرانس برلین نتوانست گامی در خاتمه دادن به جنگ داخلی لیبی بردارد و دستاوردش تنها به تشویق طرفین درگیری به حضور در مذاکرات صلح ژنو و درخواست آتش بس و تحریم تسلیحاتی محدود شد؛ چرا که جنگ داخلی لیبی برای آلمان و اروپا آزمونی برای جاه طلبی هایشان در راستای حمایت از نظم جهانی چندجانبه تبدیل شده است. در واقع کنفرانس برلین تلاشی برای زنده کردن دیپلماسی مذکور در عصر افول توافقهای چندجانبه بوده است.
اما چشم انداز تبدیل این گفتوگوها و مذاکرات صلح در لیبی به هر نوع توافق صلح پایدار در آینده وجود ندارد؛ چرا که حتی همزمان با شروع مذاکرات برلین، ارتش ملی دور جدیدی از حملات را علیه «طرابلس»، پایتخت آغاز کرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *