علت اصلی ۹۰ درصد سکتههای مغزی را بشناسید
افشین برهانی حقیقی افزود: شایعترین دلیل سکته مغزی چه از نوع خونریزی دهنده و چه لختهای، پرفشاری خون است و این بیماری بر اثر سبک غلط زندگی و به طور مثال تغذیه نامناسب رخ میدهد.
وی بیان کرد: اکنون برنامه ملی درمان پیشرفته سکتههای مغزی به صورت شبانه روزی در دهها بیمارستان کشور و استانهای مختلف از جمله فارس در حال اجرا است و هدف ما کاهش عوارض جبران ناپذیر ناشی از سکتههای مغزی است.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: اگر درمان سکته حاد مغزی در ۶ ساعت اولیه انجام گیرد، تعداد قابل توجهی بیماران بهبودی نسبی خواهند یافت و از این رو راه اندازی مراکز جامع ویژه درمان سکتههای مغزی، اهمیت بسیاری دارد و در همین خصوص خدمات به موقع و مطلوبی در بیمارستان نمازی ارایه میشود.
برهانی حقیقی اضافه کرد: تمام تلاش ما این است بیمارانی که دچار سکته مغزی میشوند در ۶ ساعت اول به مراکز درمانی مراجعه کنند و در این باره بخش درمان سکته مغزی بیمارستان نمازی به سرعت رسیدگی میکند.
وی گفت: در صورت مراجعه به موقع تدبیرهای لازم شامل تزریق وریدی و یا بیرون کشیدن لخته انجام میگیرد؛ به همین علت از مردم درخواست میشود فلج و اختلال حسی یک طرفه بدن، اختلال تکلم، اختلال تعادل و فلج یک طرفه دست و پا و عدم تقارن اعضای صورت را جدی بگیرند و به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند.
این فوق تخصص درمان سکتههای مغزی تصریح کرد: بی تحرکی، تغذیه ناسالم و زندگی پرتنش و پر استرس روزمره، خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
برهانی حقیقی افزود: سالانه هزار تا هزار و ۵۰۰ فرد دچار سکته مغزی به بیمارستان نمازی شیراز مراجعه میکند و برای این بیماران در کمترین زمان ممکن فعالیتهای مورد نیاز انجام میگیرد.
این عضو هیأت علمی د انشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان این که به طور متوسط ۱۰ تا ۱۵ درصد افرادی که به سکتههای مغزی مبتلا میشوند در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند، افزود: بیماران سکته مغزی از زمان شروع علایم تا شروع درمان نباید بیش از سه تا چهار ساعت را برای درمان دارویی و حداکثر ۶ ساعت را در موارد درمان آنژیوگرافی از دست بدهند.
این فوق تخصص، سکته مغزی را در د نیا دومین علت مرگ و اولین علت از کار افتادگی اعلام و تصریح کرد: شایعترین عواملی که سبب بروز سکتههای مغزی میشوند شامل فشار خون بالا، دیابت، استعمال دخانیات و زندگی بد ون تحرک و پر استرس است.
برهانی حقیقی گفت: همچنین براساس مطالعات انجام گرفته تاثیر قلیان بر سکته مغزی به اندازه سیگار است؛ بر اساس پژوهشی دیگر تریاک هم بر خلاف نظر عامه باعث افزایش سکته مغزی میشود.
این فوق تخصص درمان سکتههای مغزی ادامه داد: به منظور تغییر سبک زندگی و برای پیشگیری از سکته مغزی به مردم توصیه میشود به سمت مصرف غذاهای سالم شامل سبزیجات و میوه جات و کاهش استفاده از کربوهیدراتها و چربیها بروند.
برهانی حقیقی اضافه کرد: برای پیشگیری از بروز سکتههای مغزی باید حداقل سه بار در هفته، هر دفعه ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنید و در این باره عدم مصرف مواد دخانی و الکل نیز ضروری است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به کاهش سن سکته مغزی در کشور و از جمله فارس این میزان را حدود یک دهه کمتر از برخی کشورها اعلام کرد.